ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισέβαλαν στη Γάζα
  • Τις πρώτες πρωινές ώρες ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στη Γάζα, ενώ βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν σταθμοί ηλεκτροδότησης
  • Συμφώνησαν στο στρατηγικό κείμενο «εθνικής συμφιλίωσης» όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις, με εξαίρεση μόνο τη, μικρής ισχύος, ισλαμιστική «Τζιχάντ»

Διαδήλωση Παλαιστίνιων συγγενών των φυλακισμένων, που ζητάνε να ανταλλάξουν με τον απαχθέντα Ισραηλινό στρατιώτη

Associated Press

Διαδήλωση Παλαιστίνιων συγγενών των φυλακισμένων, που ζητάνε να ανταλλάξουν με τον απαχθέντα Ισραηλινό στρατιώτη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, θωρακισμένα οχήματα και τανκς έχουν καταλύσει κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, ενόψει μιας πιθανής ευρείας εισβολής, ενώ σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία νωρίς τα ξτα πρώτα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στη Γάζα. Από την άλλη πλευρά των συνόρων, Παλαιστίνιοι μαχητές στήνουν πρόχειρα οδοφράγματα και συρματοπλέγματα, ενώ περιπολούν πάνοπλοι και με αντιαρματικές ρουκέτες σε όλες τις περιοχές που πιθανολογούν ότι θα μπορούσαν να περάσουν οι ισραηλινές δυνάμεις. Αργά το βράδυ, στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» σκοτώθηκε στην πόλη της Γάζας, όταν εξερράγη το αυτοκίνητό του, χωρίς να είναι βέβαιο, μέχρι το βράδυ, ότι επρόκειτο για ισραηλινό πλήγμα.

Η ένταση είχε, ήδη, αγγίξει «κόκκινο», καθώς εκπρόσωπος των 3 παλαιστινιακών οργανώσεων, που ισχυρίζονται ότι κρατούν τον απαχθέντα Ισραηλινό στρατιώτη, από την Κυριακή, απέκλεισαν το ενδεχόμενο απελευθέρωσής του, αν δε γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για απελευθέρωση 500 γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Οι οργανώσεις (Ιζεντίν αλ Κασάμ - στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς», Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης - όπου συμμετέχουν μαχητές από όλες τις οργανώσεις αλλά κυρίως των ισλαμιστικών, και η πρωτοεμφανιζόμενη «Στρατός του Ισλάμ»), υποστήριξαν, χθες, ότι απήγαγαν και έναν έποικο, τη Δευτέρα, στη Δυτική Οχθη. Η ισραηλινή πλευρά δήλωνε ότι «ελέγχει το θέμα».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνέχιζαν και χθες να εκτοξεύουν απειλές, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «ακόμη και σε τόσο κρίσιμες στιγμές, πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου» και, παράλληλα, να μιλά «για νέα πραγματικότητα στα σύνορα του Ισραήλ στα επόμενα χρόνια». Σύμφωνα με Αιγύπτιους διπλωμάτες που διαμεσολαβούν, γίνονται ορισμένες «μυστικές επαφές», ενώ Σολάνα και Ράις ζητούσαν «χρόνο για διπλωματική επίλυση».

Διχασμένη η «Χαμάς», ενότητα στο «κείμενο εθνικής συμφιλίωσης»

Η όλη κατάσταση έχει αναδείξει βαθύ διχασμό στους κόλπους της «Χαμάς». Το στρατιωτικό της σκέλος φέρεται να λειτουργεί εκτός του ελέγχου της πολιτικής ηγεσίας εντός των παλαιστινιακών εδαφών, που με τη σειρά της διαφωνεί με την πολιτική ηγεσία που ζει εξόριστη στη Δαμασκό. Εκπροσωπώντας την τελευταία, χθες, ο Κχαλέντ Μασχάαλ τασσόταν ενάντια στην απελευθέρωση του στρατιώτη, δήλωνε ότι λαμβάνει σοβαρά τις απειλές για τη ζωή όλων των ηγετών της οργάνωσης που εκτόξευσε η ισραηλινή ηγεσία και διαχώριζε τη θέση του, τονίζοντας ότι «η εξόριστη ηγεσία της οργάνωσης δεν είχε καμία ανάμειξη στην απαγωγή»!

Ο Μασχάαλ, εξ αποστάσεως, δεν έκρυβε και τη δυσαρέσκειά του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων (και της «Χαμάς»), πλην της ισλαμιστικής «Τζιχάντ», στο «κείμενο εθνικής συμφιλίωσης» που συνέταξαν φυλακισμένοι ηγέτες των οργανώσεων. Εκτός των άλλων, το κείμενο, εμμέσως, αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, ζητά ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 και συνέχιση ενωτικής συντονισμένης αντίστασης εντός αυτών.

Το κείμενο, ουσιαστικά, αποτελεί, εφόσον τεθεί σε εφαρμογή, το πρώτο ενωτικό στρατηγικό πλαίσιο δράσης της παλαιστινιακής ηγεσίας μετά από χρόνια, εξέλιξη που σίγουρα δεν ικανοποιεί την ισραηλινή πλευρά, που θα προτιμούσε να επιμένει ότι «δεν έχει συνομιλητή». Ισως γι' αυτό, χθες, το Τελ Αβίβ αρκούνταν να δηλώσει ότι «το ζήτημα είναι καθαρά ενδοπαλαιστινιακό».

Για «θετική» εξέλιξη έκανε λόγο η ΕΕ, ενώ επιφυλακτική ήταν η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον, που τόνισε ότι «περιμένει να δει».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο κύμα επιθέσεων κατά πολιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέα όξυνση στην ενδο-κοινοτική βία παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα καθώς σειρά προβοκατόρικων επιθέσεων, με μοναδικό στόχο πολίτες, πλήττουν σιιτικές ή σουνιτικές περιοχές. Αργά τη Δευτέρα, παγιδευμένο μηχανάκι εξερράγη μπροστά σε καφετερία του σιιτικού χωριού Χαρναμπάτ, στην Μπαακούμπα, όπου είχαν συγκεντρωθεί νέοι για να παρακολουθήσουν αγώνα του Μουντιάλ.

Συνολικά σκοτώθηκαν 22 πολίτες και τραυματίστηκαν 40, γεγονός που εξόργισε τους κατοίκους, οι οποίοι συμμετείχαν ένοπλοι στις κηδείες. Χτες, σημειώθηκαν επιθέσεις σε σουνιτικές περιοχές, που ερμηνεύονται ως αντίποινα. Η σημαντικότερη σημειώθηκε στη σουνιτική Ντούρα της Βαγδάτης, όπου παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε ανοιχτή αγορά σκοτώνοντας 3 πολίτες και τραυματίζοντας 10.

Στο Κιρκούκ, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε πρατήριο καυσίμων για αυτοκίνητα των τοπικών αρχών σκοτώνοντας 3 και τραυματίζοντας 10. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις στα δυτικά και νότια της Βαγδάτης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του «σχεδίου συμφιλίωσης» του πρωθυπουργού απελευθερώθηκαν άλλοι 450 κρατούμενοι. Οπως διέρρευσε, τις τελευταίες μέρες, έγιναν μυστικές συναντήσεις με σουνίτες εξόριστους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή τους, κάτι που, όπως λέγεται, εκφράστηκε με την πρώτη θετική αντίδραση 7 σουνιτικών ανταρτικών οργανώσεων, που δήλωσαν έτοιμες για διάλογο και κατάπαυση του πυρός, τη Δευτέρα.

Ρωσικές διαμαρτυρίες και νέα δίκη

Εκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Μόσχα μετά την εκτέλεση 4 διπλωματών της από την ισλαμιστική οργάνωση - ομπρέλα «Συμβούλιο της Σούρας των Μουτζαχεντίν». Το πιθανότερο ήταν η σύνοδος να πραγματοποιηθεί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέρριψε την ευθύνη για την έλλειψη ασφαλείας στο Ιράκ στις κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζοντας ότι «οι ιρακινές αρχές και η πολυεθνική δύναμη που βρίσκεται στο Ιράκ φέρουν ευθύνη για τα επίπεδα ασφαλείας στη χώρα».

Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε ότι στις 21 του Αυγούστου θα αρχίσει μια νέα δίκη με κατηγορούμενο τον Σαντάμ Χουσεΐν και τους νυν συγκατηγορούμενούς του με την κατηγορία «της γενοκτονίας των Κούρδων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η δίκη αφορά στις ευρείες επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού μεταξύ 1987 και 1989 στο βόρειο Ιράκ, οπότε σκοτώθηκαν 100.000 Κούρδοι και ισοπεδώθηκαν 3.000 χωριά. Στο κατηγορητήριο δε συμπεριλαμβάνεται η υπόθεση της επίθεσης με χημικά αέρια στο χωριό Χαλάμπζα, το 1998, οπότε σκοτώθηκαν 5.000 κάτοικοι, αν και ο φερόμενος ως «εμπνευστής» της, Αλί Χασάν αλ Ματζίντ, ξάδελφος του Σαντάμ, θα καθίσει στο εδώλιο.

ΗΠΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Σύσφιγξη σχέσεων»...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επίσκεψη στο Πακιστάν και συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, πραγματοποίησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, σε μία προσπάθεια των Αμερικανών να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για μεγαλύτερη εύνοια στην αιώνια αντίπαλο του Πακιστάν, την Ινδία, μετά και τη συμφωνία για χορήγηση πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικά προγράμματα.

Σε δηλώσεις της καθ' οδόν για να συναντήσει τον Πρόεδρο της χώρας, η Κ. Ράις, έκανε λόγο «για ιδιαίτερη τύχη του πλανήτη να έχει ηγέτες όπως ο Π. Μουσάραφ και ο Χαμίντ Καρζάι, στο Αφγανιστάν».

Παράλληλα, κάλεσε τον Πακιστανό Πρόεδρο «να κρατήσει την υπόσχεσή του για διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών το 2007, τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα του»...

ΣΕΡΒΙΑ
Πιέσεις και περιοδείες...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Εντείνεται η συζήτηση για τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου», ως μέσο πίεσης και εκβιασμού των ιμπεριαλιστών προς τη σερβική κυβέρνηση, ενώ στη χώρα μετέβησαν και πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών, «προς αναζήτησή του»...

Ο πρόεδρος του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Ρασίμ Λιάγιτς, σε δηλώσεις του, χτες, σημείωσε ότι είναι «μη ρεαλιστικό να νομίζει κανείς ότι οι ξένοι θα συλλάβουν τον Μλάντιτς για εμάς».

Οσον αφορά στην περιοδεία του Προέδρου της χώρας στα πρώην μέλη της ομοσπονδιακής ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, υπήρξε επίσκεψη στο Μαυροβούνιο που πρόσφατα αποκόπηκε από τη Σερβία και στη συνέχεια στην Κροατία, της οποίας ο πρωθυπουργός, Ιβο Σάναντερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον αιτία πολέμου μεταξύ των δύο κρατών...

Η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, UNMIK, ενέκρινε το αίτημα του πρωθυπουργού της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, να μεταβεί στην περιοχή στις 28 του Ιούνη για να επισκεφθεί το μοναστήρι στην πόλη Γκρατσάνιτσα, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για θρησκευτικούς λόγους, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι δε θα το εκμεταλλευτεί για πολιτικούς λόγους...

Σύμφωνα με την «κυβέρνηση του Κοσσόβου», ωστόσο, «ο πρωθυπουργός της Σερβίας έρχεται απρόσκλητος και δεν είναι καλοδεχούμενος».

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι η «ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου» εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για κατακερματισμό των Βαλκανικών χωρών, ώστε να μετατραπούν σε προτεκτοράτα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ