ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σκληραίνει καθημερινά η ισραηλινή βία

Η αεροπορία σφυροκοπά στόχους σε βορρά, νότο, ενώ γίνονται εισβολές και σε καταυλισμούς στη Νάμπλους και την Τζενίν

Παλαιστίνιοι στην Μπέιτ Λαχίγια μετά από ισραηλινή επίθεση

Associated Press

Παλαιστίνιοι στην Μπέιτ Λαχίγια μετά από ισραηλινή επίθεση
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Κλιμακώνουν την ευρεία στρατιωτική τους επιχείρηση από αέρος και εδάφους στη Λωρίδα της Γάζας τα ισραηλινά στρατεύματα, που προχωρούν σταδιακά μέσα από τις πυκνοκατοικημένες πόλεις Μπέιτ Λαχίγια και Μπέιτ Χανούν με τεθωρακισμένα. Οι μάχες με Παλαιστινίους ενόπλους συνεχίστηκαν και χθες με σφοδρότητα, ενώ εκατοντάδες άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Ο ισραηλινός στρατός σκόρπισε το θάνατο και στη Δυτική Οχθη, εισβάλλοντας στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ, έξω από τη Νάμπλους, και στη Τζενίν. Συνολικά, άλλοι 7 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, χθες, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, ανεβάζοντας σε 30 τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων μέσα σε λιγότερο από 2 μέρες.

Την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να τερματιστεί άμεσα η ισραηλινή επιχείρηση, ζήτησε και ο Πρόεδρος Αμπάς, μετά τις, ανάλογου περιεχομένου, δηλώσεις του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια. Ο Μαχμούντ Αμπάς υποστήριξε ότι συνεχίζονται και βρίσκονται πολύ κοντά σε λύση οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη. Οπως είπε, η αιγυπτιακή διαμεσολάβηση «έχει φέρει αποτελέσματα».

Πρόσθεσε, όμως, ότι «θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Θα πρέπει να απελευθερωθούν. Η ζωή αυτών των 10.000 ανθρώπων δεν αξίζει;», αναρωτήθηκε ο Αμπάς, κατηγορώντας την ισραηλινή ηγεσία ότι επιδιώκει να ανατρέψει τόσο την παλαιστινιακή κυβέρνηση όσο και το σύνολο της Παλαιστινιακής Αρχής. Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών κατά του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Χανίγια κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για συλλογική τιμωρία και εγκλήματα πολέμου ζητώντας διεθνή παρέμβαση. Η «Χαμάς», ως οργάνωση, από την άλλη, προειδοποίησε ότι η ισραηλινή επιχείρηση «περιπλέκει την υπόθεση της απαγωγής, καθιστώντας την αναζήτηση συμβιβασμού σε ζήτημα που παραπέμπεται στο μέλλον». Στην ανακοίνωση, καταγγέλλεται η Ουάσιγκτον ως «ηθικός αυτουργός, αφού έδωσε το πράσινο φως».

Η ανακοίνωση της «Χαμάς» ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως απάντηση στις «έμμεσες» παραδοχές ορισμένων εκπροσώπων της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Αβι Ντίχτερ, ότι «δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων, αν ελευθερωθεί ο Σαλίτ». Η «Χαμάς», πάντως, δεν απέκλεισε την ανταλλαγή, αλλά επέστησε την προσοχή στην ανάγκη τερματισμού των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Εξοργιστικές εξισωτικές αντιδράσεις

Την «ανησυχία» του για την απώλεια Παλαιστινίων αμάχων, εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας το Ισραήλ να «λάβει σχετικά μέτρα» και ζητώντας πάλι την «άνευ προϋποθέσεων» απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη. Η Φινλανδική Προεδρία της ΕΕ κατηγόρησε το Ισραήλ για «χρήση δυσανάλογης βίας και για ραγδαία επιδείνωση ανθρωπιστικής κατάστασης», ζητώντας απελευθέρωση του ομήρου και τερματισμό των επιχειρήσεων. Εκκληση εκατέρωθεν αποκλιμάκωσης απηύθυνε και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την άλλη, ο Ιρανός Πρόεδρος, μιλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ισραηλινή εισβολή, χαρακτήρισε το Τελ Αβίβ «κατασκευασμένο καθεστώς, που θα πρέπει να το πάρουν πίσω όσοι το δημιούργησαν», καταλήγοντας ότι «το Ισραήλ ευθύνεται για την κλιμάκωση, την έλλειψη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ταυτόχρονα, δήλωνε ότι η χώρα του συνεχίζει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες και θα συνομιλήσει «ακόμη και με την ηγεσία της «Χαμάς» στη Δαμασκό, αν χρειαστεί, για να επιτευχθεί ηρεμία».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι λαοί της περιοχής να σταματήσουν το έγκλημα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε χτες την πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα και είχε συνάντηση με τον πρέσβη Σαμίρ Αμπού Γκαζάλα

Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα
Από τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα
Την πρεσβεία της Παλαιστινιακής Αρχής επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό από τη συνεχιζόμενη βάρβαρη εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα.

Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τούτη την κρίσιμη ώρα πρέπει να μιλήσει ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί της περιοχής. Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη εξέλιξη στο παλαιστινιακό ζήτημα. Το Ισραήλ οργανώνει την πιο εγκληματική επιχείρηση των τελευταίων χρόνων. Εχει φτάσει στο σημείο να απαγάγει υπουργούς, να προβαίνει κυριολεκτικά σε γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, και μάλιστα σε μία περιοχή, στη Γάζα, όπου Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Πρόκειται για μια σύγχρονη γενοκτονία και πρέπει να σταματήσει η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των κυβερνήσεων της ΕΕ, που συνιστούν ψυχραιμία και αναδεικνύουν το ρόλο των συνεννοήσεων και των διαλόγων.

Τούτη την ώρα δεν μπορούμε να μιλάμε για διάλογο. Πρέπει να πούμε STOP στο Ισραήλ. Από εκεί και πέρα ο παλαιστινιακός λαός με την ηγεσία του θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί τα παραπέρα ζητήματα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για διάλογο αν δεν υπάρξει STOP σε αυτή τη γενοκτονία, αν δεν υπάρξει απελευθέρωση των Παλαιστινίων υπουργών που κρατούν οι Ισραηλινοί. Τα προσχήματα των Ισραηλινών δε μας συγκινούν, διότι όλα αυτά τα χρόνια συνειδητά κατέχουν μια χώρα και ένα λαό με τις πλάτες των ΗΠΑ και όχι μόνο. Πρόκειται για πρωτοφανές έγκλημα».

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Σαμίρ Αμπού Γκαζάλα, μετά τη συνάντηση σημείωσε: «Είναι τιμητική για εμάς η επίσκεψη της κυρίας Παπαρήγα στο σπίτι των Παλαιστινίων στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι η επίσκεψη αυτή μεταφέρει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο λαό μας που ζει, αυτές τις ημέρες, μια κατάσταση γενοκτονίας. Αλλά είναι και μια επίσκεψη που στέλνει στον παλαιστινιακό λαό ένα μήνυμα, ότι στο πλευρό του δίκαιου αγώνα που διεξάγει για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στέκεται ο ελληνικός λαός. Εκφράζουμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας για την επίσκεψη αυτή. Εκφράζουμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη γενναία στάση όλου του ελληνικού λαού, που δεν είναι καινούρια για εμάς. Οι Ελληνες μάς έχουν συνηθίσει σε τέτοιες θέσεις σε όλη τη διάρκεια του αγώνα μας».

ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΥΡΙΑΣ
Αντίσταση ο μόνος δρόμος

Την καταδίκη της στην επιθετική δράση του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και τις χώρες της περιοχής, εκφράζει με διακήρυξή της η Γενική Ομοσπονδία Συνδικάτων στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία. Σε αυτή σημειώνει χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα: «Τα εγκλήματα των ισραηλινών συνεχίζονται με την υποστήριξη της αμερικανικής διοίκησης που προσπαθεί να επιβάλει το σχέδιό της στην Αραβική Περιοχή, για να κυριαρχήσει σε όλες τις πηγές ενέργειες και πλούτου και για να καθορίσει τη μοίρα του λαού μας που επιμένει ότι η αντίσταση είναι ο δρόμος για την απελευθέρωση της κατεχόμενης γης». Και σε άλλο σημείο προστίθεται: «Η παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου από το Ισραήλ αναπαριστά μια ξεκάθαρη εισβολή και επίσης μια ξεκάθαρη απόδειξη της τρομοκρατίας που εφαρμόζεται από τους ισραηλινούς στο πλαίσιο της αμοιβαίας επιθετικότητας που ενώνει τους ηγέτες της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ, με σκοπό να ασκήσουν πίεση ενάντια στη Συρία για να την υποδουλώσουν στα σχέδιά τους». Τέλος, τα συριακά συνδικάτα ζητάνε από τα αδελφά συνδικάτα και κάθε ελεύθερο άνθρωπο να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να σταματήσει το έγκλημα.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Τρίτη

ΠΑΜΕ, ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ και ΟΓΕ καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην ισραηλινή εισβολή

Νέες διαδηλώσεις, για να εκφράσει ο λαός και η νεολαία την αντίθεσή του στην ισραηλινή βαρβαρότητα στην Παλαιστίνη και την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού προγραμματίζονται την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιούλη στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα γίνεται στις 9 το βράδυ στην «νυχτερινή διαμαρτυρία» μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ και θα ακολουθήσει πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ. Στη συγκέντρωση αυτή καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Σε διαδήλωση (επίσης την Τρίτη στις 9 το βράδυ) μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα καλούν η ΕΕΔΥΕ και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.

Στη Θεσσαλονίκη στις 8.00 το βράδυ στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο. Στη συγκέντρωση αυτή καλεί και η Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

  • Συνεχίζουν να καταφθάνουν νέα Ψηφίσματα διαμαρτυρίας και καταδίκης για τα νέα μαζικά εγκλήματα του Ισραήλ. Χτες είχαμε από το Συνδικάτο Οικοδόμων, την Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και Περιχώρων, το Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ