ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Ανυπότακτη επιλογή. Με το ΚΚΕ για την ανατροπή»

Στις 13-14-15-16 Σεπτέμβρη οι κεντρικές εκδηλώσεις στην Πανεπιστημιούπολη στην Αθήνα

Με το σύνθημα «Ανυπότακτη επιλογή. Με το ΚΚΕ για την ανατροπή» το 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανοίγει τα πανιά του και ταξιδεύει, χτίζοντας σε κάθε του σταθμό κόκκινες πολιτείες νεανικής φρεσκάδας και αγωνιστικής δημιουργικότητας. Το ταξίδι του 32ου Φεστιβάλ έχει ήδη ξεκινήσει, με πολλές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά, σε σχολειά και πανεπιστήμια, όπου η νεολαία εργάζεται, μορφώνεται, κατοικεί.

Ηδη μπαίνουν στον προγραμματισμό τα κεντρικά φεστιβάλ των πόλεων, ενώ το ταξίδι του 32ου Φεστιβάλ κορυφώνεται στις 13-14-15-16 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Το ίδιο το σύνθημα του Φεστιβάλ δίνει το στίγμα. Ολο το φάσμα της προφεστιβαλικής δραστηριότητας περιλαμβάνει όσα ζει η νεολαία: Συζητάει για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, τις ανησυχίες, τις δυσκολίες, τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων. Και κυρίως προβάλλει, δείχνει τη διέξοδο και την αγωνιστική, ανυπόταχτη στάση ζωής που οι νέοι πρέπει να έχουν.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να στείλει μήνυμα ανυπακοής. Απέναντι σε όποιον και ό,τι της καταστρέφει τη ζωή, της στερεί τα δικαιώματα. Να στείλει μήνυμα και στην κάλπη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Οπως λέει ο Βασίλης Τασούλας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, «γίνεται κουβέντα για την ψήφο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο κάθε νέος και η κάθε νέα». Και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση μέσα από τις εκδηλώσεις γονιμοποιείται ο προβληματισμός στη νεολαία. Ενας προβληματισμός που καταλήγει στην ανάγκη η νεολαία να δυναμώσει και με την ψήφο της το ΚΚΕ, να αποδυναμώσει τους συνδυασμούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και στις τοπικές εκλογές».

Φεστιβάλ για την ΚΝΕ σημαίνει μαζικό πολιτικό άνοιγμα. Τόσο μέσα από τις εκδηλώσεις, το περιεχόμενό τους, όσο και μέσα από όλη τη δραστηριότητα που προηγείται. «Μέσα από τη μάχη του εισιτηρίου, με εκατοντάδες εξορμήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες ανακοινώσεις και καλέσματα που μοιράζονται, χιλιάδες συζητήσεις που διεξάγονται πρόσωπο με πρόσωπο, η ΚΝΕ έχει ουσιαστική συμβολή στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών».

Με την ορμή της προηγούμενης πλούσιας και θετικής πείρας, η διοργάνωση του 32ου Φεστιβάλ στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση της ποιότητας των εκδηλώσεων. Στο Φεστιβάλ βρίσκουν τη θέση τους όλες οι μορφές τέχνης, δημιουργικότητας και νεανικής έκφρασης: Θεατρικά σκετς και παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα και συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, εικαστικό έργο, σκίτσο, φωτογραφία, αλλά και προβολές ταινιών και βίντεο, βιβλιοπαρουσιάσεις, αθλητικά τουρνουά...

Οπως σημειώνει ο Β. Τασούλας, ήδη προετοιμάζονται «παραγωγές για θέατρο και μουσική που θα παρουσιαστούν στο κεντρικό τετραήμερο στην Αθήνα και στα κεντρικά φεστιβάλ των μεγάλων πόλεων».


Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζει το ταξίδι του το 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με κόκκινες πολιτείες να στήνονται σε όλη τη χώρα, στους τόπους κατοικίας και εργασίας, εκεί που η νεολαία ζει, εργάζεται, διασκεδάζει.

Σήμερα, Σάββατο:
  • Στον Πειραιά, στο πάρκο Δηλαβέρη (τέρμα Θηβών) συνεχίζονται οι διήμερες εκδηλώσεις. Στις 8 μ.μ. συναυλία από το μέταλ συγκρότημα «Crusade of steel». Στις 8.45 μ.μ. αφιέρωμα στα 60χρονα του ΔΣΕ. Στις 9 μ.μ. η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ ανεβάζει την παράσταση «Κατά φωνή και ο δήμαρχος». Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Γ. Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Στις 10 μ.μ. ακολουθεί κρητικό γλέντι και στις 10.30 μ.μ. αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τον Δ. Κοντογιάννη.
  • Στη Ν. Φιλαδέλφεια, στην πλατεία Πατριάρχου, στις 7.30 μ.μ., με θέμα «Να αλλάξουμε το σύστημα, να παίξουμε με τους δικούς μας όρους». Θα μιλήσει ο Νίκος Μπογιόπουλος, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» και ο Νίκος Τσιμογιάννης, μέλος της Αθλητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στη Γλυφάδα, στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Οχι στη μόρφωση εμπόρευμα - ναι στη μόρφωση με δικαιώματα». Θα μιλήσει η Ιουλία Καλαμπαλίκη, υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος με τη ΝΑΣ.
Την Τρίτη, 11 Ιούλη
  • Στην Πετρούπολη, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ. με θέμα «Νεολαία και δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ.
  • Στο Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Μέτωπο ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα. Με την ψήφο μας στέλνουμε μήνυμα αγώνα και ανυπακοής». Θα μιλήσει ο Θανάσης Γκόγκος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στα Ιλίσια, στην πλατεία Τερζάκη, στις 7.30 μ.μ., με θέμα «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα είναι δικαίωμα».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συνάντηση νέων δημιουργών

Για τον πολιτισμό, που έχει τροφοδότη και αποδέκτη το λαό

Η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ καλεί τους νέους που ασχολούνται με τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, το χορό, τα εικαστικά, για να κουβεντιάσουν για την τέχνη, «για τη δουλιά και το ρόλο μας ως νέοι καλλιτέχνες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, για το πώς θα μετρηθούμε... Με στίχους, με χρώματα και μελωδίες». Μπροστά και στο 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» διοργανώνει Συνάντηση Νέων Δημιουργών, τη Δευτέρα, 10 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Αντ. Τρίτσης). Το πάνελ της συζήτησης αποτελείται από τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ: Βαγγελιώ Κυριαζίδου, χορεύτρια, Ρόζα Γαργαλάκου, μουσικό και Δώρα Βασιλοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλο με τη ΝΑΣ.


ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ
Απεξάρτηση του σχολείου από την πρόσβαση σε ΑΕΙ

Την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων του Λυκείου και την απεξάρτηση του σχολείου από την πρόσβαση σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ζητάει με ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που επισημαίνει ότι «η υποκρισία για τη βάση του "10" δεν κρύβεται»! Η ΑΣΓΜΕ επισημαίνει τις ευθύνες του υπουργείου Παιδείας για τις επιδόσεις των μαθητών και θίγει τις αδικίες που δημιουργούνται με τις μετεγγραφές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Παράλληλα, στηλιτεύει το ρόλο των δημάρχων που «δεν καταφέρνουν να κατανείμουν έγκαιρα και αξιόπιστα την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση των σχολείων, να διεκδικήσουν οικόπεδα και χρηματοδότηση για να χτιστούν πιο γρήγορα τα σχολεία της διπλοβάρδιας και να διεκδικήσουν αύξηση της επιχορήγησης των σχολείων για επισκευές και λειτουργικά... φιλοδοξούν να γίνουν "πρυτάνεις" στα μη κρατικά ΑΕΙ και να αναλάβουν την ευθύνη της λειτουργίας των σχολείων της χώρας στα πλαίσια της "αποκέντρωσης" του κ. Γ. Παπανδρέου (να προσλαμβάνουν και να απολύουν δασκάλους, να επιλέγουν μαθήματα και βιβλία), να λύνουν και να δένουν... κατά το προηγούμενο των κρατικών παιδικών σταθμών που έγιναν μη κρατικοί - δημοτικοί και εισπρακτικοί»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ