ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
Σελ. /32
Προς γκαιμπελίσκους της «δημοσιογραφίας»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενα χρόνο μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, στις 12 Φλεβάρη του 1946, ο επίσημος απολογισμός της φασιστικής τρομοκρατίας κατέγραψε:

  • 100.000 καταδιωκόμενους δημοκρατικούς πολίτες.
  • 84.931 κρατούμενους ή κρατηθέντες.
  • 31.632 βασανισμένους και κακοποιημένους.
  • 6.671 τραυματισμένους.
  • 6.567 ληστείες εναντίον δημοκρατικών πολιτών.
  • 572 επιδρομές σε γραφεία και τυπογραφεία.
  • 162 δηλωμένους βιασμούς γυναικών.
  • 1.289 δολοφονημένους δημοκράτες.
  • 300.000 διωκόμενους από τα χωριά τους.
  • 206 συμμορίες μοναρχοφασιστών!

Από το Φλεβάρη του 1946 μέχρι τον Οκτώβρη του 1946, οπότε δημιουργείται το αρχηγείο του ΔΣΕ, στους παραπάνω αριθμούς προστέθηκαν δεκάδες χιλιάδες ακόμα κυνηγημένοι, δολοφονημένοι, φυλακισμένοι, εξόριστοι.

Και όλοι αυτοί τυχαίνει να μην είναι απλοί αριθμοί, αλλά άνθρωποι με Α κεφαλαίο. Σε αντίθεση με τις 206 συμμορίες των μοναρχοφασιστών, που υπερασπίζονται οι αρθρογράφοι της 2ης και της τελευταίας σελίδας του «Βήματος»...

Σιδηροδρομικοί λαιμητόμοι

Σε «θανατηφόρο λαιμητόμο» έχουν μετατραπεί οι σιδηροδρομικές γραμμές που διέρχονται από τις πόλεις της Θεσσαλίας, καθώς έχουμε συνεχή σιδηροδρομικά δυστυχήματα στα οποία χάνουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι. (Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε ένα ακόμα στα Τρίκαλα, με θύμα έναν 50χρονο). Κι ενώ το πρόβλημα παίρνει μεγάλες και τραγικές διαστάσεις και οι κάτοικοι των θεσσαλικών νομών ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπισή του - το αίτημα είναι η υπογειοποίηση των γραμμών εντός των πόλεων, ή η απομάκρυνσή τους και η λήψη μέτρων προφύλαξης και προστασίας στα «επικίνδυνα» σημεία των γραμμών έξω από τις πόλεις - οι αρμόδιοι αδιαφορούν προκλητικά. Αδιαφορούν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, αρνούμενοι τη λήψη των απαιτούμενων κι αναγκαίων μέτρων. Αδιαφορούν και οι λεγόμενοι «τοπικοί άρχοντες», που αρκούνται σε θολές υποσχέσεις και δεν οργανώνουν τη διεκδικητική πάλη των κατοίκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νομάρχης και ο δήμαρχος Λάρισας, οι οποίοι έχουν πολλές φορές δεσμευτεί για την επίλυση του προβλήματος, αλλά δεν τήρησαν ποτέ και καμία από τις δεσμεύσεις τους. Ας είναι κι αυτός ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να τους καταψηφίσουν οι Λαρισαίοι...

Χριστουγεννιάτικες γιρλάντες...

Δεν υπάρχει έλλειμμα κανόνων ασφάλειας στην ελληνική αγορά. Αυτό που υπάρχει είναι ανεπαρκής γνώση και κατανόηση εκ μέρους των φορέων και οργάνων της αγοράς. Τάδε έφη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Νεράντζης, μιλώντας σε μια ...πολύ σοβαρή ημερίδα, που διοργάνωσε το υπουργείο σχετικά με την ασφάλεια των χριστουγεννιάτικων γιρλαντών! Και τα είπε αυτά, έχοντας προηγουμένως ο ίδιος παραδεχτεί ότι παρατηρείται υψηλό ποσοστό ακαταλληλότητας στα συγκεκριμένα προϊόντα. Κατά την κυβέρνηση, δηλαδή, είναι που δε γνωρίζουν οι επιχειρηματίες τους όρους ασφάλειας, όχι ότι κερδοσκοπούν με την ανοχή των νόμων της «ελεύθερης αγοράς»!

Επιλεκτικές ευαισθησίες

Λιγότερη γραφειοκρατία και απλούστευση των διαδικασιών, υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Οχι, βέβαια, για «θέματα καθημερινότητας» που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά για τους επιχειρηματίες.

Ετσι, εκφράζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με το «τέρας» της γραφειοκρατίας, οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Ανάπτυξης Πρ. Παυλόπουλος και Δ. Σιούφας, προανήγγειλαν προχτές μέτρα που θα διευκολύνουν την... επιχειρηματικότητα. Ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν, για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, είναι και η προώθηση των σχετικών ρυθμίσεων με τις οποίες θα περιοριστεί ο χρόνος χορήγησης άδειας για την ίδρυση νέας εταιρίας σε 4 ημέρες, από 25 ημέρες που είναι σήμερα.

Είναι φανερό πως η «ευαισθησία» των κυβερνώντων, για τα προβλήματα που δημιουργεί η γραφειοκρατία, είναι... επιλεκτική. Αντίθετα, το «τέρας της γραφειοκρατίας» θα συνεχίζει να κυριαρχεί σε κοινωνικά θέματα - όπως για παράδειγμα η χορήγηση συντάξεων ή αποζημιώσεων σε πληγέντες από την κακοκαιρία, σεισμούς κλπ. - ταλαιπωρώντας τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς.

Αλλοιωμένο γιαούρτι

Αμαρτίες του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος θυμίζει η ανακοίνωση από τη ΦΑΓΕ για προληπτική απόσυρση παρτίδας του γιαουρτιού ΤΟΤΑL 2%, συσκευασία των 200 γρ. με ημερομηνία ανάλωσης έως 17.07.06 «λόγω πιθανότητας εμφάνισης ζυμομυκήτων». Από την πλευρά του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα διαπιστώθηκε σε ορισμένες συσκευασίες «στα πλαίσια τακτικών προληπτικών ελέγχων σε επιχείρηση λιανικής πώλησης στην Αττική». Διαβεβαιώνει, δε, ότι μετά από μακροσκοπικούς ελέγχους τόσο σε άλλες περιοχές όσο και σε άλλες συσκευασίες του προϊόντος δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα, ούτε και στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Η ουσία, πάντως, είναι μία: Για άλλη μια φορά στο τραπέζι κάποιων εργαζομένων έφτασε αλλοιωμένο προϊόν πριν την ημερομηνία λήξης του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με κομμένη την ανάσα...

Ο θάνατος της 48χρονης καπνεργάτριας Νίνας Καρυπίδου, στο εργοστάσιο - κάτεργο της «SOCOTAB», στο Κιλκίς, αναδεικνύει, με τραγικό τρόπο, το μεγάλο έλλειμμα μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας στους χώρους δουλιάς, το οποίο, συνδυαζόμενο με την εντατικοποίηση της εργασίας, γίνεται εκρηκτικό και θανατηφόρο πρόβλημα. Οπως αποκαλύπτεται, στο εν λόγω καπνεργοστάσιο, οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες και απάνθρωπες. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σ' ένα περιβάλλον εκρηκτικού «μείγματος» υψηλής θερμοκρασίας και αυξημένης υγρασίας, που κόβει την ανάσα. Αν σ' αυτό προσθέσουμε τη σκληρή δουλιά που επιβάλλει η εργοδοσία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η υγεία και η ζωή τους βρίσκονται υπό συνεχή απειλή. Και δεν είναι τυχαίο ότι το περασμένο καλοκαίρι, μέσα σε μια μέρα, καταγράφηκαν 16 λιποθυμίες καπνεργατριών.

Ιδιες επικίνδυνες συνθήκες επικρατούν στη συντριπτική πλειοψηφία των εργοστασίων και τους άλλους χώρους δουλιάς, καθώς δε λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις σε αριθμό «εργατικών ατυχημάτων». Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε 12 λεπτά της ώρας έχουμε κι ένα εργατικό «ατύχημα» και κάθε 5 μέρες δυο νεκρούς εργάτες. Ο επίσημος απολογισμός σε εργατικές απώλειες είναι τραγικός - από το 2000 μέχρι σήμερα θρηνήσαμε πάνω από 900 νεκρούς - ενώ η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη, αν λάβουμε υπόψη ότι η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως τα εργατικά «ατυχήματα» που καταγράφονται αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 65% των πραγματικών.

Ποιοι φταίνε γι' αυτήν την κατάσταση; Εν πρώτοις, οι εργοδότες, οι οποίοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη, δε διστάζουν να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές. Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που, προωθώντας την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας κι αδιαφορώντας για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλιάς, ωθούν τους εργοδότες στην εγκληματική δράση κατά των εργαζομένων. Ευθύνες έχουν και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού, όχι μόνο δεν υπερασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά συμβάλλουν στην καταπάτησή τους, συντασσόμενες με την πολιτική των κυβερνήσεων και προσφέροντας υπηρεσίες στο κεφάλαιο.

Οι κεφαλαιοκράτες αγοράζουν φτηνά την εργατική δύναμη και θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους τη ζωή των εργατών. Τα κέρδη τους είναι βαμμένα με αίμα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν ότι για την καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν, υπεύθυνη είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων της αστικής τάξης και συνυπεύθυνη η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία. Αυτήν την ταξική πολιτική χρειάζεται να ανατρέψουν με τον αγώνα τους, θέτοντας στόχο και την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, με την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ και την ενίσχυση του ΚΚΕ και η ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, που θα είναι η εξουσία των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Υπάρχει, λοιπόν, διέξοδος και «ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ