Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Ναρκω-βόμβα στη μόρφωση

Στα 14 χρόνια εγκαταλείπουν οι χρήστες το σχολείο και το 80% απ' αυτούς είναι άνεργοι

Κατά 1,5 χρόνο γρηγορότερα εγκαταλείπουν το σχολείο τα παιδιά που μπλέχτηκαν με τα ναρκωτικά ή που διακόπτοντας το σχολείο αναζήτησαν λύσεις στους παραδείσους των τεχνητών παραδείσων. Ετσι ενώ μέχρι πέρσι, όπως συνέβαινε την τελευταία τετραετία, τα παιδιά εγκατέλειπαν το σχολείο σε ηλικία 15,5 χρόνων, τώρα το εγκαταλείπουν στα 14 χρόνια.

Τα νέα στοιχεία για την τοξικοεξάρτηση περιέχονται στον απολογισμό του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για το 2005 και παρουσιάστηκαν χτες από τον πρόεδρο και διευθυντή του Κέντρου Γεράσιμο Νοταρά και Χαράλαμπο Πουλόπουλο αντίστοιχα. Αποδεικνύουν την πλήρη αποτυχία των Εθνικών Σχεδίων Δράσης που είχαν συντάξει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία και ετοιμάζει ένα ακόμα σχέδιο ερήμην των φορέων που αντιμετωπίζουν τις εξαρτήσεις. Ιδιαίτερα δείχνουν την αποτυχία στους τομείς της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης στην εφηβεία - τότε δηλαδή που το παιδί «πειραματίζεται» με τα ναρκωτικά.

Από τους χρήστες λοιπόν που προσέγγισαν τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ το 2005 προκύπτει ότι η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης είναι τα 15,5 χρόνια. Πρόκειται για την ίδια διαπίστωση της τελευταίας τετραετίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε έναρξη της χρήσης ένα με δυο χρόνια νωρίτερα. Στα 15,5 χρόνια οι νέοι χρήστες εγκατέλειπαν και το σχολείο.

Τα στοιχεία όμως του 2005 δείχνουν ότι ο μέσος όρος της ηλικίας εγκατάλειψης έχει πέσει πια στα 14 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπλέχτηκαν πολύ πιο πριν στα ναρκωτικά ή διακόπτοντας το σχολείο μπήκαν στον κόσμο των ναρκωτικών, εξήγησε ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, για να υπογραμμίσει ότι οι διαπιστώσεις αυτές καταδείχνουν την ανάγκη της οργάνωσης της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης στους εφήβους μέχρι τα 19 χρόνια, πριν δηλαδή αρχίσουν την ουσία της κατάχρησης.

Τσακίζει κόκαλα και η ανεργία

Απ' τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 80% είναι άνεργοι ή απασχολούνται περιστασιακά. Το ποσοστό παραμένει σταθερό την τελευταία τετραετία, ενώ πριν το 2002 ήταν κατά 10% χαμηλότερο.

Απ' το προφίλ του χρήστη προκύπτουν τα εξής:

  • Η κάνναβη εμφανίζεται ως κύρια ουσία έναρξης για το 83,6%. Σε ηλικία 19 ετών περίπου σημειώνεται το πέρασμα στην ηρωίνη, συστηματική χρήση της οποίας κάνει περίπου το 84,6%. Το 69,1% τη χρησιμοποιεί ενέσιμα, ενώ συστηματική ενέσιμη χρήση της κάνει το 40,7%. Μέση ηλικία κατά την πρώτη ένεση είναι τα 20,8 έτη. Καθημερινή χρήση της ουσίας κάνει το 54,2%, ενώ το 37,7% μοιράζεται τη σύριγγα με άλλους χρήστες.
  • Οι 8 στους δέκα είναι άνδρες, ελληνικής υπηκοότητας, ηλικίας 25,8 ετών και διαμένουν με τη γονική τους οικογένεια. Περίπου οι μισοί είχαν αποταθεί στο παρελθόν σε υπηρεσίες αντιμετώπισης της εξάρτησης, αλλά για περισσότερους από 7 στους 10 είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ. Από όσους προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ το 81,6% έχει κάνει περισσότερο από 3 χρόνια χρήση ηρωίνης και η διάρκεια συστηματικής χρήσης ηρωίνης πριν από τη θεραπεία είναι τα 6,1 έτη.

Το ΚΕΘΕΑ διαθέτει σήμερα ένα πανελλαδικό δίκτυο 70 μονάδων με δωρεάν υπηρεσίες. Το 2005 προσφέρθηκαν υπηρεσίες σε 3.354 άτομα στα Συμβουλευτικά Κέντρα, σε 1.555 στις Θεραπευτικές Κοινότητες και τα Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, σε 3.718 άτομα στα Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης και σε 953 κρατούμενους σε Προγράμματα Συμβουλευτικής Κρατουμένων.

Κι όμως το ΚΕΘΕΑ κινδυνεύει να αποψιλωθεί καθώς δεν μπορεί να ανανεώσει τις συμβάσεις 80 ατόμων, επειδή ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 164, το οποίο απαγορεύει την εργασία περισσότερο από δύο χρόνια σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Σίγουρα οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι δραματικά κατώτερες και κάτω των αναγκών, τόνισε ο Γεράσιμος Νοταράς, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης των νέων δομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ