ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Περίεργων επιθέσεων συνέχεια

Πολλοί Ιρανοί μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών της επίθεσης κατά σιιτών προσκυνητών στην Κούφα

Οι κατοχικοί συλλαμβάνουν ιρακινούς σε νοσοκομείο του Ραμάντι

Associated Press

Οι κατοχικοί συλλαμβάνουν ιρακινούς σε νοσοκομείο του Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες επιθέσεις με στόχο αμάχους σιίτες προσκυνητές, μεταξύ των οποίων πολλοί Ιρανοί πολίτες, σημειώθηκαν χτες, μία μόλις μέρα μετά την «προειδοποίηση» των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων ότι «η νέα ηγεσία της αλ Κάιντα στο Ιράκ θα προχωρήσει σε επιθέσεις κατά αμάχων». Ολως τυχαίως η «προειδοποίηση» «επιβεβαιώθηκε» χτες με επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά δύο λεωφορείων που μετέφεραν σιίτες για προσκύνημα στην ιερή πόλη Κούφα.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 41 τραυματίστηκαν. Εξ αυτών, οι 8 νεκροί και οι 22 τραυματίες είναι Ιρανοί και αρκετές γυναίκες. Εντονη υπήρξε η αντίδραση της Τεχεράνης, που διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ρεζά Ασεφί, μίλησε για «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση».

Εκτός από την επίθεση στην Κούφα, βομβιστικές επιθέσεις καθώς και επιθέσεις ενόπλων σημειώθηκαν χτες, σε Βαγδάτη, Μοσούλη, Μαντάιν, Μπαακούμπα και Ανα, με αστυνομικούς στόχους μόνο στις τρεις τελευταίες. Συνολικά, σκοτώθηκαν χτες στο Ιράκ 16 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων από τις πολυήμερες στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Ραμάντι, όπου, από την Τετάρτη, έχει καταληφθεί και το κεντρικό νοσοκομείο.

Τέλος, χτες, επέστρεψε στη Βαγδάτη, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι. Επισήμως, έγινε γνωστό ότι οι επαφές του σιίτη Ιρακινού πρωθυπουργού με τις 3 σουνιτικές αραβικές ηγεσίες ήταν «εποικοδομητικές» και ότι όλοι οι συνομιλητές δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν την ιρακινή κυβέρνηση στην προσπάθεια αποκατάστασης της σταθερότητας. Εντούτοις, αξιωματούχοι που συνόδευαν τον Μάλικι, και θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι το κλίμα των συναντήσεων «δεν ήταν θερμό» και ότι οι 3 αραβικές ηγεσίες «κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να βοηθήσουν σε τίποτε απολύτως αν δε γίνει σεβαστή και η άποψη της σουνιτικής κοινότητας στο Ιράκ».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΖΕΜΠΑΡΙ
Κάλυψη στα αμερικανικά ανδρείκελα

Στην Αθήνα χτες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ

Πρόθυμη βοήθεια στη νομιμοποίηση των αδρεικέλων, που με... δημοκρατικές διαδικασίες έχουν εγκαταστήσει οι Αμερικανοί στο Ιράκ, πρόσφερε η ελληνική κυβέρνηση. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον Ιρακινό ομόλογό της, ο οποίος περιοδεύει προκειμένου να αποδείξει ότι στη χώρα του, εκτός από τα στρατεύματα κατοχής, υπάρχει και κυβέρνηση...

Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την εδαφική ακεραιότητα και το σεβασμό των συνόρων του Ιράκ, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι. Η Ελληνίδα υπουργός φρόντισε να σημειώσει ότι η μη επέμβαση στα εσωτερικά του Ιράκ από γειτονικές χώρες είναι αναγκαία προϋπόθεση για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, ξεχνώντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι καλό θα ήταν να μην υπάρχουν επεμβάσεις και από... υπερατλαντικές δυνάμεις.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις δήλωσε ότι το Ιράκ μπορεί να γίνει σημαντικός εμπορικός και στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα, η οποία θέλει και μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματική της παρουσία στη χώρα, στηρίζοντας τις προσπάθειες του ιρακινού λαού.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και πιστεύει ότι ο δρόμος προς τη δημοκρατία θα φέρει την εθνική ενότητα και τη συμφιλίωση στη χώρα. Συνεχάρη τη συνταγματικά εκλεγμένη κυβέρνηση για τις προσπάθειές της να οικοδομήσει σύγχρονους θεσμούς, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι και το πρόβλημα της ασφάλειας θα βρει τη λύση του με την πλήρη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών.

Ακολούθως, καταδίκασε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες - έτσι ονόμασε τις ενέργειες αντίστασης - που επιχειρούν να εμποδίσουν τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και υπογράμμισε με έμφαση ότι τα σύνορα πρέπει να γίνουν σεβαστά από όλους.

Από την πλευρά του ο Χ. Ζεμπάρι, που πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, εξέφρασε εκτίμηση για το ρόλο και τη βοήθεια της Ελλάδας και ανέφερε ότι οι δύο αντιπροσωπείες εξέτασαν θέματα συνεργασίας στον τουριστικό, το μορφωτικό και τον εμπορικό τομέα.

Ο Χ. Ζεμπάρι, που έγινε δεκτός προηγουμένως από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι προσπάθησε να δώσει στους συνομιλητές του μια σαφή και αντικειμενική εικόνα της κατάστασης στη χώρα του.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο συμφιλίωσης, που περιλαμβάνει και όσους διαφωνούν, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η σταθερότητα, η εσωτερική ασφάλεια και η ηρεμία, γι' αυτό και είναι απαραίτητη η βοήθεια της Ελλάδας που είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και μπορεί να αυξήσει τις ανταλλαγές της με το Ιράκ και ταυτόχρονα να ενισχύσει την εμπορική της παρουσία στην περιοχή.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Ανεπίσημη συνάντηση Σολάνα - Λαριτζάνι

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Αργά χτες το βράδυ επρόκειτο τελικά να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζάνι, και του υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Η συνάντηση, όπως συμφωνήθηκε, θα γινόταν υπό τη μορφή των ανεπίσημων συνομιλιών, αναβάλλοντας για την επόμενη Τρίτη, 11 του μηνός, την επίσημη συζήτηση.

Η ιρανική πλευρά διαμήνυε, και χτες, κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να δώσει καμία απάντηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης στις Βρυξέλλες το βράδυ, αλλά να ζητήσει διευκρινίσεις για ορισμένα διφορούμενα σημεία των προτάσεων του «πακέτου κινήτρων και αντικινήτρων», που της έχει παραδοθεί από τις αρχές Ιουνίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από την άλλη, διέρρεαν ότι δεν περιμένουν μια τελική απάντηση, αλλά μια «σαφή ένδειξη προθέσεων το συντομότερο δυνατόν εκ μέρους της Τεχεράνης».

Στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αναφέρθηκε, χτες, και ο Ρώσος Πρόεδρος, εκφράζοντας την «ευχή» «να αρχίσει ο διάλογος της Τεχεράνης για το πακέτο προτάσεων πριν τη Σύνοδο Κορυφής του G8 στην Πετρούπολη, στις 15-17 Ιουλίου». Ο Πούτιν αποσαφήνισε ότι δεν περιμένει «ιρανική απάντηση», αλλά «έναρξη διαλόγου» και χαρακτήρισε «πολύ καλό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Τεχεράνη φαίνεται να διάκειται θετικά απέναντι στο διάλογο» και ότι δεσμεύτηκε να απαντήσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε ότι εφόσον υπάρξει ιρανική θετική απάντηση, θα πρέπει ο φάκελος του ιρανικού προγράμματος να μεταφερθεί κατευθείαν στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και να μην ξανασυζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συμπληρώνοντας ότι όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα στην ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς.

Ανάλογη θέση για τα δικαιώματα της Τεχεράνης διατύπωσε, χτες, και ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ. Εκτίμησε ότι το «πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων» είναι θετικό βήμα και επανέλαβε την άποψή του ότι μοναδική επιλογή μπορεί να είναι η διπλωματική επίλυση της κρίσης και όχι η στρατιωτική.

ΠΓΔΜ
Επικράτηση της κεντροδεξιάς

ΣΚΟΠΙΑ.-

Νίκη της κεντροδεξιάς σημειώθηκε στις βουλευτικές εκλογές της ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη. Βάσει των αποτελεσμάτων, που ανακοινώθηκαν χτες από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, το κόμμα VMRO-DPMNE συγκέντρωσε ποσοστό 32,5%, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, ενώ η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) του πρωθυπουργού Βλάντο Μπούσκοφσκι έλαβε ποσοστό 23,3%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στον κεντροδεξιό συνασπισμό, που συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά, συμμετέχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της ΠΓΔΜ, το οποίο ο ΣΥΝ είχε προτείνει να μπει στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αποδεικνύοντας την ποιότητα των δυνάμεων που συγκεντρώνονται σε αυτούς τους σχηματισμούς...

Σύμφωνα με τον Ζόραν Τάνεφσκι, οι «εκλογές διεξήχθησαν σε ατμόσφαιρα ελεύθερη, έντιμη και δημοκρατική και πολύ μικρά προβλήματα παρατηρήθηκαν», με τη συμμετοχή να φτάνει στο 56,2%. Η εκλογική αναμέτρηση είχε στόχο την ανάδειξη των 120 μελών της νέας Βουλής. Ικανοποίηση για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών δήλωσε και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν.

Το πρώτο κόμμα αναμένεται να λάβει 45 έδρες, έναντι 32 εδρών του συγκυβερνώντος συνασπισμού «Μαζί για τη Μακεδονία», στον οποίο ηγείται η «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση».

Ο συνασπισμός του VMRO-DPMNE, ωστόσο, θα πρέπει να συμμαχήσει και με ένα αλβανικό κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει ένα αλβανικό κόμμα, ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στα αλβανικά κόμματα πρώτος έρχεται ο συνασπισμός «Ενωση για τη Δημοκρατική Ενταξη» (DUI) και «Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας» (PDP), καταλαμβάνοντας 17 έδρες έναντι 11 του εθνικιστικού «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ