ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Οχι» στα στρατεύματα στο Αφγανιστάν

Οκτώ γερουσιαστές του «κεντροαριστερού» κυβερνητικού συνασπισμού αντιδρούν στην παράταση της παραμονής Ιταλών στρατιωτών και δηλώνουν ότι θα την καταψηφίσουν στη Γερουσία

ΡΩΜΗ.--

Η απόφαση της λεγόμενης «κεντροαριστερής» κυβέρνησης της Ιταλίας, της περασμένης Παρασκευής, να επεκτείνει την παραμονή των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν, με διάταγμα που προβλέπει τη χρηματοδότησή τους στο εξωτερικό, έχει προκαλέσει την έντονη αντίθεση 8 γερουσιαστών της χώρας - που συμμετέχουν στο λεγόμενο «κεντροαριστερό» κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι δε άκρως αποκαλυπτική, αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον «αριστερό» Πρόντι η αποχώρηση των Ιταλών στρατιωτών από το Ιράκ, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και ο δεξιός Μπερλουσκόνι. Ο δήθεν φιλειρηνιστής Πρόντι, που υποτίθεται αντιτίθεται στον Μπους, ενισχύει την ιμπεριαλιστική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Οι γερουσιαστές που αντιδρούν είναι συγκεκριμένα, 4 του «Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» - Φόσκο Τζιανίνι, Κλάουντιο Γκράσι, Τζίτζι Μαλαμπάρμπα και Φράνκο Τουριγκλιάτο - ο Φερνάντο Ρόσι από το «Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών» και 3 γερουσιαστές από το «Κόμμα των Πρασίνων» - Μάουρο Μπουλγκαρέλι, Λορεντάνα Ντε Πετρίς και Τζιανπάολο Σιλβέστρι.

Με ανακοίνωσή τους τονίζουν πως στη συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 17 Ιούλη του 2006 στη Γερουσία θα καταψηφίσουν την παράταση παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή δεν έχει καμία διαφορά με αυτήν που εφάρμοζε και η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Θυμίζουμε ότι στη Γερουσία η «κεντροαριστερά» έχει 158 έδρες και η «κεντροδεξιά» 156 έδρες, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σημερινή «κεντροαριστερή» κυβέρνηση.

Σημειώνουν με έμφαση: «Η περικοπή του αριθμού των στρατιωτών σε μερικές εκατοντάδες (θα δούμε τον ακριβή αριθμό) δεν αλλάζει το χαρακτήρα της δέσμευσης (σ.σ. εννοούν τη συμμετοχή της Ιταλίας στα στρατεύματα κατοχής στο Αφγανιστάν), που εκτείνεται πολύ περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφτεί το 2002. Η κοινοβουλευτική ελεγκτική επιτροπή, η οποία δεν έχει καθορίσει ακόμη ένα όριο για την παραμονή της αποστολής, δεν είναι αρκετή να αλλάξει μια επιλογή, με την οποία πάντα ήμασταν αντίθετοι. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε εκλεγεί για να εγκρίνουμε την επέκταση μιας στρατιωτικής αποστολής, κάτι στο οποίο αντιτασσόμαστε πάντα, και που δεν υπάρχει στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αν η κυβέρνηση κάνει μια πρόταση που είναι παρόμοια με αυτήν της προηγούμενης κυβέρνησης, σχετικά με το θέμα του Αφγανιστάν, τότε δε θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη πως θα το καταψηφίσουμε, καθώς και κάποια μέλη της "κεντροδεξιάς" επίσης. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τη δικομματική ψήφο, όπου 8 φορές οι φιλειρηνιστές βουλευτές έχουν ήδη καταψηφίσει. Αν δεν αλλάξει το διάταγμα και αν δεν προστεθεί μια σαφής αναφορά για μια στρατηγική αποχώρησης από το Αφγανιστάν, τότε η ψήφος μας στη Γερουσία θα είναι "όχι"».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εισβολές σε νοσοκομεία και νέες εκκαθαρίσεις

Κατοχικές δυνάμεις μέσα στο νοσοκομείο στο Ραμάντι

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις μέσα στο νοσοκομείο στο Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δεκάδες επιθέσεις, πολλές από τις οποίες με στόχο μόνο αμάχους, σημειώθηκαν και χτες, με επίκεντρο κυρίως τη Βαγδάτη και τα περίχωρά της. Την ίδια στιγμή, κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν επιδρομή στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης Ραμάντι, όπου για πολλοστή εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη «εκκαθαριστική» κατοχική επιχείρηση.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στο χτεσινό μπαράζ επιθέσεων. Στη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 6 επιθέσεις. Η πιο πολύνεκρη στόχευσε το τέμενος αλ Ουάς, στη σουνιτική Μανσούρ, όπου σκοτώθηκαν 6 άμαχοι και τραυματίστηκαν 17. Δύο μόνο είχαν ως στόχο ιρακινές αστυνομικές δυνάμεις, με συνολικό απολογισμό 2 νεκρούς και 2 τραυματίες.

Στη Μοσούλη, βόμβα εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα σκοτώνοντας 1 πολίτη και τραυματίζοντας 7, ενώ στο Κιρκούκ λεωφορείο που μετέφερε ξένους μισθοφόρους έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 και να τραυματιστεί 3. Στο Κχάλις, από επίθεση ενόπλων σε αγορά σκοτώθηκαν άλλοι 2 πολίτες και τραυματίστηκαν 3.

Οπως ανακοινώθηκε, χτες, από το κεντρικό νεκροτομείο της πρωτεύουσας, τον Ιούνη, έχουν μεταφερθεί εκεί περισσότεροι από 1.595 νεκροί, οι περισσότεροι εκτελεσμένοι.

Εισβολές, επιχειρήσεις εκκαθάρισης και διαμαρτυρίες

Μέσα στο κεντρικό νοσοκομείο του Ραμάντι, το μεγαλύτερο της πόλης, έχουν στρατοπεδεύσει αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες, μετά την εισβολή τους στο κτίριο τα ξημερώματα. Οι κατοχικές δυνάμεις διενήργησαν έρευνες σε ιατρικά γραφεία, σε δωμάτια ασθενών και σε χειρουργεία, ενώ ανέκριναν τους εναπομείναντες γιατρούς που δεν έκρυβαν την οργή τους.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι στο νοσοκομείο βρήκαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και ότι αντάρτες το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο, ισχυρισμός που δεν έχει επαληθευτεί από αλλού. Οι γιατροί, από την άλλη, καταγγέλλουν ότι εμποδίζονται στο έργο τους, τονίζοντας ότι καθήκον τους είναι να φροντίζουν τον οποιονδήποτε τραυματία, χωρίς να ρωτούν την ιδιότητά του. Το νοσοκομείο έχει τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και αναγκαίο υλικό, εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιχειρήσεις από σπίτι σε σπίτι τις τελευταίες εβδομάδες αποκλείοντας κάθε δίοδο. Χτες, μια νέα «εκκαθαριστική» επιχείρηση εξαπολύθηκε από ιρακινές δυνάμεις στην πόλη Μουκταντίγια.

Τέλος, ο Ιρακινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό του βιασμού και της μετέπειτα δολοφονίας μίας 14χρονης και 3 μελών της οικογένειάς της, το Μάρτη, στη Μουκταντίγια. Ο αλ Μάλικι δήλωσε ότι «φαίνεται πως η ασυλία που έχει χορηγηθεί στις διεθνείς ξένες δυνάμεις ενθαρρύνει τέτοια εγκλήματα, γι' αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες μάχες και επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν. Χτες, τρεις διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις με στόχος λεωφορεία που μετέφεραν είτε Αφγανούς στρατιώτες είτε εργαζόμενους σε υπουργεία, συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Καμπούλ, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας 40.

Οι κατοχικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αμερικανικός στρατός, ανακοίνωσαν από την άλλη ότι σε επιδρομή που πραγματοποίησαν κατά βάσης Ταλιμπάν στο χωριό Γκατς Ζορ, της επαρχίας Χελμάντ, σκότωσαν 35 μαχητές. Οι Ταλιμπάν, από την άλλη, υποστήριξαν ότι μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται πολλοί πολίτες.

Σκληρές μάχες μαίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη γειτονική επαρχία Ζαμπούλ, όπου, σύμφωνα με κατοχικές πηγές, σκοτώθηκαν 3 Ταλιμπάν και 1 Αφγανός στρατιώτης. Τέλος, οι βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσαν το θάνατο σε μάχη ενός ακόμη Βρετανού στρατιώτη, του 6ου τις τελευταίες 3 βδομάδες.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Σήμερα η συνάντηση Λαριτζάνι - Σολάνα

Νέες πιέσεις από την Ουάσιγκτον

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αναβλήθηκε για σήμερα, την τελευταία στιγμή μετά από αίτημα της ιρανικής αντιπροσωπείας, η προγραμματισμένη για χτες το πρωί συνάντηση του επικεφαλής διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τον υπεύθυνο για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια της ΕΕ. Ο Αλί Λαριτζάνι αναμένεται σήμερα, στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον Χαβιέ Σολάνα.

Ο Σολάνα δήλωνε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν στην αναβολή της συνάντησης. Από την άλλη, σύμφωνα με διαρροές, η ιρανική αντιπροσωπεία θέλησε με τον τρόπο αυτό να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν μέλη ιρανικών αντιπολιτευτικών οργανώσεων με μεσαίους Ευρωπαίους διπλωμάτες. Οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατικές» παλαιότερα από τις ΗΠΑ και έχουν επανειλημμένως παρουσιάσει ψευδή, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, στοιχεία για το ιρανικό οπλοστάσιο, όπως οι «Μουτζαχεντίν Χαλκ».

Από την άλλη, η Ουάσιγκτον επανήλθε στις πιέσεις της. Η Κοντολίζα Ράις τόνισε ότι αν η Τεχεράνη νομίζει ότι «θα καταφέρει να κωλυσιεργήσει, ας έχει στο νου της, ότι δε θα το επιτρέψουμε αυτό. Περιμένουμε μια ουσιαστική απάντηση μέχρι τα μέσα Ιούλη». Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωνε ότι η ιρανική απάντηση αναμένεται από την Ουάσιγκτον μέχρι τις 12 Ιούλη, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του «G8».

Πάντως, Ευρωπαίοι διπλωμάτες επέμεναν ότι δεν αναμένουν απάντηση αλλά ορισμένες πρώτες διευκρινίσεις κατά την πρώτη συνάντηση Λαριτζάνι - Σολάνα, ενώ συμπλήρωναν ότι έχει ήδη προγραμματιστεί και δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών στις 11 Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ