ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το τριήμερο

Καθημερινές εξορμήσεις σε τόπους δουλιάς και στέκια μεταναστών και με τη διαμόρφωση του χώρου στο πάρκο ΦΙΞ, κορυφώνεται η δουλιά ενόψει των εκδηλώσεων που ξεκινούν την Παρασκευή 30 Ιούνη

Με καθημερινές εξορμήσεις σε τόπους δουλιάς και στα «στέκια» των μεταναστών συνεχίζονται οι προετοιμασίες, ενόψει του 6ου τριημέρου πολιτικών εκδηλώσεων του ΚΚΕ για τους Ελληνες και Μετανάστες εργάτες στο πάρκο ΦΙΞ που ξεκινά την Παρασκευή 30 Ιούνη. Ταυτόχρονα, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και οι προετοιμασίες του χώρου, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που και φέτος είναι «ντυμένες» με την ανάγκη οργάνωσης και μαζικοποίησης του κοινού αγώνα Ελλήνων και Μεταναστών εργατών στα συνδικάτα, στη γειτονιά, στο φιλειρηνικό κίνημα και με το στοιχείο ο αγώνας να έχει προοπτική και να δοθεί από κοινού σε όλα τα μέτωπα.

Ηδη, από χτες το πρωί, μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, μετανάστες από τους συλλόγους και τους φορείς που θα πάρουν μέρος στο τριήμερο, έχουν μπει στο πάρκο ΦΙΞ και διαμορφώνουν το χώρο. Χώρος που τις επόμενες μέρες θα μετατραπεί σε τόπο καταδίκης του καπιταλισμού, που είναι η αιτία της φτώχειας των εργατών όλου του κόσμου, της ανεργίας, της έντασης του αυταρχισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού, των ταξικών φραγμών στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν πάνω από 20 μεταναστευτικοί σύλλογοι και κοινότητες, αλλά και πλήθος ελληνικών μαζικών φορέων και συνδικάτων, όπως οι Γραμματείες Νέων, Μεταναστών και Γυναικών του ΠΑΜΕ, η ΝΑΣ, τα παραρτήματα Πατησίων του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, οι Επιτροπές Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών Πατησίων κ.ά.

Πολιτικές εκδηλώσεις και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Στόχος των εκδηλώσεων, η ενίσχυση των ταξικών δεσμών Ελλήνων και μεταναστών εργατών, τόσο μέσα από τις συζητήσεις για τα προβλήματά τους, όσο και με το «ξεδίπλωμα» των πολιτιστικών τους παραδόσεων.

Χορευτικό συγκρότημα γυναικών από την Τανζανία που συμμετείχε στις περσινές εκδηλώσεις
Χορευτικό συγκρότημα γυναικών από την Τανζανία που συμμετείχε στις περσινές εκδηλώσεις
Κάθε δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί στο πάρκο ΦΙΞ θα αναδεικνύει ότι η απάντηση της εργατικής τάξης απέναντι στην πολιτική του ιμπεριαλισμού, είναι μόνο μία: Αγώνας ενάντια στα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό, την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που την εφαρμόζουν. Αγώνας για να συγκροτηθεί το Λαϊκό Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο.

  • Την Παρασκευή, 30 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις εξελίξεις στην Παιδεία, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.
  • Το Σάββατο, 1 Ιούλη η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ανάγκη κοινής οργάνωσης Ελλήνων και Μεταναστών εργατών στα συνδικάτα και στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνα - Πειραιά.
  • Η Κυριακή, 2 Ιούλη θα είναι αφιερωμένη στα προβλήματα της νεολαίας και στο νεολαιίστικο κίνημα. Θα γίνει συζήτηση, ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και προβολή βίντεο για το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Επιπλέον, θα προβληθούν δύο ακόμα βίντεο, αφιερωμένα στα 60 χρόνια του ΔΣΕ και στους μετανάστες. Και τις τρεις μέρες θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πολυφωνικά συγκροτήματα από την Αλβανία, το Μπαγκλαντές, την Τουρκία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία κ.ά. Στο χώρο, εκτός από τα ταμπλό και τα «περίπτερα» των φορέων, θα λειτουργούν και δύο εστιατόρια. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται φέτος στις μικρότερες ηλικίες με δραστηριότητες, όπως κουκλοθέατρο και σκάκι, ενώ παιδικοί σταθμοί που φυλάσσουν μεταναστόπουλα και το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργίας έχουν προετοιμάσει παιδικά προγράμματα.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλήρης ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις
  • Αφήνοντας στην άκρη τα περί «αλλαγών με συναίνεση», η κυβέρνηση προχωρά στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, μέσω και των κανονισμών εργασίας
  • Αιχμή του δόρατος, ακόμα μια φορά, ο ΟΤΕ

Η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, «κατοχυρωμένη» μέσα και από τους κανονισμούς εργασίας, είναι το επόμενο άμεσο βήμα της κυβέρνησης στις πρώην ΔΕΚΟ, υλοποιώντας τις αντεργατικές διατάξεις του γνωστού νόμου για τις κατ' ευφημισμόν δημόσιες επιχειρήσεις.

Το σήμα για την έναρξη της νέας φάσης στην αντεργατική επίθεση δόθηκε χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επιβεβαιώνοντας ότι το παιχνίδι με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες περί αλλαγών με συναίνεση των εργαζομένων, που παίχτηκε το προηγούμενο διάστημα, ήταν για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να αποτρέψουν αγωνιστικές αντιδράσεις.

Η αρχή γίνεται από επιχειρήσεις που η κυβέρνηση θέλει να ξεπουλήσει και γι' αυτό φροντίζει να τις καταστήσει «ελκυστικές» στους υποψήφιους αγοραστές (μονοπώλια), έχοντας φροντίσει να «προσαρμόσει» τις εργασιακές σχέσεις στα «πρότυπα» (μεσαίωνα) του ιδιωτικού τομέα. Αιχμή του δόρατος αναδεικνύεται, άλλη μια φορά, ο ΟΤΕ, όπου ο πρόεδρος, Π. Βουρλούμης, με την αμέριστη υποστήριξη του Γ. Αλογοσκούφη και του Μεγάρου Μαξίμου, έχει καταστήσει ξεκάθαρη την πρόθεσή του να προχωρήσει σε νέους κανονισμούς εργασίας που θα προσφέρουν απόλυτη ελευθερία όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις. Εκτός των άλλων ο κανονισμός που προτείνει ο Π. Βουρλούμης κατοχυρώνει το διευθυντικό δικαίωμα στις απολύσεις...

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας μια «στροφή» από τη μέχρι τώρα θέση της κυβέρνησης ότι «οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ θα υλοποιηθούν με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων», ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το αν επιτευχθεί η «συναίνεση των εργαζομένων».

«Εάν ο διάλογος για τις αλλαγές των κανονισμών εργασίας δεν τελεσφορεί, τότε θα εφαρμοστούν οι πρόνοιες του νόμου», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, υιοθετώντας τις θέσεις που είχε ανεπίσημα εκφράσει την προηγούμενη μέρα ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης. Ο εκπρόσωπος υπερασπίστηκε το μοντέλο της επιβολής των αντεργατικών «αλλαγών» με κοινωνική συναίνεση, επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα της υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων που έγιναν με τη συναίνεση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στις «ζημιογόνες» ΔΕΚΟ. Ταυτόχρονα όμως η επίτευξη της κοινωνικής συναίνεσης δε θα σταθεί εμπόδιο στις προωθούμενες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων. «Πάγια επιδίωξη της σημερινής κυβέρνησης είναι να αναζητούνται λύσεις βεβαίως με συναίνεση στα πλαίσια του διαλόγου, όπου αυτό είναι δυνατόν», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, οι «αντιρρήσεις» του Μιχ. Λιάπη, που μόλις την περασμένη βδομάδα δήλωνε ότι «το Μέγαρο Μαξίμου μου έχει πει να μην ενοχλώ τον Βουρλούμη», δε φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη ή να τροποποιούν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Σύμφωνα με αυτούς, οι νέοι κανονισμοί εργασίας θα περάσουν μέσα στον Αύγουστο και θα τεθούν αμέσως σε εφαρμογή. Επίσης, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής, μέχρι την Παρασκευή, 30 του μήνα, θα πρέπει να υποβληθούν τα επιχειρησιακά και στρατηγικά σχέδια των ΔΕΚΟ προς το υπουργείο Οικονομίας, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν και στοιχεία και προτάσεις για το «ανθρώπινο δυναμικό». Στις 30 του Αυγούστου εκπνέει και η προθεσμία για τις αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ