ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΟΣΑ
«Ευλόγησε» τις ανατροπές και προανήγγειλε νέες

Την πλήρη στήριξη του Οργανισμού στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης μετέφερε χτες στον υπουργό Απασχόλησης ο Ανχελ Γκουρία

Τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η αναγκαιότητα για το κεφάλαιο να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς και με την πλήρη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις γυναίκες και τους νέους εργαζόμενους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη με τον νέο γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης εξήρε το «συμβουλευτικό» ρόλο του ΟΟΣΑ στις προωθούμενες αντιασφαλιστικές αλλαγές, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα προχωράει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της και έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις στο χώρο της εργασίας και στο χώρο του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης». Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΟΣΑ σημείωσε με νόημα «την πρόθεση και την επιθυμία του Οργανισμού και των υπηρεσιών του να στηρίξουν τον υπουργό σ' αυτήν την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης», προσθέτοντας απροκάλυπτα ότι «χρειαζόμαστε ένα σταθερό και βιώσιμο σύστημα ασφάλισης, το οποίο δε θα πρέπει να πιέζει αρκετά τα δημοσιονομικά, δε θα πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στις δαπάνες».

Δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές των μεταρρυθμίσεων, ο Ανχελ Γκουρία στοχοποίησε τα δικαιώματα των άνεργων νέων, των γυναικών και των ηλικιωμένων, κάνοντας λόγο για «κίνητρα» που πρέπει να δοθούν, προκειμένου να βρουν εργασία. Γεγονός που, τουλάχιστον για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους και άνεργους, παραπέμπει ευθέως σε παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ειδικά για τις γυναίκες προανήγγειλε νέες ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ισχυριζόμενος ότι «πρέπει να συμφιλιώσουν την καριέρα τους με την οικογενειακή ζωή και με το να είναι μητέρες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Σ. Τσιτουρίδης ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησης για την αντεργατική νομοθεσία με την οποία φιλοδώρησε το κεφάλαιο από τη μέρα που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ενώ επιχείρησε για μια ακόμη φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων, λέγοντας ότι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό «θα είναι ήπιες, θα μεσολαβήσουν μεταβατικές περίοδοι και κανείς από τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να δει τη μοίρα του να δυσχεραίνει σε σχέση με το σύστημα το οποίο βιώνει σήμερα». Για το σύνολο των αλλαγών τόνισε την αναγκαιότητα «να ανεβάσουμε ταχύτητα», ζητώντας «την αρωγή των κοινωνικών εταίρων» και δηλώνοντας τη βεβαιότητά του ότι «στο προσεχές διάστημα η καλή συνεργασία κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων θα φέρει και καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα αυτό»...

ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ
Διαφοροποιήσεις στη διατροφή

Αύξηση της κατανάλωσης σε κρέας, ψάρια, ελαιόλαδο και σε μια σειρά άλλα βασικά είδη διατροφής, αλλά και μείωση της κατανάλωσης αυγών, φρούτων, οσπρίων, καταγράφει η έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών, που πραγματοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τα έτη 1974 και 2004-2005. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, η απομάκρυνση της ελληνικής οικογένειας από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία στηρίζεται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς έδαφος στα 30 αυτά χρόνια κερδίζει η κατανάλωση κρέατος. Η έρευνα στηρίχτηκε στη μέτρηση της μέσης μηνιαίας κατανάλωσης της ελληνικής οικογένειας κατά τα έτη 1974 και 2004-2005, αλλά υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση των μελών που τη συγκροτούν στο διάστημα των δύο αυτών περιόδων. Ο μέσος αριθμός ανά νοικοκυριό το 1974 ήταν 3,41 άτομα, ενώ το 2004 είχε μειωθεί στα 2,73 άτομα.

Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα, μεταξύ των ετών 1974 και 2004-2005 που αντιστοιχούν στις αντίστοιχες έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών, η μέση μηνιαία ατομική κατανάλωση των ακόλουθων ειδών διατροφής είχε την εξής εξέλιξη:

  • Ρύζι: Μείωση 12,9%. Από 0,55 κιλά το 1974 σε 0,49 το 2004.
  • Ζυμαρικά: Αύξηση 20,7%. Από 0,69 κιλά σε 0,876 κιλά.
  • Ψωμί: Μείωση 59,3%. Από 6,65 κιλά σε 4,25 κιλά.
  • Κρέας: Αύξηση 37%. Από 3 κιλά σε 4,8 κιλά.
  • Ψάρια: Αύξηση 21%. Από 1,09 κιλά σε 1,39 κιλά.
  • Ελαιόλαδο: Αύξηση 17,3%. Από 1,615 λίτρα σε 1,952 λίτρα.
  • Νωπό γάλα: Αύξηση 28,6%. Από 3,206 λίτρα σε 4,491 λίτρα.
  • Γιαούρτι: Αύξηση 48%. Από 0,372 κιλά σε 0,715 κιλά.
  • Αυγά: Μείωση 114,3%. Από 15 τεμάχια σε 7 τεμάχια.
  • Φρούτα: Μείωση 13,6%. Από 9,148 κιλά σε 8,053 κιλά.
  • Πατάτες: Μείωση 1% από 3,760 κιλά σε 3,731 κιλά.
  • Οσπρια: Μείωση 20% από 0,520 κιλά σε 0,433 κιλά.
  • Ζάχαρη: Μείωση 56,1%. Από 1,178 κιλά σε 0,755 κιλά.
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΡΟΔΟΠΗΣ»
Σιγή ιχθύος από τους αρμόδιους για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης

Οι πληροφορίες ότι η ΑΤΕ αποφάσισε να πουλήσει το 70% των μετοχών της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας προκάλεσε αναστάτωση στους εργαζόμενους

Ανησυχία στους εργαζόμενους της Θράκης έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι η ΑΤΕ βγάζει στο ...«σφυρί» τη Βιομηχανία Γάλακτος ΡΟΔΟΠΗ, εκποιώντας το πλειοψηφικό πακέτο (70%) των μετοχών της εταιρίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η απόφαση για το ξεπούλημα ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον διοικητή της ΑΤΕ κ. Μηλιάκο και τον διευθυντή των θυγατρικών εταιριών της ΑΤΕ Ν. Κέζο στη διοίκηση της ΡΟΔΟΠΗΣ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΑΤΕ δεν προτίθεται να πουλήσει μόνο τις μετοχές της «ΡΟΔΟΠΗ» που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά θα ακολουθήσει η σειρά και άλλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ κατέχει το 21% της ΣΕΒΑΘ και το 3% της ΣΕΚΑΠ. Οπότε, τα συγκεκριμένα πακέτα μετοχών των ΣΕΒΑΘ και ΣΕΚΑΠ θα πάνε στους ιδιώτες που θα αποκτήσουν - αν τελικά υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια - τη ΡΟΔΟΠΗ.

Οπως λένε τοπικοί φορείς της Ξάνθης, ενδεχόμενο ξεπούλημα μπορεί να σημαίνει, πέρα από την κατάργηση του κοινωνικο - συνεταιριστικού χαρακτήρα της επιχείρησης, ότι κανένας δε διασφαλίζει πως ο αγοραστής θα λειτουργήσει τελικά την εταιρία ή θα λειτουργήσει όλα της τα τμήματα.

Σημειώνεται, πως για την αγορά του μετοχικού πακέτου της ΑΤΕ στη ΡΟΔΟΠΗ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και από τους εργαζόμενους εκφράζονται αμφιβολίες για το αν οι επίδοξοι αγοραστές ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της εταιρίας.

Προσθέτουν ότι αυτό που ουσιαστικά θέλουν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες είναι η απόκτηση του μεριδίου που έχει η εταιρία (75% στο φρέσκο γάλα στο νομό Ξάνθης), αλλά και τη ζώνη γάλακτος που ελέγχει, σημαντικότατη προϋπόθεση για έναν κλάδο που κινείται σε στενά περιθώρια.

Η γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ συνεργάζεται με παραγωγούς του νομού Ξάνθης, ορισμένων περιοχών των νομών Ροδόπης και Καβάλας, ενώ απορροφά μέρος της παραγωγής πρόβειου και γίδινου γάλακτος από τα ορεινά των Σερρών.

Οψιμο «ενδιαφέρον»

Οψιμο «ενδιαφέρον» δείχνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση για πληγέντες επαγγελματίες σε διάφορες περιοχές της χώρας, γεγονός που έχει να κάνει με τις προσεχείς εκλογές στου Δήμους και τις Νομαρχίες της χώρας. Η τελευταία σχετική χτεσινή υπουργική απόφαση, που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα, αφορά στην παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις τράπεζες που θα δανειοδοτήσουν εξαγωγικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις με έδρα στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας. Κερδισμένες είναι μόνον οι τράπεζες, οι οποίες δανείζουν τις επιχειρήσεις έχοντας «δεμένο το γάιδαρό τους» με την παροχή εγγυήσεων από την πλευρά του κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ