ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2006
Σελ. /32
Ανταπόκριση απ' το μέτωπο

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»

Γιάννης Δερμεντζόγλου

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Στα σκουπίδια!

Δυο μισθοφόροι, πληρωμένοι φονιάδες, δηλαδή, ενός λαού, βρέθηκαν ήδη εκεί που είναι ο φυσικός τους χώρος.

Εχει κάτι συμβολικό η πράξη κι ας προκαλεί σοκ στην κατά τ' άλλα ευαίσθητη αμερικανική κοινωνία, που καταναλώνει ως ευαισθησία, την απόφαση μιας πολυεθνικής να κερδίσει περισσότερα, μειώνοντας το κόστος συντήρησης των ζώων ως ζωντανών, τα οποία πλέον πλασάρει καταψυγμένα, γιατί, λέει, αυτό επιτάσσει η «ανθρωπιστική» αντιμετώπιση του αστακού, που δεν πρέπει να πέφτει στο τσουκάλι ζωντανός. Και πανηγυρίζουν, λέει, κάτι «ΜΚΟ» σαν τις δικές μας που συνιστούν «κίνημα» όταν προστατεύουν μιαν οχιά στη ρημαγμένη Μήλο. Σαν κάτι άλλους, που διαπίστωναν πως πρέπει τα φασόλια να καλλιεργούνται «παραδοσιακά», γιατί τα τρακτέρ ενοχλούν τους πελεκάνους στην Πρέσπα και κατά συνέπεια στην περιοχή - όταν δουλεύουν τα τρακτέρ - η αξία της γης δεν είναι τέτοια, που να αξίζει να επενδύσουν διάφοροι «αγροτοτουρίστες» εφοπλιστές.

Μέρες που ' ναι, με το μυαλό να ταξιδεύει ήδη σε τόπους που γνώρισαν τι πάει να πει ένοπλη λευτεριά και το νου να πλημμυρίζει από στίχους όπως «δε θέλω να μου δίνουνε το χέρι, το μουλιασμένο από το δικό μας αίμα», ας μην το χοντρύνουμε...

Αν και η πρόκληση δεν είναι απ' αυτές που χωνεύονται...

Ακου «με όρους εξέγερσης στο διάλογο»!

Γι' αυτό, λοιπόν, βγήκαν τα βλαστάρια μας στο δρόμο;

Για να συρθούν στην ήττα ενός στημένου διαλόγου, όπου, ήδη, θέματα, όπως το άσυλο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, χαρακτηρίζονται «ήσσονος σημασίας»;

Γι' αυτό φλέγεται ο νους τους, για να αποκτήσουν πτυχία «καταρτισμένου»;

Κι εσύ ψάχνεις ακόμα να βρεις τι μύγα τους τσίμπησε και σήκωσαν διάφοροι τέτοιον αντικομμουνιστικό ντόρο μέσα στις σχολές... Σφαγή ετοιμάζουν. Υποταγή έχουν στα σκαριά. Και σε αφορά!

Γιατί το παιδί σου είναι δυο φορές ζωή σου. Ετσι, στο απλό.

...για να μη μιλήσουμε για ορκισμένους εχθρούς της εργατικής τάξης, με αποστολή να σε κρατάνε στα γόνατα και συ να τους λιβανίζεις ως «αντιεξουσιαστές».

Είπαμε, να μην το χοντρύνουμε...

«Στις 22 Ιούνη, στα Καλύβια Μοναχίτη, σκοτώθηκαν οκτώ μοναρχοφασίστες που έπεσαν σε ναρκοπέδιό μας, ανάμεσά τους ένας αξιωματικός υπολοχαγός του μηχανικού»(από το ημερολόγιο ενός μαχητή του ΔΣΕ).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΑΔΕΙΑΝΟ» ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ;

«ΕΞΕΓΕΡΣΙΑΚΑ» ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ! «Μόλις, λοιπόν, η υπουργός Παιδείας ανακοινώσει το προσχέδιο νόμου για δημόσιο διάλογο, το συντονιστικό των καταλήψεων να σπεύσει να μετάσχει, άτυπα, αλλά ουσιαστικά, κι όχι με άρνηση αλλά με θέση για όλα τα επίδικα προβλήματα - κι όχι μόνο. Από τον προβληματισμό των γενικών συνελεύσεων όπως τον μεταφέρουν εκπρόσωποι του συντονιστικού στα τηλεοπτικά κανάλια, προκύπτει ότι το κίνημα των καταλήψεων ασφαλώς και λέει ναι, υπό όρους, και στην αξιολόγηση των καθηγητών και στα περισσότερα συγγράμματα αντί του μοναδικού "τυφλοσούρτη" και στον τρόπο ανάδειξης των πανεπιστημιακών αρχών - αφού ο τωρινός μόνο το άθλιο αλισβερίσι καθηγητών και κομματικών παρατάξεων βολεύει. Από κει και πέρα ένα αυτόνομο εξεγερσιακό κίνημα δεν μπορεί παρά να έχει και να θέλει να προβάλει το όραμά του...» (ο Γ. Βότσης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΑ... ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: «Είναι καιρός πολιτικοί, εκπαιδευτικοί και φοιτητές να αφήσουν στην άκρη τις όποιες αντιπαραθέσεις έχουν, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου (...) το ζητούμενο είναι να εκσυγχρονιστούν οι δομές του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ώστε περισσότεροι νέοι να εισέρχονται γρηγορότερα στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, δε, όσοι ακολουθούν ανώτατες σπουδές να αποκτούν αναβαθμισμένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, προκειμένου να είναι εφικτή και άμεση η απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

«ΗΣΣΟΝΟΣ» ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ: «Η μεταρρύθμιση Γιαννάκου πνίγηκε ήδη σε δύο θέματα κυριολεκτικά ήσσονος σημασίας, το πανεπιστημιακό άσυλο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για το μεν άσυλο κανείς δεν κατάλαβε ότι το θέμα είναι η προστασία του και όχι η κατάργησή του, κανείς δεν τόλμησε να πει ότι το άσυλο ποτέ δεν προστατεύτηκε γι' αυτό παραβιάστηκε... Για δε τα "ιδιωτικά πανεπιστήμια" ουδείς έχει άποψη» (η Χρύσα Ταβουλάρη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο καλύτερος διάλογος είναι οι αγώνες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοίγει νέος κύκλος για τον διάλογο στην Παιδεία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πρωτοβουλίες ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ για την άρση του αδιεξόδου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ σφήνα στη Γιαννάκου

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ των βάσεων εισαγωγής

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τραπεζικό πόκερ με έπαθλο την Εμπορική

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ Ολυμπιακής - Aegean

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7.617 προσλήψεις μονίμων και εποχικών

Η ΑΥΓΗ: Πακιστανοί: Εδώ κουκούλωμα, στην Ευρωβουλή έρευνα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μάχη στο παρασκήνιο για την Εμπορική

ΤΑ ΝΕΑ: Αιχμάλωτα της αδιαφορίας 100 μωρά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΚΟΡΙΟΥΣ» ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΖΗΚΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το κέρδος από τα «ανθρώπινα» δικαιώματα των ζώων

«Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ βιολογικών προϊόντων των ΗΠΑ, η Whole Foods Market, δε θα πουλάει πια ζωντανούς αστακούς, αλλά και καβούρια και καραβίδες στα καταστήματά της, επειδή η μεταχείριση που επιφυλάσσεται στα ζώα αυτά είναι υπερβολικά οδυνηρή (...) "για μας η ποιότητα της ζωής των ζώων και η ανθρώπινη μεταχείρισή τους είναι εξίσου σημαντικές με την ποιότητα και τη γεύση του κρέατός τους" πρόσθεσε ο Τζον Μακέι (...) εξ ου και η απόφαση η διάθεσή τους να περιοριστεί μόνο σε κατεψυγμένη μορφή (...) η διακοπή πώλησης των οστρακόδερμων ζωντανών αποτελεί μια πραγματική νίκη για τις ενώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Ο θρήνος για τους μισθοφόρους των εταιριών πετρελαίου...

«Νεκροί με σημάδια φρικτού βασανισμού βρέθηκαν οι δύο Αμερικανοί στρατιώτες, που αγνοούνταν από την Παρασκευή, στα περίχωρα της Βαγδάτης και τους οποίους αναζητούσαν 8.000 Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες. Τα παραμορφωμένα πτώματά τους βρέθηκαν σε σκουπιδότοπο ηλεκτρικού εργοστασίου στην περιοχή Γιουσιφίγια (...) Το φριχτό τέλος των δυο Αμερικανών στρατιωτών είχε μεγάλο αντίχτυπο στην Αμερική» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

...και οι όψιμες αντιρρήσεις για το «νόμο Ρέππα»

«Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν ως όριο συνταξιοδότησης τα 67 χρόνια (...) ο σημαντικότερος λόγος που πολλοί αντιδρούν έντονα στο μέτρο της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης είναι το γεγονός ότι με τις σημερινές συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας οι φυσικές αντοχές θα δοκιμαστούν σοβαρά» (το άρθρο του Γιώργου Πουλερά στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ