Τρίτη 11 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Συνεχίζεται η γενοκτονία

Ο Εχούντ Ολμέρτ αναγγέλλει «επιχειρήσεις χωρίς όριο»

Παλαιστίνιοι με άσπρη σημαία για να μετακινηθούν στη Νότια Γάζα

Associated Press

Παλαιστίνιοι με άσπρη σημαία για να μετακινηθούν στη Νότια Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Συνεχίζεται το ανηλεές σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού, κυρίως από αέρος, αλλά και από μονάδες πυροβολικού, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα παραμένουν αρκετά χιλιόμετρα εντός της νότιας και βόρειας Λωρίδας της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε προκλητικός, απορρίπτοντας τις επικρίσεις για χρήση «υπέρμετρης βίας» στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «το Ισραήλ οφείλει να προστατεύεται από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται διαρκώς από τα παλαιστινιακά εδάφη».

Τέσσερα αεροπορικά πλήγματα, στο νότο, στο βορρά, και στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, κατά «υπόπτων στόχων» πραγματοποίησε, μόνο χτες, η ισραηλινή αεροπορία. Συνολικά, ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 7 μαχητές και τραυματίστηκαν αρκετοί περαστικοί, ενώ τουλάχιστον 5 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και μία 6χρονη, σκοτώθηκαν την Κυριακή, σε «επιδρομές ακριβείας». Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων, πριν δέκα ημέρες, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 54 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

Προκλητικός ο Ολμέρτ

«Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στη διάρκεια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας» δήλωνε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η κατατρόπωση «των τρομοκρατών και των δομών τους, που ευθύνονται για τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ και για την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη, και όχι η ανατροπή της κυβέρνησης της Χαμάς». Ο Ολμέρτ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων ως αντάλλαγμα για τον Ισραηλινό στρατιώτη, υποστηρίζοντας ότι «δε διαπραγματεύεται με τρομοκράτες».

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία διά της φινλανδικής προεδρίας της, επέκρινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τη σκοπιά μιας εντεινόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας. Κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι «δε δείχνουν την ίδια ευαισθησία για τις ρουκέτες που πλήττουν διαρκώς το Ισραήλ». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι αναζητούνται, επειγόντως, νέοι τρόποι παροχής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να αποσοβηθούν τα χειρότερα.

Την πρώτη δημόσια εμφάνισή του, από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, έκανε και ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό. Ο Μασχάαλ επανέλαβε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να γονατίσει τον πληθυσμό της Γάζας για έναν όμηρο, ενώ αρνείται να απελευθερώσει περίπου 9.000 κρατουμένους, μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα, στην πλειοψηφία των οποίων δεν έχει καν απαγγελθεί κατηγορία. Κατέληξε ότι «αν δεν υπάρξει ανταλλαγή με Παλαιστινίους κρατουμένους, δεν πρόκειται να τελειώσει η κρίση, οι Παλαιστίνιοι δε θα υποχωρήσουν απέναντι στην ισραηλινή τρομοκρατία».

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος αναχωρούσε, αργά χτες, με ελικόπτερο του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα, για μια αιφνίδια επίσκεψη στο Αμμάν, επείγουσα έκκληση προς τον ΟΗΕ απηύθυνε η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με επιστολή της, ζητά την άμεση παρέμβαση του Οργανισμού για να τερματιστεί η «δραματική αυτή κατάσταση», να διασφαλιστεί η «παροχή τροφίμων, νερού, ηλεκτρισμού» στους πολίτες, να προστατευτούν οι άμαχοι από «τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ