ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
Σελ. /32
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Ψήφος - απάντηση στην εμπρηστική πολιτική

Σε καταδίκη των κομμάτων που προωθούν και στηρίζουν τους δασοκτόνους νόμους καλεί η ΝΑΣ, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της για μια άλλη, λαϊκή δασική πολιτική

Την ανάγκη μιας άλλης, λαϊκής δασικής πολιτικής, που θα εξασφαλίσει τη δασική προστασία, διαχείριση και τη συνολική επίλυση των προβλημάτων και της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, με μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, κοινωνικά κριτήρια και κοινωνική - λαϊκή ιδιοκτησία στα δασικά οικοσυστήματα, προβάλλει με ανακοίνωση η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να σταθμίσουν ως κριτήριο ψήφου την πολιτική που εφάρμοσαν τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στα ζητήματα της προστασίας των δασών και τη στάση που κράτησαν οι συνδυασμοί που στηρίζονται από αυτά τα κόμματα.

Αναφερόμενη στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει αυτήν του ΠΑΣΟΚ, η ΝΑΣ υπογραμμίζει πως τα αποτελέσματά είναι γνωστά. «Η προηγούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και ο νόμος 2305 οδηγούν σε άρση των όποιων προστατευτικών διατάξεων. Δίνουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου, με όποια μορφή και αν εμφανίζεται (μεγαλοκατασκευαστές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δασοτουρισμός και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες). Αλλο αποτέλεσμα είναι η γενικευμένη ιδιωτικοποίηση τομέων των δασικών οικοσυστημάτων (δασοθηροφυλακή, δασοπυροπροστασία, εθνικό κτηματολόγιο, περιαστικά δάση, φορείς διαχείρισης σε συμπλέγματα δασών, εθνικών δρυμών, κλπ.), με την παραχώρησή τους είτε απευθείας στο κεφάλαιο είτε μέσω της ΤΑ. Για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις αναγνωρίζουν ανύπαρκτες ιδιοκτησίες, ξεπουλούν δημόσια περιουσία, νομιμοποιούν καταπατήσεις και παράνομες αλλαγές στη χρήση τους, καταργούν το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου. Η Δασική Υπηρεσία μετατρέπεται σε πρωτοκολλητή της δράσης του κεφαλαίου στα δάση, με τεράστιες ελλείψεις σε επιστημονικό, τεχνολογικό και εργατοτεχνικό προσωπικό».

Το ζήτημα είναι πολιτικό

«Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με το σημερινό συσχετισμό ιδιωτικοποιεί και διευκολύνει την είσοδο του κεφαλαίου στα δάση», τονίζει η ΝΑΣ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης. «Πιέζει για ανάληψη αρμοδιοτήτων προκειμένου να πάρει "μερίδιο από την πίτα". Με ευρωενωσιακά προγράμματα, με ανάθεση μελετών σε ιδιώτες ή "Μη Κυβερνητικές περιβαλλοντικές Οργανώσεις", με συνεχείς πιέσεις για ένταξη στο σχέδιο καταπατημένων δασών και δασικών εκτάσεων, με "προγραμματικές συμβάσεις". Στο όνομα της δήθεν προστασίας των δασών και της δήθεν ανάγκης κάλυψης των "κενών της κεντρικής εξουσίας" συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη γη και το περιβάλλον με καταστροφικές συνέπειες για τα δάση και τη ζωή της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα».

Η ΝΑΣ προσθέτει πως η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι κυρίως πολιτικό ζήτημα. «Οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές γίνονται από εμπρησμούς, οι οποίοι αποτελούν το 60% των αιτιών, και αξιοποιούνται από το κεφάλαιο. Μετά την πυρκαγιά οι εκτάσεις που έχουν οικονομική αξία δεν κηρύσσονται αναδασωτέες. Είναι δε αμφισβητούμενη η ιδιοκτησιακή τους κατάσταση. Παράλληλα, αντί της ενίσχυσης της συνολικής διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, διασπάστηκαν η πρόληψη - προκαταστολή από την καταστολή με τη μεταφορά της στην Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Αμεσα μέτρα

Η ΝΑΣ προτείνει σύνολο μέτρων τα οποία πρέπει να παρθούν για να οδηγήσουν σε ανοδική πορεία τη Δασοπονία στη χώρα μας και να προστατευτούν τα δάση από τις πυρκαγιές:

  • Επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος. Καμιά παραχώρηση σε ιδιώτες των δασών και δασικών εκτάσεων
  • Εκτέλεση και εφαρμογή του δασικού κτηματολογίου με κριτήριο το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου σε δάση και δασικές εκτάσεις, από τη Δασική Υπηρεσία
  • Ριζική αλλαγή, κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμός της δασικής νομοθεσίας
  • Ριζική αλλαγή στο μέχρι σήμερα ασκούμενο αντιπυρικό σχεδιασμό με κύριο βάρος στην πρόληψη, την ενίσχυση των υποδομών αντιπυρικής προστασίας των δασών και την ενίσχυση και οργάνωση των επίγειων δυνάμεων
  • Σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός στα πλαίσια συνολικής διαχείρισης και προστασίας
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για τα δασικά οικοσυστήματα (επενδύσεις 1% του κρατικού προϋπολογισμού)
  • Ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας με πλήρη κάλυψη σε προσωπικό και μέσα
  • Αναδασώσεις σε όλες τις εκτάσεις ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού χαρακτήρα
  • Απαλλοτρίωση υπέρ του δημοσίου δασικών εκτάσεων και δασών που κατέχονται, λυμαίνονται, καταπατούνται ή διεκδικούνται από ιδιώτες και επιχειρηματίες
  • Αξιοποίηση υπέρ του δημοσίου των αποτελεσμάτων και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνικής στα δασικά οικοσυστήματα. Ολοκλήρωση των έργων προεπενδυσιακού χαρακτήρα
  • Απαγόρευση εγκατάστασης οικοδομικών συνεταιρισμών και οικιστικής ανάπτυξης σε όλα τα δάση
  • Σχεδιασμός χρήσεων γης.

Η ΝΑΣ υποστηρίζει ότι η προστασία, η οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων είναι και πάλη για την απόσυρση του δασοκτόνου νομοσχεδίου. Και καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους, τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής να ενισχύσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών στους δήμους και στις νομαρχίες.


ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Μάχη με τις φλόγες σε έξι μέτωπα

Ζωντανοί ανασύρθηκαν οι δυο χειριστές πυροσβεστικού αεροπλάνου που βυθίστηκε στο Σαρωνικό

Από τη χτεσινή πυρκαγιά στον Πλακιά του Νομού Ρεθύμνου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή πυρκαγιά στον Πλακιά του Νομού Ρεθύμνου
Μάχη με τις φλόγες σε πέντε μέτωπα έδωσαν χτες οι πυροσβέστες, ενώ αεροσκάφος που συμμετείχε σε επιχείρηση πυρόσβεσης βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Πάτροκλος. Ευτυχώς, σώθηκαν και οι δύο χειριστές.

Η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε στη 1.05' τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην Αγ. Μαρίνα της Κέας και μέχρι το μεσημέρι είχε ελεγχθεί. Στην κατάσβεσή της πήραν μέρος και δύο αεροπλάνα. Το ένα από αυτά στις δέκα το πρωί προσέγγισε στο Σαρωνικό για να εφοδιαστεί με νερό. Λόγω των ισχυρών ανέμων, ένα μεγάλο κύμα χτύπησε το αεροπλάνο, με αποτέλεσμα να σημειωθεί σε αυτό εισροή υδάτων. Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας περισυνέλεξε τους δύο χειριστές, ενώ πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού δεν κατόρθωσαν να ρυμουλκήσουν το αεροσκάφος στο λιμάνι του Λαυρίου και βυθίστηκε στη θάλασσα.

Στις 10.25' το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά, που σβήστηκε έγκαιρα σε πευκοδάσος κατά μήκος του δρόμου που ενώνει τον Αγιο Στέφανο με τη λίμνη του Μαραθώνα.

Στις 9.45' το πρωί εκδηλώθηκε φωτιά σε ελαιώνες στη θέση Σέλια προς Πλακιά Ρεθύμνου. Η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στο νησί, πήρε αμέσως μεγάλη έκταση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να καούν κατοικίες, μαγαζιά και ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή. Αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στην περιοχή έφτασαν 15 υδροφόρα μαζί με δύναμη 60 ανδρών της Πυροσβεστικής για την κατάσβεσή της, όπως και δυο αεροπλάνα που δεν επιχείρησαν λόγω των ισχυρών ανέμων. Το απόγευμα η φωτιά ήταν σε ύφεση. Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειακού διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Παναγιώτη Μιχαλέα, η φωτιά εκδηλώθηκε σε τρία μέτωπα, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

Στις 12 το μεσημέρι εκδηλώθηκαν τρεις πυρκαγιές στην Κάρυστο της Εύβοιας. Εκτάσεις με αμπέλια καταστράφηκαν στον Κάμπο, δασική έκταση στο Μετόχι, καθώς και καλλιέργειες στον Αητό. Οι πρώτες φωτιές ελέγχθηκαν, ενώ η τρίτη ελέγχθηκε μερικά το απόγευμα από δέκα πυροσβέστες που επέβαιναν σε τέσσερα οχήματα κι ένα ελικόπτερο.

Η τέταρτη φωτιά εκδηλώθηκε στις 2.05' το μεσημέρι στις Γούβες Ηρακλείου σε χορτολιβαδική έκταση. Στον τόπο επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 17 ατόμων. Η πυρκαγιά ελέγχθηκε μερικά στις 5.30' το απόγευμα.

Στις 2.20' το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά σε δάσος στη θέση Σατερλή προς Περιστέρια στη Σαλαμίνα. Στον τόπο έσπευσαν 50 πυροσβέστες με 18 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, τέσσερα αεροπλάνα και δυο ελικόπτερα. Η φωτιά ελέγχθηκε στις 6.50' το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ