ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Με σύνθημα «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη» διαδηλώνουν και σήμερα

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού φοιτητών - σπουδαστών

Με αίτημα αιχμής «καμία συμμετοχή στο διάλογο» και αποφασισμένοι να μην τσιμπήσουν στον ελιγμό της κυβέρνησης, φοιτητές και σπουδαστές βγαίνουν ξανά σήμερα στο δρόμο για να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στο νέο νόμο -πλαίσιο. Το αγωνιστικό ραντεβού των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στην Αθήνα είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται σε δεκάδες ακόμα πόλεις.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και την πλαγιοκόπηση από πλευράς κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - ΓΣΕΕ - ΣΥΝ - αστικών ΜΜΕ, για να συρθεί το κίνημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της μεγαλύτερης χασούρας, οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των συνελεύσεων απορρίπτουν το διάλογο.

Οι φοιτητές γνωρίζουν ότι η δημοσιοποίηση του προσχεδίου και η υποτιθέμενη «δημόσια διαβούλευση» που κήρυξε η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από ελιγμός. Ελιγμός που στοχεύει στην εκτόνωση των κινητοποιήσεων. Ελιγμός που επιδιώκει να σπείρει αυταπάτες στους φοιτητές και τους σπουδαστές για δήθεν τροποποίηση του νέου νόμου.

Μετά και τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου, έγινε φανερό ότι ο νόμος - πλαίσιο δε φτιασιδώνεται, μόνο ανατρέπεται.

Αναδεικνύεται έντονα η ανάγκη επαγρύπνησης και ετοιμότητας των φοιτητών και σπουδαστών, καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει σαφείς τους στόχους της να μην υπαναχωρήσει από την υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ, την οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν συνυπογράψει. Φοιτητές και σπουδαστές εντοπίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης για να απαντήσουν δυναμικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταθέσει το νέο νόμο - πλαίσιο μέσα στον Αύγουστο. Παράλληλα, έχουν ήδη προγραμματίσει νέες κινητοποιήσεις ενάντια στη σύνοδο υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ στις 27 και 28 Ιούνη.

Σε αρκετές αποφάσεις συλλόγων, επίσης, γίνεται αιχμηρή κριτική και στη στάση της ΓΣΕΕ που έσπευσε να παροτρύνει στο διάλογο - πιστή στη συναίνεση και την υποταγή - ενώ απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για 24ωρη απεργία και 48ωρη στη σύνοδο των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, μια σειρά φοιτητικών και σπουδαστικών αποφάσεων προτάσσουν τη διεκδίκηση σύγχρονης ανώτατης παιδείας που έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία και υπογραμμίζουν τα παρακάτω αιτήματα:

  • Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι υποταγμένη στο κεφάλαιο.
  • Δωρεάν βιβλία, σίτιση, στέγαση, μεταφορές για όλους τους φοιτητές.
  • Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους φοιτητές (6ωρη εργασία με αποδοχές οχταώρου, άδειες μετ' αποδοχών την περίοδο της εξεταστικής).
  • Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης καθηγητές και αύξηση του διδακτικού και τεχνικού προσωπικού.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σήμερα οι εργάτες ξανά με τα παιδιά τους

Κινητοποιήσεις σ' όλη τη χώρα από τις ταξικές δυνάμεις. Στην Αθήνα, στις 12.30 μ.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ., στην εμπορική πύλη της Εκθεσης

Για μόρφωση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των δικών τους παιδιών και όχι του κεφαλαίου, διαδηλώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι
Για μόρφωση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των δικών τους παιδιών και όχι του κεφαλαίου, διαδηλώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι
Ενάντια στην πολιτική που θέλει την Παιδεία εμπόρευμα «κομμένο και ραμμένο» στα συμφέροντα του κεφαλαίου, διαδηλώνουν σήμερα, μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, ανταποκρινόμενοι στο πλατύ κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) για μαζική συμμετοχή στην παναττική τρίωρη στάση εργασίας και την πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο και στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι ταξικές δυνάμεις σ' όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, το ραντεβού είναι στις 12.30 μ.μ., στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ., στην εμπορική πύλη της Εκθεσης.

«Χρυσοπληρώνουμε μια Παιδεία που δεν μπορεί να δώσει ουσιαστική μόρφωση στα παιδιά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Φτύνουμε αίμα για να σπουδάσουμε τα παιδιά μας. Ζούμε σε μια εκμεταλλευτική κοινωνία που χιλιάδες νέοι και νέες καταδικάζονται στην ανεργία και την υποαπασχόληση», σημειώνει το ΠΑΜΕ στην κεντρική του ανακοίνωση, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός αγώνας εργατών και φοιτητών - σπουδαστών για μια Παιδεία αντίστοιχη των αναγκών της εργατικής τάξης.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και σε τρίωρη στάση εργασίας (12 μ.-3 μ.μ.) καλούν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (στάση εργασίας, 11.30 π.μ.-2.30 μ.μ.), το Σωματείο Ελαιοσαπωνοποιών, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στην εταιρία «Αφοί Κωνσταντακάτου», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, οι Υγειονομικοί του ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ.

Συγκεντρώσεις σ' όλη τη χώρα

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους του νομού σε συγκέντρωση, στις 12.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας που προκήρυξε, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιεί συγκέντρωση - πικετοφορία, στις 7.30 μ.μ., έξω απ' τα γραφεία του, ενώ στην Κοζάνη, οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε μαζική συμμετοχή στην τρίωρη στάση εργασίας που προκήρυξε το ΕΚ, και σε προσυγκέντρωση, έξω απ' τα γραφεία του, στις 12 μ.

Επίσης, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε Κομοτηνή (12 μ., στην πλατεία), Ξάνθη (12 μ., στην πλατεία), Καβάλα (12 μ., στην πλατεία Καπνεργάτη), Αλεξανδρούπολη (12 μ., έξω από το Δημαρχείο). Στις 12.30 μ.μ., η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί στην πλατεία Ελευθερίας, στο Βόλο, ενώ οι Γραμματείες Αρκαδίας και Κορινθίας, στην πλατεία Αγ. Βασιλείου, στην Τρίπολη. Η Γραμματεία Αργολίδας, στο θεατράκι του ΟΣΕ, στις 8 μ.μ.

Στην Κρήτη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Νομού Χανίων καλεί τα μέλη του στη συγκέντρωση των φοιτητών, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Τρίωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στις φοιτητικές κινητοποιήσεις των περιοχών τους αποφάσισαν τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Λευκάδας, Ιωαννίνων. Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου κήρυξε δίωρη στάση εργασίας, 11 π.μ.-1 μ.μ. Συγκέντρωση στις 10 π.μ στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σάμου, διεκδικώντας δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Παιδείας.

Οι συγκοινωνίες

Στάσεις εργασίας γίνονται σήμερα:

  • Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ), από 1 μ.μ. μέχρι 3 μ.μ.
  • Μετρό, από 5.30 π.μ. μέχρι 8 π.μ.
  • Προαστιακός Σιδηρόδρομος, από 12 μεσημέρι μέχρι 3 μ.μ.
  • ΟΣΕ, από 12 μ. μέχρι 3 μ.μ.

Κανονικά κυκλοφορούν τα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ.

Σε όλη τη χώρα

Με νέα συλλαλητήρια, σήμερα Πέμπτη, φοιτητές και σπουδαστές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σ' όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση των φοιτητών έχει οριστεί για τις 11π.μ. στο Πολυτεχνείο. Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι συγκεντρώσεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα. Χτες στην Κομοτηνή, οι φοιτητές προχώρησαν σε αποκλεισμό της κεντρικής οδικής αρτηρίας της πόλης, αντιδρώντας στην απόφαση του Πρύτανη να διακόψει τα δρομολόγια των λεωφορείων για τις Εστίες και τη Λέσχη.

Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, μετά και τις χτεσινές γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους, οριστικοποιούν τα αγωνιστικά τους ραντεβού για σήμερα: Στη Λάρισα, στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στο Ηράκλειο, στις 12 το μεσημέρι στα Λιοντάρια. Στα Χανιά, στις 7 το απόγευμα στη Δημοτική Αγορά. Στο Ρέθυμνο, στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο. Στα Γιάννενα, στις 12 το μεσημέρι στη Δόμπολη. Στο Αγρίνιο, στις 12 το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο. Στην Κέρκυρα, στις 12 το μεσημέρι στη Νομαρχία. Στην Αρτα, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Κιλκίς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ