ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Προς τσιμεντοποίηση ο χώρος του εργοστασίου λιπασμάτων

Eurokinissi

Σε πλήρη τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση οδηγείται ο χώρος όπου λειτουργούσε το εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να στερούνται ένα χώρο 340 στρεμμάτων, που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στην υποβαθμισμένη αυτή περιοχή.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σ. Καλογιάννης, στην απάντησή του αρκέστηκε σε γενικολογίες χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση.

Είπε μεν ότι ο χώρος έχει χαρακτηριστεί στρατηγικής παρέμβασης για «ποιοτική αναβάθμιση», αλλά οι σχετικές μελέτες που έγιναν εδώ και χρόνια δεν τελεσφόρησαν. Αιτία, είπε, είναι ότι στην πλειοψηφία του ο χώρος αποτελείται από ιδιωτικές ιδιοκτησίες και ως εκ τούτου υπήρχαν και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και συμφέροντα, ενώ, όπως είπε, ο διάλογος για την αξιοποίηση της περιοχής συνεχίζεται.

Η Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι πρόκειται για έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος κινδυνεύει από τα σχέδια διάφορων ιδιωτών. Παλιότερα, είπε, υπήρχαν μελέτες από τους δήμους της περιοχής για την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των κατοίκων και την αποτροπή της τσιμεντοποίησής του. Και σήμερα, τόνισε, οι κάτοικοι ζητούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη θαλάσσια ζώνη, ενώ προτείνουν και τη δημιουργία στο χώρο ενός νοσοκομείου Παίδων που τόσο λείπει από την περιοχή. Απαιτείται, κατέληξε, η λήψη μέτρων ώστε να δημιουργηθούν χώροι πολιτισμού και άλλων κοινωφελών δραστηριοτήτων και αυτά μπορούν να γίνουν με απαλλοτριώσεις αρκεί να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
Τιμούν τα 60χρονα του ΔΣΕ

Πλούσιο πρόγραμμα, μετά τη συμμετοχή στην εκδήλωση στο Γράμμο

Με τους χιλιάδες νεολαίους της ΚΝΕ στο Γράμμο έσμιξαν την περασμένη Κυριακή οι αντιστασιακοί
Με τους χιλιάδες νεολαίους της ΚΝΕ στο Γράμμο έσμιξαν την περασμένη Κυριακή οι αντιστασιακοί
Μαζική και αγωνιστική ήταν και η συμμετοχή των αντιστασιακών της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ στη μεγαλειώδη εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Κεφαλοχώρι (Λυκόρραχη) του Γράμμου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 60χρονα του ΔΣΕ.

Οι αντιστασιακοί, με τα πούλμαν, ανέβηκαν, το Σάββατο 1.7.2006, στο «Χάρο» της Κοτύλης, όπου τον Ιούνη του 1947, τρία παλικάρια του ΔΣΕ, οι Γιάννης Δούρος, Νίκος Χατζηβασιλείου και Θάνος Δημητρίου, δημιούργησαν εκεί ένα νέο Ζάλογγο, πέφτοντας από τον γκρεμό του «Χάρου», προκειμένου να αποφύγουν την αιχμαλωσία από τον κυβερνητικό στρατό. Κατόπιν οι αντιστασιακοί και οι αγωνίστριες της ΠΕΑΕΑ κατέβηκαν στο Νεστόριο Καστοριάς, όπου πήραν μέρος στο «αντάμωμα» της νεολαίας της ΚΝΕ. Την Κυριακή (2.7.2006) το πρωί, οι αγωνιστές της Αντίστασης πήγαν στον «Αη Λια» της Φούρκας, όπου «ξεναγήθηκαν» από μαχητές του ΔΣΕ, με αφηγήσεις για τις μεγάλες μάχες που έγιναν εκεί, στον Κλέφτη, στο Ταμπούρι, στη Γύφτισσα, κλπ., και το μεσημέρι βρέθηκαν στην κεντρική εκδήλωση στο Κεφαλοχώρι (Λυκόρραχη).

Διήμερο εκδηλώσεων στην Αμφιλοχία

Διήμερες εκδηλώσεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 8 και 9 του Ιούλη, και πολιτικό μνημόσυνο στις 9/7 για την επέτειο, των 62 χρόνων, της διήμερης νικηφόρας μάχης της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών, που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας, διοργανώνουν τα Παραρτήματα Αμφιλοχίας, Δ. Στερεάς, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων της ΠΕΑΕΑ. Η εκδήλωση φέτος αφιερώνεται στα 60 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στο πρόγραμμα, που ανοίγει στις 5 μ.μ. το Σάββατο 8/7, περιλαμβάνονται πολιτιστικές -λαογραφικές εκδηλώσεις, έκθεση ζωγραφικής με έργα των Γιώργου Φαρσακίδη και Γιώργου Γούλα, πυρογραφία του Γ. Βρεττού, Φωτογραφίες της Αντίστασης και έκθεση βιβλίου στο χώρο των εκδηλώσεων. Την Κυριακή 9/7 στις 10.30 π.μ. πραγματοποιείται εκδήλωση τιμής-πολιτικό μνημόσυνο με ομιλίες και χαιρετισμούς, κατάθεση στεφανιών, κλπ.

Τα Παραρτήματα Ναυπάκτου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Μακρύνειας-Θέρμου της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στην Αμφιλοχία, την Κυριακή 9/7, με αναχώρηση από Ναύπακτο ώρα 7 π.μ.

Στη Νιάλα στις 16 του Ιούλη

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων τιμής για τα 60χρονα του ΔΣΕ, η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει επίσκεψη -προσκύνημα στη Νιάλα των Αγράφων. Εκεί όπου, λόγω σφοδρότατης χιονοθύελλας, έχασαν τη ζωή τους πολλοί μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και άμαχοι πολίτες, στις 12 του Απρίλη 1947. Η εκδήλωση θα γίνει στον Αυχένα της Νιάλας, όπου υπάρχει η σχετική αναμνηστική πλάκα, την Κυριακή 16 του Ιούλη 2006 και ώρα 11 το πρωί.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα ξεκινήσουν, το Σάββατο 15 του Ιούλη 2006 και ώρα 8 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες -δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210.8831.368 και 210.8225.407.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο

Αντισυνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 2121/1993), που παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Πολιτισμού να καθορίζει το ύψος των πνευματικών δικαιωμάτων με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με νόμο. Ετσι, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) πρέπει να επιστρέψει άμεσα στην Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΠΠΙ) το ποσό των 702.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους από πνευματικά δικαιώματα. Ο ΟΠΙ μέχρι τις 15/3/2000 εισέπραττε ποσοστό 1% για πνευματικά δικαιώματα με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ θα έπρεπε να είχε εκδοθεί νόμος. Επίσης, ο υπολογισμός των πνευματικών δικαιωμάτων για την τριετία 1997-2000 δε θα έπρεπε να γίνεται γενικώς επί των ακαθάριστων εσόδων, αλλά να υπολογίζονται, αφού πρώτα αφαιρεθούν τα ποσά που εισπράττονται ως αμοιβή των δημιουργών και αποδίδονται στους ίδιους.

Τραγωδία στην Καισαριανή

Δύο αδέλφια βρήκαν τραγικό θάνατο χθες τα ξημερώματα, όταν κάηκαν μέσα στο σπίτι τους, στην οδό Σμύρνης 38, στην Καισαριανή. Πιθανότατα από αναμμένο τσιγάρο που είχε αφήσει ένας από τους δύο, προκλήθηκε πυρκαγιά στο διαμέρισμα του 4ου ορόφου. Οι 21 πυροσβέστες, που βρέθηκαν στο σημείο, βρήκαν τους αδελφούς Μπαμπάκου, Τόντι και Ελτον (24 και 22 ετών, αντίστοιχα) απανθρακωμένους, ενώ με εγκαύματα μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στον «Ερυθρό Σταυρό» ακόμα δύο άτομα.

Διακοπές νερού σε Κερατσίνι και Πειραιά

Διακοπές στην υδροδότηση θα γίνουν σήμερα και αύριο σε περιοχές των Δήμων Κερατσινίου και Πειραιά, επειδή - όπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ - θα γίνουν απαραίτητες τεχνικές εργασίες σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης. Τα προβλήματα στην υδροδότηση θα σημειωθούν:

  • Από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα σήμερα στο Δήμο Κερατσινίου.
  • Από τις 10 αύριο το βράδυ ως τις 7 το πρωί της Παρασκευής στα υψηλά σημεία της Καλλίπολης του Δήμου Πειραιά.

Ληστεία σε χρηματαποστολή σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 6 χτες το απόγευμα. Συγκεκριμένα, έξω από το σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος» στην οδό Εθν. Μακαρίου 56 στο Περιστέρι, δύο ένοπλοι ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους της χρηματαποστολής «ΕΡΜΗΣ» και αφαίρεσαν από το όχημα σάκους με χρήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ