Τρίτη 11 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Προς «ραδιενεργό» συνεργασία;

Τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν τη Δευτέρα πως κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης των Πούτιν - Μπους, στα τέλη της βδομάδας και στα πλαίσια της συνάντησης των 8 ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών στην Πετρούπολη G-8, θα υπογραφεί και διμερής συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ατομικής ενέργειας. Η συμφωνία θα προβλέπει την ελεύθερη μεταφορά στη Ρωσία ραδιενεργών αποβλήτων, από ατομικούς σταθμούς των ΗΠΑ και άλλων χωρών, που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σ' αυτόν τον τομέα.

Ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ εκφράζουν τους φόβους τους ότι με τη συμφωνία αυτή η Ρωσία μετατρέπεται σε «αποθήκη» ραδιενεργών αποβλήτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Τους φόβους αυτούς προσπάθησαν να καθησυχάσουν πηγές του υπουργείου Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας, που σημείωναν πως, αν τελικά υπογραφεί η συγκεκριμένη συμφωνία, αυτή θα αφορά την επεξεργασία των αποβλήτων κι όχι τη μόνιμη ταφή τους στη Ρωσία. Μάλιστα, σημειώνονται παλιότερες δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, πως η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να γίνει χώρα ταφής πυρηνικών αποβλήτων.

Σημειώνεται πως η επεξεργασία των αποβλήτων μπορεί να φέρει τεράστια κέρδη στις αντίστοιχες ρωσικές εταιρείες. Η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» γράφει πως τα κέρδη από αυτήν την «αναπτυσσόμενη αγορά» μετρούνται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως μέχρι σήμερα εργοστάσια επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων έχουν η Αγγλία και η Γαλλία, ενώ στην κατεύθυνση αυτή κινούνται η Κίνα κι η Ιαπωνία.

Ολες σχεδόν οι ρωσικές εφημερίδες συνδέουν την πιθανή συνεργασία με την προσπάθεια που κάνουν οι ΗΠΑ να προσεταιριστούν τη Ρωσία στην αντιπαράθεσή τους με το Ιράν, στα ζητήματα της ατομικής ενέργειας. Δηλαδή, να ανταλλάξουν τα κέρδη που θα αποκτήσουν οι ρωσικές εταιρείες ατομικής ενέργειας από τη νέα «αγορά» που τους προσφέρουν οι ΗΠΑ, με τη στενή συνεργασία τους στο ζήτημα του Ιράν και ιδιαίτερα με το συμβόλαιο κατασκευής στο Ιράν σταθμού ατομικής ενέργειας.

Τον αντίλογο σε αυτά τα σενάρια παρέθεσε στην εφημερίδα «Γκαζέτα» ο Γ. Σατανόφσκι, πρόεδρος του ρωσικού Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. «Η Μόσχα δε θα παραιτηθεί με οποιοδήποτε αντάλλαγμα από το ρόλο του παίκτη με κύρος στην αρένα της Μέσης Ανατολής και γι' αυτό δε θα θελήσει να πιέσει το Ιράν, όπως το επιθυμούν οι ΗΠΑ. Η Μόσχα γνωρίζει επίσης πως, όπως και καμία άλλη χώρα, δεν μπορεί να μπλοκάρει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και από αυτήν την άποψη δε θα αναλάβει υποχρεώσεις, που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας», δήλωσε ο Γ. Σατανόφσκι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ραδιενεργά απόβλητα στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας (2017-01-31 00:00:00.0)
Ζητήματα ασφάλειας και οικονομίας (2008-08-28 00:00:00.0)
Επιμονή από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές (2007-02-22 00:00:00.0)
Καραδοκεί το ΝΑΤΟ (2004-08-14 00:00:00.0)
Τα παράλογα της «τρομοφοβίας» (2002-06-20 00:00:00.0)
"Αποθήκη" πυρηνικών αποβλήτων της Ταϊβάν η Ρωσία; (1996-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ