ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «SOCOTAB»
«Να μας ατσαλώσει ο θάνατος της συναδέλφισσας... »

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του «Παγκαπνεργατικού» πραγματοποίησαν χτες εξόρμηση στο κάτεργο

Στην αλλαγή της βάρδιας, η προκήρυξη του ΠΑΜΕ φτάνει χέρι με χέρι στις εργάτριες
Στην αλλαγή της βάρδιας, η προκήρυξη του ΠΑΜΕ φτάνει χέρι με χέρι στις εργάτριες
Την ώρα που η οικογένεια, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συνάδελφοι, κήδευαν την 48χρονη καπνεργάτρια Νίνα Καρυπίδου, στελέχη του ΠΑΜΕ και του «Παγκαπνεργατικού» Συνδικάτου Βόρειας Ελλάδας καλούσαν τους εργαζόμενους της SOCOTAB (ΣΟΚΟΤΑΜΠ) να αντιπαρατεθούν με την εργοδοσία, που κυνηγώντας τα κέρδη θυσιάζει τους εργάτες στα κάτεργά της. Να αντισταθούν στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία και να απαιτήσουν, μαζικά και αγωνιστικά, μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλιάς, στόχους πάλης και αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες, την ανατροπή της πολιτικής που γεννάει βάσανα για το λαό και πλούτη για το κεφάλαιο. Γιατί έτσι αρμόζει στους εργαζόμενους, να τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους.

Η 48χρονη καπνεργάτρια κηδεύτηκε χτες το μεσημέρι στο χωριό της, την Αναγέννηση Σερρών. Στεφάνι στον τάφο της κατέθεσαν, μεταξύ πολλών άλλων, η Γραμματεία Σερρών του ΠΑΜΕ και το «Παγκαπνεργατικό» Συνδικάτο.

Σχεδόν ταυτόχρονα, στο Κιλκίς, έξω από το της SOCOTAB, οι συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος πραγματοποίησαν εξόρμηση και μίλησαν με τους καπνεργάτες στην αλλαγή της βάρδιας. Εκεί έξω από την πύλη, μοίρασαν στους εκατοντάδες καπνεργάτες τις ανακοινώσεις του Συνδικάτου και του ΠΑΜΕ. Οι εργάτες μίλησαν μαζί τους. Αναγνώρισαν πως μόνο κάτω από πίεση μπορούν να αναγκάσουν την εργοδοσία να υποχωρήσει από τη θρασύτατη και βαθιά απάνθρωπη και αντεργατική πολιτική της. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς ότι μόνο κάτω από την αγωνιστική πίεση η εργοδοσία υποχρεώθηκε ακόμα και στο αυτονόητο: να επιτρέπει στους εργαζόμενους να βγαίνουν για να πίνουν νερό και εκτός του προβλεπόμενου διαλείμματος!

Δολοφονική η πολιτική του κεφαλαίου

Κάποιοι ακόμη φοβούνται καθώς επικρέμαται η απειλή της ανεργίας. Στα σχέδια της επιχείρησης είναι από τον επόμενο χρόνο να σταματήσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα και να συνεχίσει την επεξεργασία καπνού στα άλλα εργοστάσια που έχει στα Βαλκάνια. Αφού λοιπόν θησαύρισε κλέβοντας τον ιδρώτα των εργατών, αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες, τώρα κρίνει πως είναι ασύμφορο να παραμείνει στην Ελλάδα.

«Η ζωή μας δεν έχει καμία αξία για τους εργοδότες. Αξία γι' αυτούς έχει η ανταγωνιστικότητα και το κυνηγητό του κέρδους. Το έγκλημα που διαπράχθηκε το γέννησε η πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και καλύπτει την ασυδοσία του κεφαλαίου. Ο θάνατος της συναδέλφισσας πρέπει να μας ατσαλώσει, να αγωνιστούμε ακόμη πιο δυναμικά, να διεκδικήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά τη ζωή μας, αγνοώντας την τρομοκρατία και το συμβιβασμό που θέλουν να μας επιβάλουν», φώναζαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Και καλούσαν: «Οσο πιο γρήγορα βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιος φταίει για την κατάσταση που ζούμε, τόσο πιο εύκολα θα μπούμε στη μάχη του ενωμένου ταξικού αγώνα των καπνεργατών και την κοινή δράση με τους μικρομεσαίους αγρότες, που πλήττονται από την ίδια πολιτική».

Η ΝΑΣ Κιλκίς

Εκεί, στην πύλη του εργοστασίου, πλάι στους εργαζόμενους πήρε τη θέση του και ο Κώστας Χαλίτσιος, υποψήφιος Νομάρχης Κιλκίς, δείχνοντας έμπρακτα την αντίληψη για την αυτοδιοίκηση που προβάλλει η ΝΑΣ. «Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, στα προβλήματα και τις διεκδικήσεις τους. Παλεύουμε μαζί τους να κατακτήσουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, δουλιά με πλήρη δικαιώματα», είπε. Σήμερα θα επισκεφθεί τη Νομαρχία προκειμένου να ζητήσει παρέμβαση των μηχανισμών της για τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους δουλιάς.

ΛΗΞΟΥΡΙ
Νεκρός εργάτης μετά από 12 ώρες στο τιμόνι

24ωρη απεργία στα κάτεργα του εργοδότη κήρυξε για χτες το ταξικό Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Μόλις τον περασμένο Γενάρη, ένας ακόμα οδηγός μπετονιέρας ανασυρόταν νεκρός. Το φονικό είχε γίνει σε εργοτάξιο της Ζακύνθου (φωτ.)
Μόλις τον περασμένο Γενάρη, ένας ακόμα οδηγός μπετονιέρας ανασυρόταν νεκρός. Το φονικό είχε γίνει σε εργοτάξιο της Ζακύνθου (φωτ.)
Την τελευταία του πνοή άφησε προχτές το απόγευμα ο 37χρονος οδηγός στην εταιρεία παρασκευής μπετόν «ΜΑΡΟΥΛΗ ΑΕ», Ερωτόκριτος Σπυράτος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ο οποίος, μετά από 12 ώρες δουλιάς, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι, στην προσπάθειά του να ξετυλίξει καλώδια του ΟΤΕ που μπλέχτηκαν στην μπετονιέρα που οδηγούσε. Πρόκειται για τον 63ο θάνατο εργάτη απ' την αρχή της φετινής χρονιάς, σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία.

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στις εταιρείες «ΜΑΡΟΥΛΗ ΑΕ» και «ΙΟΝΙΟΝ ΑΕ» (πρόκειται για τις δύο εταιρείες παραγωγής μπετόν του Μαρούλη, που αναλαμβάνουν και την κατασκευή μεγάλων έργων, όπως δρόμοι κτλ.) «όταν κάποιος πηγαίνει για δουλιά στο Μαρούλη, σου λέει πρώτα ότι θα δουλεύεις 10ωρο και 2 Σαββατοκύριακα το μήνα υποχρεωτικά». Ενώ όποιος αρνηθεί να υπακούσει και ζητήσει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του εισπράττει την απάντηση «άμα δε σ' αρέσει, φύγε»!

Αμεση ήταν η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΚ-ΚΙ) που, με απόφαση της ταξικής του διοίκησης, προκήρυξε για χτες 24ωρη απεργία στις επιχειρήσεις του Μαρούλη, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους. «Η εργοδοσία για να αυξήσει τα κέρδη της δε λογαριάζει ούτε την ίδια την ανθρώπινη ζωή» σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση το ΕΚ-ΚΙ και η Γραμματεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του εργάτη τα κόμματα που κάνουν πλάτες στην εργοδοσία, αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Μάλιστα τονίζει ότι «επιβεβαιώνεται ο ρόλος αυτών των ηγεσιών, αφού η προηγούμενη πλειοψηφία του ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης είχε φτάσει στο σημείο να διοργανώσει με τη συγκεκριμένη εταιρεία "ΜΑΡΟΥΛΗΣ ΑΕ" ημερίδα για την... "υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς"!!! Τι κι αν αυτή η εταιρεία απολύει εργαζόμενους επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, τι και αν τρομοκρατεί με απόλυση όποιον τολμήσει να συνδικαλιστεί, γεγονός που το αποδεικνύει η μη ύπαρξη συνδικαλιστικής εκπροσώπησης εκατοντάδων εργαζομένων».

Στον τόπο του εγκλήματος...

Κώστας Βασιλόπουλος, ετών 38, εργάτης στην ντοματοβιομηχανία «ΚΥΚΝΟΣ», στα Σαβάλια Ηλείας. Τον Αύγουστο του 2001, την ώρα του μεροκάματου (λίγο πριν τη λήξη της απογευματινής βάρδιας), κατέρρευσε. Σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, ο θάνατός του προήλθε από «έμφραγμα του μυοκαρδίου». Νίνα Καρυπίδου, ετών 48, μητέρα δύο παιδιών, εργάτρια στο καπνεργοστάσιο της «ΣΟΚΟΤΑΜΠ», στο Κιλκίς. Τον Ιούλη του 2006, την ώρα του μεροκάματου (λίγο πριν τη λήξη της απογευματινής βάρδιας», κατέρρευσε. Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» με ανακοπή καρδιάς και κατέληξε μετά από μια βδομάδα.

Από την «ξερή» παράθεση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει αβίαστα η ταυτότητα των δύο περιπτώσεων. Οποιος έχει διαβεί το ...κατώφλι αυτών των εργοστασίων - κατέργων δεν μπορεί να σταθεί ούτε λεπτό. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, καθώς είναι γεμάτη από έντονες μυρωδιές, ατμούς, υγρασία που κόβει την ανάσα και σε συνδυασμό με τις εξωτερικές υψηλές θερμοκρασίες - στο εσωτερικό αγγίζουν τους 60 βαθμούς Κελσίου - προκαλούν δυσφορία και αδυναμία. Την εποχή, μάλιστα, που η παραγωγή είναι αυξημένη, τα ωράρια διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες του εργοστασίου και όχι την ανθρώπινη αντοχή.

Οι λέξεις «υγιεινή» και «ασφάλεια» δεν υπάρχουν στο λεξικό των κεφαλαιοκρατών, πόσο μάλλον στα εργοστάσιά τους. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας και λοιπές αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αποτελούν ...ψιλά γράμματα. Η απύθμενη και ωμή ειρωνεία των δολοφόνων των εργατών έγκειται στο γεγονός ότι στην περίπτωση της «ΚΥΚΝΟΣ» προστέθηκε τότε - και για λίγους μήνες - ένα δεκάλεπτο διάλειμμα επιπλέον. Ενώ σε αυτή της «ΣΟΚΟΤΑΜΠ» επιτράπηκε σε ώρα εκτός του προβλεπόμενου μισάωρου διαλείμματος, οι εργάτριες να μπορούν να πηγαίνουν για νερό...


Ν. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ