Τρίτη 11 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναζωπύρωση της ενδοκοινοτικής θρησκευτικής βίας

Μπαράζ εκατέρωθεν επιθέσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών αιματοκυλά τη Βαγδάτη, μετά από αλλεπάλληλες προβοκατόρικες επιθέσεις εναντίον των δύο κοινοτήτων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σε φάση αιματηρής αναζωπύρωσης βρίσκεται η ενδο-κοινοτική θρησκευτική βία στο Ιράκ, με επίκεντρο την πρωτεύουσα, όπου μετά από σειρά επιθέσεων, που δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν «προβοκατόρικες», οι πράξεις εκδίκησης και αντεκδίκησης διαδέχονται η μία την άλλη. Οι εκκλήσεις αυτοσυγκράτησης του Προέδρου Ταλαμπάνι ή του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ μοιάζουν, προς στιγμήν, τουλάχιστον, να μην εισακούγονται πίσω από τους δεκάδες νεκρούς και τους πολλαπλάσιους τραυματίες.

Τουλάχιστον 7 πολίτες σκοτώθηκαν από ενέδρα σε αστικό λεωφορείο, χτες, στη σουνιτική Αμιρίγια, της Βαγδάτης, ενώ στην επίσης σουνιτική Σεΐκ Ομάρ, από βόμβα, τραυματίστηκαν 14 πολίτες. Στην κεντρική Βαγδάτη, από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 3 πολίτες και τραυματίστηκαν 14. Παράλληλα, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, από τριπλή βομβιστική επίθεση που ακολουθήθηκε από επίθεση με όλμους, σκοτώθηκαν 10 πολίτες και τραυματίστηκαν 51.

Το θερμόμετρο στη Βαγδάτη είχε αρχίσει να φουντώνει από την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας σειράς «ανεξήγητων» επιθέσεων. Φαίνεται ότι η βομβιστική επίθεση το Σάββατο στο ομώνυμο τέμενος της σιιτικής συνοικίας Ζάχρα, όπου σκοτώθηκαν 7 πολίτες και τραυματίστηκαν 17, λειτούργησε, απλώς, ως φιτίλι.

Την Κυριακή, ένοπλοι, που εικάζεται ότι ήταν σιίτες, εμφανίστηκαν στους δρόμους της σουνιτικής συνοικίας Τζιχάντ και επιδόθηκαν σε... σαφάρι σουνιτών: Σκότωσαν 42 σουνίτες πολίτες και τραυμάτισαν δεκάδες. Μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται πολλά γυναικόπαιδα. Το βράδυ της Κυριακής, από διπλή βομβιστική επίθεση σε σιιτικό τέμενος του Σαντρ Σίτι, σκοτώθηκαν 15 πολίτες και τραυματίστηκαν 35.

Αντικατοχικές επιθέσεις, κατηγορίες και μποϊκοτάζ

Εξαιτίας του αιματοκυλίσματος στη Βαγδάτη, στο περιθώριο πέρασαν οι αντικατοχικές επιθέσεις, με στόχο αστυνομικούς ή στρατιώτες, που σημειώθηκαν σε Κιρκούκ, Χαβίτζα, Ντιγιάλα, Μπαακούμπα, με συνολικά 26 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται αρκετοί αστυνομικοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος άλλων 3 Αμερικανών στρατιωτών για συμμετοχή στο βιασμό και τη δολοφονία μιας 14χρονης Ιρακινής, αλλά και 3 μελών της οικογένειάς της, στη Μαχμουντίγια το Μάρτη. Επίσης, το Σάββατο, Αμερικανοί αξιωματικοί διέρρεαν ότι η ολοκλήρωση μιας από τις έρευνες που διεξάγονται για τη σφαγή τουλάχιστον 24 πολιτών στη Χαντίθα, τον περασμένο Νοέμβρη, αποδεικνύει ότι επιχειρήθηκε συντονισμένη συγκάλυψη του εγκλήματος από τους ανωτέρους των εμπλεκόμενων πεζοναυτών.

Τέλος, χτες, οι συνήγοροι του Σαντάμ Χουσεΐν ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τη δικαστική διαδικασία, που συνεχίζεται με την αγόρευση της υπεράσπισης, μέχρις ότου το δικαστήριο ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για «περισσότερα μέτρα ασφαλείας» μετά την πρόσφατη δολοφονία ενός ακόμη συναδέλφου τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ