ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη

Εκδήλωση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την ΕΕ πραγματοποίησε το Πατριωτικό Μέτωπο την Κυριακή

Με τη συμπλήρωση ενάμιση χρόνου από τη δημιουργία του, το Πατριωτικό Μέτωπο της Τουρκίας, μια αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση, στην οποία συμμετέχουν το ΚΚ Τουρκίας, ταξικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, επιτροπές αγώνα σε τόπους δουλιάς και κινήσεις φοιτητών, πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή, στην Ισταμπούλ, εκδήλωση με σκοπό την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε Παλαιστίνη, Ιράκ, Ιράν και γενικότερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπως και την παραπέρα ενίσχυση του αγώνα ενάντια στην ΕΕ και την ένταξη της Τουρκίας σ' αυτή.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι μαθητές και φοιτητές ενώ το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Τουρκίας.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, και μετά από την πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, οι συμμετέχοντες κατέληξαν στην ανάγκη ενίσχυσης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια στους πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Γιουγκοσλαβία. Εξέφρασαν την εναντίωσή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών σε ό,τι αφορά στο Ιράν. Επισήμαναν ότι η ΕΕ είναι μια ιμπεριαλιστική ένωση και θα αποτελούσε αρνητικό γεγονός η ένταξη της Τουρκίας σ' αυτή. Σχετικά με την Κύπρο, τόνισαν πως τελεί υπό την κατοχή της Τουρκίας και απαίτησαν να γίνει ένα κράτος ενιαίο και ανεξάρτητο, χωρίς στρατεύματα.

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Αγκαβανάκης στην παρέμβασή του τόνισε πως δεν υπάρχει καλός ή κακός ιμπεριαλισμός και υπογράμμισε ότι η πολιτική των ιμπεριαλιστών επιβάλλει τον πόλεμο, την ίδια στιγμή που αφαιρεί δικαιώματα από τους εργαζόμενους, κάνει περικοπές, ιδιωτικοποιεί την Παιδεία, την Πρόνοια, την Κοινωνική Ασφάλιση. Ο ίδιος επισήμανε ότι χρειάζεται ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό μέτωπο σε κάθε χώρα και σε διεθνές επίπεδο.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναζωπύρωση της ενδοκοινοτικής θρησκευτικής βίας

Μπαράζ εκατέρωθεν επιθέσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών αιματοκυλά τη Βαγδάτη, μετά από αλλεπάλληλες προβοκατόρικες επιθέσεις εναντίον των δύο κοινοτήτων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σε φάση αιματηρής αναζωπύρωσης βρίσκεται η ενδο-κοινοτική θρησκευτική βία στο Ιράκ, με επίκεντρο την πρωτεύουσα, όπου μετά από σειρά επιθέσεων, που δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν «προβοκατόρικες», οι πράξεις εκδίκησης και αντεκδίκησης διαδέχονται η μία την άλλη. Οι εκκλήσεις αυτοσυγκράτησης του Προέδρου Ταλαμπάνι ή του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ μοιάζουν, προς στιγμήν, τουλάχιστον, να μην εισακούγονται πίσω από τους δεκάδες νεκρούς και τους πολλαπλάσιους τραυματίες.

Τουλάχιστον 7 πολίτες σκοτώθηκαν από ενέδρα σε αστικό λεωφορείο, χτες, στη σουνιτική Αμιρίγια, της Βαγδάτης, ενώ στην επίσης σουνιτική Σεΐκ Ομάρ, από βόμβα, τραυματίστηκαν 14 πολίτες. Στην κεντρική Βαγδάτη, από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 3 πολίτες και τραυματίστηκαν 14. Παράλληλα, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, από τριπλή βομβιστική επίθεση που ακολουθήθηκε από επίθεση με όλμους, σκοτώθηκαν 10 πολίτες και τραυματίστηκαν 51.

Το θερμόμετρο στη Βαγδάτη είχε αρχίσει να φουντώνει από την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας σειράς «ανεξήγητων» επιθέσεων. Φαίνεται ότι η βομβιστική επίθεση το Σάββατο στο ομώνυμο τέμενος της σιιτικής συνοικίας Ζάχρα, όπου σκοτώθηκαν 7 πολίτες και τραυματίστηκαν 17, λειτούργησε, απλώς, ως φιτίλι.

Την Κυριακή, ένοπλοι, που εικάζεται ότι ήταν σιίτες, εμφανίστηκαν στους δρόμους της σουνιτικής συνοικίας Τζιχάντ και επιδόθηκαν σε... σαφάρι σουνιτών: Σκότωσαν 42 σουνίτες πολίτες και τραυμάτισαν δεκάδες. Μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται πολλά γυναικόπαιδα. Το βράδυ της Κυριακής, από διπλή βομβιστική επίθεση σε σιιτικό τέμενος του Σαντρ Σίτι, σκοτώθηκαν 15 πολίτες και τραυματίστηκαν 35.

Αντικατοχικές επιθέσεις, κατηγορίες και μποϊκοτάζ

Εξαιτίας του αιματοκυλίσματος στη Βαγδάτη, στο περιθώριο πέρασαν οι αντικατοχικές επιθέσεις, με στόχο αστυνομικούς ή στρατιώτες, που σημειώθηκαν σε Κιρκούκ, Χαβίτζα, Ντιγιάλα, Μπαακούμπα, με συνολικά 26 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται αρκετοί αστυνομικοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος άλλων 3 Αμερικανών στρατιωτών για συμμετοχή στο βιασμό και τη δολοφονία μιας 14χρονης Ιρακινής, αλλά και 3 μελών της οικογένειάς της, στη Μαχμουντίγια το Μάρτη. Επίσης, το Σάββατο, Αμερικανοί αξιωματικοί διέρρεαν ότι η ολοκλήρωση μιας από τις έρευνες που διεξάγονται για τη σφαγή τουλάχιστον 24 πολιτών στη Χαντίθα, τον περασμένο Νοέμβρη, αποδεικνύει ότι επιχειρήθηκε συντονισμένη συγκάλυψη του εγκλήματος από τους ανωτέρους των εμπλεκόμενων πεζοναυτών.

Τέλος, χτες, οι συνήγοροι του Σαντάμ Χουσεΐν ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τη δικαστική διαδικασία, που συνεχίζεται με την αγόρευση της υπεράσπισης, μέχρις ότου το δικαστήριο ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για «περισσότερα μέτρα ασφαλείας» μετά την πρόσφατη δολοφονία ενός ακόμη συναδέλφου τους.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιπλέον στρατεύματα αποστέλλει η Βρετανία

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενισχύσεις αποστέλλει η Βρετανία στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός Αμυνας, Ντες Μπράουν, δίνοντας οριστικό τέλος σε ορισμένες φημολογίες περί μείωσης των βρετανικών δυνάμεων στην κατεχόμενη χώρα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Μπράουν, στο Νότιο Αφγανιστάν, και κυρίως στην επαρχία Χελμάντ, θα αποσταλούν 900 επιπλέον Βρετανοί στρατιώτες, αλλά και ελικόπτερα, καθώς η κατάσταση στην περιοχή «είναι σκληρή και επικίνδυνη». Σύμφωνα, πάντα, με τον Βρετανό αξιωματούχο, οι ενισχύσεις, που θα φτάσουν το συνολικό αριθμό των Βρετανών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν στις 4.500, θα παραμείνουν για τουλάχιστον 6 μήνες.

Η αναζωπύρωση των μαχών, ιδιαίτερα στο Νότο τις τελευταίες εβδομάδες, έχει προκαλέσει γενικότερη ανησυχία στις κατοχικές δυνάμεις, που καθημερινά ανακοινώνουν μάχες, συγκρούσεις και επιδρομές. Χτες, ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια επιδρομής στην επαρχία Ουνουζγκάν, σκοτώθηκαν 40 Ταλιμπάν, 1 Αφγανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 3 μέλη «των συμμαχικών δυνάμεων».

Επίσης, χτες, Αφγανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι σήμερα, πιθανότατα, θα μεταβεί στην Καμπούλ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ βρισκόταν, χτες, στο Τατζικιστάν πιέζοντας για παροχή μεγαλύτερων διευκολύνσεων στα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά και για δημιουργία περισσότερων βάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ