Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Επιμονή από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΡΑΓΑ - ΜΟΣΧΑ.--

«Ατυχείς» χαρακτήρισε χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας, Νικολάι Σολοβοτσόφ πως οι βάσεις στην Πολωνία και την Τσεχία αναπόφευκτα θα μπουν στο στόχαστρο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Κοντολίζα Ράις, που βρίσκεται στο Βερολίνο, υποστήριξε, για άλλη μια φορά, ότι η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ αποσκοπεί στην προστασία της Ευρώπης από απειλές προερχόμενες από το Ιράν, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα συγκεκριμένα συστήματα αναχαίτισης στην Πολωνία και το σύστημα ραντάρ στην Τσεχία «δε θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να αντιπροσωπεύουν απειλή για τη Ρωσία».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» υπογράμμισε ότι με την εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ επιθυμούν να κερδίσουν μια πυρηνική ανωτερότητα και υπογράμμισε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαπραγματευτούν νέες συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών, ώστε να δυναμώσει η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία θα πάρει αντίμετρα και πως «θα απαντήσουμε, φυσικά, αλλά χωρίς υστερίες. Δε μας συμφέρει να εμπλακούμε ξανά σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών».

Παράλληλα, η τσέχικη κυβέρνηση απέρριψε χτες την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα της εγκατάστασης συστήματος ραντάρ στο πλαίσιο της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι τόσο το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ), κοινωνικές και φιλειρηνικές οργανώσεις έχουν αντιταχθεί στα συγκεκριμένα αμερικανικά σχέδια και έχουν προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων υπογραφών που απαιτούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ