ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Ναρκω-βόμβα στη μόρφωση

Στα 14 χρόνια εγκαταλείπουν οι χρήστες το σχολείο και το 80% απ' αυτούς είναι άνεργοι

Κατά 1,5 χρόνο γρηγορότερα εγκαταλείπουν το σχολείο τα παιδιά που μπλέχτηκαν με τα ναρκωτικά ή που διακόπτοντας το σχολείο αναζήτησαν λύσεις στους παραδείσους των τεχνητών παραδείσων. Ετσι ενώ μέχρι πέρσι, όπως συνέβαινε την τελευταία τετραετία, τα παιδιά εγκατέλειπαν το σχολείο σε ηλικία 15,5 χρόνων, τώρα το εγκαταλείπουν στα 14 χρόνια.

Τα νέα στοιχεία για την τοξικοεξάρτηση περιέχονται στον απολογισμό του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για το 2005 και παρουσιάστηκαν χτες από τον πρόεδρο και διευθυντή του Κέντρου Γεράσιμο Νοταρά και Χαράλαμπο Πουλόπουλο αντίστοιχα. Αποδεικνύουν την πλήρη αποτυχία των Εθνικών Σχεδίων Δράσης που είχαν συντάξει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία και ετοιμάζει ένα ακόμα σχέδιο ερήμην των φορέων που αντιμετωπίζουν τις εξαρτήσεις. Ιδιαίτερα δείχνουν την αποτυχία στους τομείς της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης στην εφηβεία - τότε δηλαδή που το παιδί «πειραματίζεται» με τα ναρκωτικά.

Από τους χρήστες λοιπόν που προσέγγισαν τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ το 2005 προκύπτει ότι η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης είναι τα 15,5 χρόνια. Πρόκειται για την ίδια διαπίστωση της τελευταίας τετραετίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε έναρξη της χρήσης ένα με δυο χρόνια νωρίτερα. Στα 15,5 χρόνια οι νέοι χρήστες εγκατέλειπαν και το σχολείο.

Τα στοιχεία όμως του 2005 δείχνουν ότι ο μέσος όρος της ηλικίας εγκατάλειψης έχει πέσει πια στα 14 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπλέχτηκαν πολύ πιο πριν στα ναρκωτικά ή διακόπτοντας το σχολείο μπήκαν στον κόσμο των ναρκωτικών, εξήγησε ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, για να υπογραμμίσει ότι οι διαπιστώσεις αυτές καταδείχνουν την ανάγκη της οργάνωσης της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης στους εφήβους μέχρι τα 19 χρόνια, πριν δηλαδή αρχίσουν την ουσία της κατάχρησης.

Τσακίζει κόκαλα και η ανεργία

Απ' τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 80% είναι άνεργοι ή απασχολούνται περιστασιακά. Το ποσοστό παραμένει σταθερό την τελευταία τετραετία, ενώ πριν το 2002 ήταν κατά 10% χαμηλότερο.

Απ' το προφίλ του χρήστη προκύπτουν τα εξής:

  • Η κάνναβη εμφανίζεται ως κύρια ουσία έναρξης για το 83,6%. Σε ηλικία 19 ετών περίπου σημειώνεται το πέρασμα στην ηρωίνη, συστηματική χρήση της οποίας κάνει περίπου το 84,6%. Το 69,1% τη χρησιμοποιεί ενέσιμα, ενώ συστηματική ενέσιμη χρήση της κάνει το 40,7%. Μέση ηλικία κατά την πρώτη ένεση είναι τα 20,8 έτη. Καθημερινή χρήση της ουσίας κάνει το 54,2%, ενώ το 37,7% μοιράζεται τη σύριγγα με άλλους χρήστες.
  • Οι 8 στους δέκα είναι άνδρες, ελληνικής υπηκοότητας, ηλικίας 25,8 ετών και διαμένουν με τη γονική τους οικογένεια. Περίπου οι μισοί είχαν αποταθεί στο παρελθόν σε υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης, αλλά για περισσότερους από 7 στους 10 είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ. Από όσους προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ το 81,6% έχει κάνει περισσότερο από 3 χρόνια χρήση ηρωίνης και η διάρκεια συστηματικής χρήσης ηρωίνης πριν από τη θεραπεία είναι τα 6,1 έτη.

Το ΚΕΘΕΑ διαθέτει σήμερα ένα πανελλαδικό δίκτυο 70 μονάδων με δωρεάν υπηρεσίες. Το 2005 προσφέρθηκαν υπηρεσίες σε 3.354 άτομα στα Συμβουλευτικά Κέντρα, σε 1.555 στις Θεραπευτικές Κοινότητες και τα Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, σε 3.718 άτομα στα Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης και σε 953 κρατούμενους σε Προγράμματα Συμβουλευτικής Κρατουμένων.

Κι όμως το ΚΕΘΕΑ κινδυνεύει να αποψιλωθεί καθώς δεν μπορεί να ανανεώσει τις συμβάσεις 80 ατόμων, επειδή ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 164, το οποίο απαγορεύει την εργασία περισσότερο από δύο χρόνια σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Σίγουρα οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι δραματικά κατώτερες και κάτω των αναγκών, τόνισε ο Γεράσιμος Νοταράς, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης των νέων δομών.

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των συμβασιούχων

Σε δικαστικές περιπέτειες με πολύχρονους και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες για τους συμβασιούχους, οδηγεί απόφαση του Αρείου Πάγου (18/2006), που δικαιώνει το Δήμο Σικυωνίων Κορινθίας για την απόλυση μιας εργαζόμενης συμβασιούχου του ΚΕΠ, αλλά δεν «κλείνει» τελείως το δρόμο για άλλους συμβασιούχους που έχουν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου να δικαιωθούν στα δικαστήρια. Η αρεοπαγίτικη απόφαση αφήνει τους εργαζόμενους στο έλεος των δικαστηρίων και του υπουργείου Εσωτερικών.

Η υπόθεση αφορά εργαζόμενη στα ΚΕΠ του Δήμου Σικυωνίων, η οποία απολύθηκε από το Δήμο, αλλά δικαιώθηκε στα δικαστήρια σε πρώτο βαθμό. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δικαίωσε το Δήμο για την απόλυση, με το σκεπτικό ότι είχε υπογράψει μία μόνο σύμβαση διάρκειας 18 μηνών που είχε λήξει. Πάντως, η αρεοπαγίτικη απόφαση ουσιαστικά παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων και οδηγεί σε μια διαδικασία ατέρμονων δικών. Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται ότι στις περιπτώσεις που σε μια σύμβαση ορισμένου χρόνου υποκρύπτεται σύμβαση αορίστου χρόνου, εφόσον ο εργαζόμενος καλύπτει πάγιες ανάγκες, παρά τη συνταγματική απαγόρευση (άρθρο 108 του συντάγματος), ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει τη νομιμοποίηση μετά την απόλυσή του.

Από την άλλη, η απόφαση ανοίγει το δρόμο για απολύσεις συμβασιούχων, χωρίς καμιά κύρωση στον εν λόγω Δήμο, ενώ υιοθετείται και η άποψη ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να υποστεί κυρώσεις με τη μορφή καταβολής αποδοχών υπερημερίας, ακόμη και αν η απομάκρυνση του συμβασιούχου έγινε με μη νόμιμες διαδικασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από τη διάσκεψη του δικαστηρίου και ενόψει της κρίσιμης δίκης ...επιστρατεύτηκε και εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου που εμφάνιζε τους συμβασιούχους των ΚΕΠ ως «ειδική κατηγορία εργαζομένων».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 25.6.2006:

Εκδήλωση μνήμης για τον Αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, στην επέτειο των 57 χρόνων από το θάνατό του, διοργανώνει το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης Διαμαντή, ώρα 11 πμ, στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού. Η Ενωση και τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 7 πμ της Κυριακής 25/6. Πληροφορίες - συμμετοχή: 210.3835.093, 210.8831.368, 210.8225.407, 210.3802.623 και 210.5242.254. Επίσης, δωρεάν πούλμαν βάζει η ΠΕΑΕΑ Περιστερίου που θα ξεκινήσει, ώρα 7 πμ, από Ευαγγελίστρια.

  • Η ΠΕΑΕΑ Τρίπολης, ώρα 11 πμ, διοργανώνει εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Γερμανών κατακτητών στα Κανελλάκια Γορτυνίας. Η ΠΕΑΕΑ Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων δρομολογεί πούλμαν, την ίδια μέρα, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8234.296 και 210.6460.996
  • Η ΝΕ Κορίνθου της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα Λουτρακίου - Κιάτου - Νεμέας και Ξυλοκάστρου διοργανώνουν, ώρα 10.30 π.μ., στο μνημείο πεσόντων του Νέγρη, εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα του λαού μας για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.
ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
Καταγγελίες για αντίποινα

Για μέτωπο αντιποίνων, πιέσεων και εκφοβισμού από την κυβέρνηση του Πακιστάν σε βάρος όσων δημοσιοποίησαν το θέμα των απαγωγών των Πακιστανών μεταναστών, κάνουν λόγο εκπρόσωποι της Πακιστανικής Κοινότητας.

Σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν πως οι αρχές του Πακιστάν συνέλαβαν τον Ρισβάν Ασλάμ, αδερφό του Τζαβέντ Ασλάμ, προέδρου της κοινότητας, χωρίς να του έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. Εκτιμούν δε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από μέλος της κοινότητάς τους, το οποίο έχουν καταγγείλει πως προσπάθησε να εξαγοράσει τη σιωπή των απαχθέντων. Το άτομο αυτό πριν τρεις μήνες ενημέρωσε με σημείωμά του την πακιστανική κυβέρνηση για τη δράση του Τ. Ασλάμ ως προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας. Ο τελευταίος υποστήριξε πως ο αδερφός του πιάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγουν σε βάρος του οι αρχές του Πακιστάν.

Την ερχόμενη Τρίτη στις 7 μ.μ. προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας στην πακιστανική πρεσβεία.

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

To Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και τα τοπικά παραρτήματά του σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο του γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών, διοργανώνουν σήμερα και αύριο, με την ενεργό συμμετοχή τοπικών φορέων, το 1ο Αθλητικό και Πολιτιστικό Διήμερο. Κορυφαίο αθλητικό γεγονός του διήμερου αποτελεί ο διάπλους Σαγιάδας - Κέρκυρας, όπου θα συμμετάσχουν κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Πολύμορφες εκδηλώσεις διοργανώνουν τα παραρτήματα του ΕΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα.

  • Αύριο, Σάββατο, στις 9 το βράδυ, θα γίνει η συναυλία του Συλλόγου Οικογένειας Θ. Π. «Παρέμβαση», στο θέατρο του Λυκαβηττού.
  • Τη Δευτέρα 26 Ιούνη στις 11.30 π.μ. η ομάδα της θεραπευτικής κοινότητας «Γέφυρα» διοργανώνει διάπλου από το Αντίρριο στο Ρίο.
  • Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Παρέμβαση» διοργανώνει επίσης τη Δευτέρα τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 στο χώρο της Εναλλακτικής Κοινότητας «Παρέμβαση» στην περιοχή της Ραφήνας, στις 6.30 μ.μ. Θα συμμετάσχουν οι τοπικές ομάδες των δήμων Ν. Μάκρης, Μαρκόπουλου και Αρτέμιδος, καθώς και η ομάδα της «Παρέμβασης». Στο ημίχρονό του θα πραγματοποιηθεί 15λεπτη επίδειξη από την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Ανδρών 5Χ5.
  • Τη Δευτέρα 26 Ιούνη θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες εκδηλώσεις των Μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε όλη τη χώρα, καθώς και των κέντρων πρόληψης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ