ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντικείμενο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Τούσσα, σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την υποκριτική πολιτική της ΕΕ στα θέματα της μετανάστευσης επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Αποκαλύπτοντας την αντιδραστική - αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη, που θέλουν τους μετανάστες αντικείμενο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης του κεφαλαίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επανέλαβε την ολόπλευρη στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η ΕΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα της μετανάστευσης στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της Στρατηγικής της Λισαβόνας, για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, δηλαδή από τη σκοπιά της αύξησης κερδοφορίας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου».

Οπως επισήμανε ο Γ. Τούσσας, «γι' αυτό και οι διακηρύξεις της για κοινωνική ένταξη των μεταναστών δεν είναι τίποτε περισσότερο από γενικό ευχολόγιο, χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα στην επίλυση οξυμένων προβλημάτων τους».

Σημείωσε δε ότι «συνιστούν προκλητική υποκρισία, καθώς οι μετανάστες σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελούν αντικείμενο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης του κεφαλαίου, με κακοπληρωμένη, ανασφάλιστη εργασία, αποκλεισμό πρόσβασής τους σε στοιχειώδη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, καθεστώς μόνιμης ομηρίας τους μέσα από το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο των κρατών - μελών και της ΕΕ που κρατά παράνομους και αιχμάλωτους εκατομμύρια μετανάστες».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι «το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών, για νομιμοποίησή τους, κατάργηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, αύξηση μισθών και ημερομισθίων, ίση αμοιβή για ίσης αξίας δουλιά, αναβαθμισμένες, δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Παιδείας και Υγείας, με πλήρη πολιτικά δικαιώματα για όλους. Ο δρόμος για επίλυση των προβλημάτων τους περνάει μέσα από την ένταξή τους στο ταξικό εργατικό κίνημα, την αντίσταση και την ανάπτυξη των αγώνων του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που είναι υπεύθυνη για τη φτώχεια και τη δυστυχία ντόπιων και μεταναστών εργατών».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μέτρα προληπτικής καταστολής λαϊκών αγώνων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Το δικαίωμα, την ανάγκη και την υποχρέωση των λαών για απειθαρχία, ανυπακοή στις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ και για υπεράσπιση των κατακτημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων τους, ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με αφορμή τη συζήτηση έκθεσης, που ουσιαστικά προωθεί την προληπτική αντιμετώπιση και καταστολή των μαζικών εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων του λαϊκού κινήματος, στις συνόδους κορυφής και άλλες διεθνείς δραστηριότητες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε τα παρακάτω:

«Νέα μέτρα για το χτύπημα των λαϊκών αγώνων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο προτείνει η έκθεση για την ενίσχυση της διασυνοριακής αστυνομικής συνεργασίας στις διεθνείς εκδηλώσεις της ΕΕ.

Με προκλητικό τρόπο προβλέπει την κατάρτιση "ημερολογίου διεθνών εκδηλώσεων" που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ώστε να προγραμματίζεται και να οργανώνεται η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων. Ετσι προωθείται η προληπτική καταστολή στα πλαίσια του γενικότερου ιμπεριαλιστικού δόγματος του προληπτικού πολέμου στο εξωτερικό και το εσωτερικό, με στόχο να "προστατευτούν" από τον εχθρό λαό σύνοδοι κορυφής και οι κάθε είδους διεθνείς συνεδριάσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τη δολοφονική δράση των μηχανισμών καταστολής της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ, στη Γένοβα και σε άλλες χώρες. Αντιμετωπίζουν καθημερινά την περιστολή των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους. Το ΚΚΕ καταψηφίζει την Εκθεση. Θα συμβάλλει στην ανάπτυξη κινήματος αντίστασης από το εργατικό και λαϊκό κίνημα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών.

Η απειθαρχία, η ανυπακοή και η κατάργηση στην πράξη των αποφάσεων της ΕΕ και των κυβερνήσεων που καταργούν κατακτημένα δημοκρατικά δικαιώματα, αποτελούν δικαίωμα και υποχρέωση για τους λαούς».

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Μνημεία υποκρισίας

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη στο Ευρωκοινοβούλιο

Την ίδια στιγμή που οι νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις εξέφραζαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις... ανησυχίες τους για την παρακολούθηση και παράδοση των στοιχείων των οικονομικών συναλλαγών εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών από τη βελγική εταιρεία «SWIFT» στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, στην ίδια συνεδρίαση οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις υπερψήφισαν πρόταση Κανονισμού που φακελώνει τις τραπεζικές συναλλαγές όλων των πολιτών της ΕΕ, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας»!

Σε παρέμβασή του, κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, αποκάλυψε την προκλητική υποκρισία των διακηρύξεων της ΕΕ περί «προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των πολιτών».

Επισημαίνοντας ότι η παράδοση των στοιχείων αυτών γίνεται με βάση τη συμφωνία της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών με τις ΗΠΑ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην αιτιολόγηση ψήφου του Κόμματος επισήμανε ότι «η παρακολούθηση της κίνησης των λογαριασμών αναρίθμητων εκατομμυρίων ανθρώπων από τις ΗΠΑ, με τη συμφωνία της ΕΕ και των κυβερνήσεων των χωρών - μελών, αποκαλύπτει το βάθος και τους στόχους της ονομαζόμενης αντιτρομοκρατικής εκστρατείας. Είναι ένα μέρος του παγκόσμιου και ολοκληρωμένου φακελώματος που πραγματοποιούν οι ιμπεριαλιστές για να ελέγχουν, να μπορούν να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν όσους αντιστέκονται σε αυτούς».

Αυτό, σημείωσε, «αποκαλύπτει το ρόλο του τραπεζικού συστήματος, των ιδιωτικών και κρατικών επιχειρήσεων των καπιταλιστικών χωρών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που παραβιάζουν ακόμη και τους δικούς τους κανόνες για τα γενικότερα συμφέροντα του συστήματος».

Αναφερόμενος στις σχετικές εκθέσεις, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «αποτελούν μνημείο υποκρισίας τα ψηφίσματα και οι επικλήσεις "προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών" και "ισορροπίας μεταξύ του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων" από τα συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που κυριαρχούν στην ΕΕ και στις κυβερνήσεις».

Οπως τόνισε, «είναι οι ίδιοι που έχουν υπογράψει αυτές τις συμφωνίες. Είναι τόσο δε προκλητικοί, που την ίδια στιγμή, στην ίδια συνεδρίαση, ενέκριναν έκθεση και πρόταση κανονισμού που φακελώνει τις τραπεζικές οικονομικές συναλλαγές όλων των πολιτών της ΕΕ».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι οι ευρωβουλευτές του Κόμματος «ψήφισαν αποχή, αρνούμενοι να συμμετέχουν στην επιχείρηση δημιουργίας ψευδαισθήσεων και καθαγιασμού της ΕΕ και των δυνάμεων που τη στηρίζουν. Το ΚΚΕ θα συμβάλει στην παραπέρα αποκάλυψη του ρόλου της ΕΕ, η οποία όσο θα προσπαθεί να εμφανίζεται πιο ευαίσθητη και δημοκρατική, τόσο πιο σκληρά αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα θα παίρνει, νιώθοντας τη λαϊκή αντίσταση να μεγαλώνει».

«ΜΕΣΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»
Χρηματοδοτικό εργαλείο εκβιασμού και επεμβάσεων

Την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ αιτιολόγησε ο Θανάσης Παφίλης στη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Το χρηματοδοτικό μέσο με την ψευδεπίγραφη ονομασία «μέσο σταθερότητας» αποτελεί ακόμη ένα εργαλείο εκβιασμού και ανοιχτών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε κάθε χώρα του πλανήτη, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης «κρίσεων» και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην αιτιολόγηση ψήφου του τόνισε ότι «το ονομαζόμενο μέσο σταθερότητας αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου πακέτου χρηματοδοτικών μέσων (Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Οικονομικής Συνεργασίας, Προενταξιακής Βοήθειας, Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης) που προορίζεται να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο άσκησης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ στις υπό ένταξη χώρες, στις χώρες της άμεσης και ευρύτερης γειτονιάς της, αλλά και σ' ολόκληρο τον πλανήτη».

Οπως σημείωσε ο Θ. Παφίλης, «μέσα από τη διάθεση δήθεν "οικονομικής βοήθειας" σε τρίτες χώρες, η ΕΕ προσπαθεί να αποκτήσει το δικαίωμα να επεμβαίνει σ' αυτές, με το πρόσχημα αντιμετώπισης καταστάσεων αποσταθεροποίησης, "κρίσεων", ακόμη και "αναδυόμενων κρίσεων", καταστάσεων που αποτελούν "κινδύνους για το κράτος δικαίου, το νόμο και την τάξη, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αλλά και για την προαγωγή των αρχών του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης των "ειδικών εθνικών και διεθνών ποινικών δικαστηρίων"»!

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η χρηματοδότηση αυτή θα χρησιμοποιείται παράλληλα ως μέσο εκβιασμού για τη συμμόρφωση των τρίτων χωρών με τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της ΕΕ, αλλά και ανοιχτής επέμβασης στα εσωτερικά ανεξάρτητων χωρών, με την υπονόμευση κυβερνήσεων και χρηματοδότηση των εκλεκτών της ΕΕ, αφού θεσμοθετείται η δυνατότητα χρήσης της χρηματοδότησης για τη "στήριξη της ανάπτυξης και της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών.... συμπεριλαμβανομένης της προώθησης ανεξάρτητων, πολυφωνικών και επαγγελματικών μέσων ενημέρωσης"».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «το ΚΚΕ καταψηφίζει την Εκθεση γιατί συντάσσεται και σε κάποια σημεία διαμορφώνει σε ακόμη περισσότερο αντιδραστική κατεύθυνση το χαρακτήρα της Πρότασης Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ