Τρίτη 11 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανατροπή σκηνικού

Σοβαρή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 7 Ιούλη στην Ουκρανία, όταν έγινε γνωστό πως η «πορτοκαλί» συμμαχία των φιλοδυτικών κομμάτων διαλύθηκε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας (ΣΚΟ), προχώρησε σε νέα συμμαχία, με το «Κόμμα των περιοχών», του πρώην πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς, και το ΚΚ Ουκρανίας.

Επισφράγισμα της συμφωνίας ήταν η εκλογή του Αλ. Μορόζ, προέδρου του ΣΚΟ στο αξίωμα του προέδρου της ουκρανικής Βουλής. Ταυτόχρονα οι ηγέτες των 3 κομμάτων προσχώρησαν στην υπογραφή συμφώνου, στο οποίο γίνεται λόγος για τη συγκρότηση κυβέρνησης για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση. Για πρωθυπουργό της χώρας τα 3 κόμματα στηρίζουν την υποψηφιότητα του Β. Γιανουκόβιτς. Μάλιστα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο, έως αύριο, ένα τμήμα της «Ουκρανίας μας», που στηρίζει τον σημερινό πρόεδρο Β. Γιούστσενκο, να προσχωρήσει στη νέα συμμαχία.

Τη σαφή αντίθεσή της με την προσπάθεια αυτή εξέφρασε η Γ. Τιμοσένκο, που τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων πρόωρων εκλογών.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της χώρας Β. Γιούστσενκο κατέστησε σαφές ότι θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μόνο μετά την έγκριση από τη Βουλή της νέας σύνθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσής της.

Ο Β. Γιανουκόβιτς με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της πιο πλατιάς κυβερνητικής συμμαχίας, που θα περιλαμβάνει δυνάμεις και από την «Ουκρανία μας», ενώ διευκρίνισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησής του θα είναι η «ομαλοποίηση» των σχέσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία, που έχουν διαταραχτεί το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος της ενεργειακής καταστροφής για την Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ