ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6ο ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Ταξική γιορτή και υπόσχεση αγώνα

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις στο πάρκο ΦΙΞ, όπου το Σάββατο μίλησε και ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης της ΝΑΣ

Το συγκρότημα από τη Γεωργία στη σκηνή
Το συγκρότημα από τη Γεωργία στη σκηνή
Η γιορτή της ταξικής αλληλεγγύης και του αγώνα, που οργάνωσε για τους μετανάστες το ΚΚΕ στο πάρκο ΦΙΞ για 6η συνεχή χρονιά, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Χιλιάδες κόσμου, ξένοι και Ελληνες εργαζόμενοι, έσμιξαν για μία ακόμα φορά. Διασκέδασαν και γλέντησαν με τα παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα αλλά και συζήτησαν για τα κοινά προβλήματα που τους απασχολούν και τους αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το πλούσιο πρόγραμμα που παρουσίασαν μουσικοχορευτικοί σύλλογοι από διάφορες χώρες αλλά και η θεματολογία των συζητήσεων κέντρισαν το ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν στο πάρκο ΦΙΞ. Εδωσαν το έναυσμα για πλούσιο διάλογο αλλά και δέσμευση για άμεση ανάληψη δράσης και πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση του κοινού αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα Ελλήνων και ξένων εργατών. Μοναδική «παραφωνία» τα τερτίπια του καιρού καθώς η προχτεσινή καταιγίδα δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση του προγράμματος της τελευταίας μέρας που ήταν αφιερωμένο στη νεολαία.

Οι παραδοσιακές φορεσιές Κούρδων και Γεωργιανών, που χόρεψαν και τραγούδησαν την ιστορία του τόπου τους, και το πολυφωνικό συγκρότημα από την Αλβανία έκλεψαν την παράσταση. Τα περίπτερα των ξένων κοινοτήτων, που είχαν επιμεληθεί με ιδιαίτερη φροντίδα οι εκπρόσωποί τους, μαρτυρούσαν τον πολιτισμό τους και την ιστορία τους. Ιδιαίτερο στοιχείο η παρουσία μελών από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» που μοίραζαν προκήρυξη αλλά και βιβλίο-οδηγό για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Αναγκαιότητα η ένταξη των μεταναστών στα ταξικά συνδικάτα

Αποψη από τις εκδηλώσεις του Σαββάτου
Αποψη από τις εκδηλώσεις του Σαββάτου
Το βράδυ του Σαββάτου ήταν αφιερωμένο στην ανάγκη ένταξης των μεταναστών στα συνδικάτα, της δράσης μέσα από το ΠΑΜΕ. Στη σχετική εκδήλωση - συζήτηση ο Θεόδ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι οι μετανάστες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης και μάλιστα το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο. «Εχουμε τα ίδια προβλήματα, έχουμε τον ίδιο εχθρό κι απέναντι σ' αυτό τον πόλεμο που έχει κηρύξει το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος της εργατικής τάξης πρέπει να είναι ενιαία και συντονισμένη η απάντηση ώστε να ανατραπεί αυτή η εκμεταλλευτική πολιτική», υπογράμμισε.

Το λόγο πήρε αμέσως μετά η Μάρη Λαυρεντιάδη, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα μετανάστευσης, η οποία σημείωσε πως βασική αιτία της μετανάστευσης αποτελεί το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολέμους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς και την αδιάκοπη προσπάθειά του για εύρεση φθηνού εργατικού δυναμικού προκειμένου να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του. Ο Ζαϊνές Αντίντι, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, σημείωσε: «Ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, εμείς οι εργαζόμενοι μετανάστες ανήκουμε στην εργατική τάξη και μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους μας από κοινού πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στους κεφαλαιοκράτες». Ο Ηλίας Αχμέτ, εκπρόσωπος της Ενωσης Εργαζομένων από το Μπαγκλαντές, επισήμανε το βαρύ φορτίο αίματος που έχουν πληρώσει οι μετανάστες για τα κέρδη του κεφαλαίου καθώς και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σ' όλους τους τομείς της ζωής τους, όπως, στην Υγεία, την Παιδεία, τον πολιτισμό, κ.α.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Γυρίστε την πλάτη σ' αυτούς που φορτώνουν με βάσανα τη ζωή σας

Ο Γ. Μαυρίκος στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Γ. Μαυρίκος στο βήμα της εκδήλωσης
«Το ΚΚΕ σαν ένα γνήσιο επαναστατικό μαρξιστικό λενινιστικό κόμμα ενστερνίζεται το σύνθημα των κλασικών του επιστημονικού σοσιαλισμού "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε" και θέλουμε να ενωθούμε σ' όλους τους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες». Αυτό τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ), το Σάββατο, στο χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις του 6ου τριημέρου για Ελληνες και ξένους μετανάστες εργάτες.

«Να ενωθούμε μέσα στα συνδικάτα, μέσα στις μαζικές οργανώσεις, μέσα στους αγώνες για να ισχυροποιήσουμε την ταξική, την αγωνιστική γραμμή ενάντια στην ταξική συνεργασία, στην ταξική ειρήνη και το συμβιβασμό. Να απομονώσουμε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό και τους φορείς του», σημείωσε και πρόσθεσε: «Να ενωθούμε μέσα στο ΠΑΜΕ ώστε να βρουν εκεί όλοι οι βιοπαλαιστές μετανάστες την ψυχή τους και το ΠΑΜΕ μέσα από τους μετανάστες να ενισχύει διαρκώς την αγωνιστικότητά του και την ορμή του».

Στη συνέχεια επέκρινε τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γιατί όλα αυτά τα χρόνια με την αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν, συνολικά το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει, κρατούν παράνομους και αιχμάλωτους τους μετανάστες και τις οικογένειές τους. Υπογράμμισε πως «οι μετανάστες όχι μονάχα οφείλουν να γυρίσουν την πλάτη στο δικομματισμό αλλά τα ταξικά τους συμφέροντα επιβάλλουν να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη αγώνων ενάντια στην αντιδραστική πολιτική του. Να πρωτοστατήσουν στην ενίσχυση των δεσμών του μεταναστευτικού κινήματος με το ΚΚΕ».

Αναφερόμενος στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο Γ. Μαυρίκος, τόνισε: «Εχετε όλοι την ευκαιρία να στείλετε ένα ηχηρό μήνυμα στο δικομματισμό και στην πολιτική του. Να τιμωρήσετε όλους αυτούς που φορτώνουν με βάσανα τη ζωή σας. Να γυρίσετε την πλάτη σε όλους εκείνους που στηρίζουν τους εκμεταλλευτές σας. Να ενισχύσετε όσοι έχετε δικαίωμα ψήφου τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ από κοινού με το ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Η βελτίωση των συσχετισμών δύναμης θα είναι σε όφελος της εργατικής τάξης, θα φέρει ανάπτυξη των ταξικών αγώνων. Θα αναζωογονήσει την ελπίδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ