ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Συνεχίζεται η γενοκτονία

Ο Εχούντ Ολμέρτ αναγγέλλει «επιχειρήσεις χωρίς όριο»

Παλαιστίνιοι με άσπρη σημαία για να μετακινηθούν στη Νότια Γάζα

Associated Press

Παλαιστίνιοι με άσπρη σημαία για να μετακινηθούν στη Νότια Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Συνεχίζεται το ανηλεές σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού, κυρίως από αέρος, αλλά και από μονάδες πυροβολικού, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα παραμένουν αρκετά χιλιόμετρα εντός της νότιας και βόρειας Λωρίδας της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε προκλητικός, απορρίπτοντας τις επικρίσεις για χρήση «υπέρμετρης βίας» στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «το Ισραήλ οφείλει να προστατεύεται από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται διαρκώς από τα παλαιστινιακά εδάφη».

Τέσσερα αεροπορικά πλήγματα, στο νότο, στο βορρά, και στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, κατά «υπόπτων στόχων» πραγματοποίησε, μόνο χτες, η ισραηλινή αεροπορία. Συνολικά, ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 7 μαχητές και τραυματίστηκαν αρκετοί περαστικοί, ενώ τουλάχιστον 5 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και μία 6χρονη, σκοτώθηκαν την Κυριακή, σε «επιδρομές ακριβείας». Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων, πριν δέκα ημέρες, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 54 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

Προκλητικός ο Ολμέρτ

«Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στη διάρκεια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας» δήλωνε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η κατατρόπωση «των τρομοκρατών και των δομών τους, που ευθύνονται για τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ και για την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη, και όχι η ανατροπή της κυβέρνησης της Χαμάς». Ο Ολμέρτ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων ως αντάλλαγμα για τον Ισραηλινό στρατιώτη, υποστηρίζοντας ότι «δε διαπραγματεύεται με τρομοκράτες».

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία διά της φινλανδικής προεδρίας της, επέκρινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τη σκοπιά μιας εντεινόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας. Κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι «δε δείχνουν την ίδια ευαισθησία για τις ρουκέτες που πλήττουν διαρκώς το Ισραήλ». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι αναζητούνται, επειγόντως, νέοι τρόποι παροχής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να αποσοβηθούν τα χειρότερα.

Την πρώτη δημόσια εμφάνισή του, από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, έκανε και ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό. Ο Μασχάαλ επανέλαβε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να γονατίσει τον πληθυσμό της Γάζας για έναν όμηρο, ενώ αρνείται να απελευθερώσει περίπου 9.000 κρατουμένους, μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα, στην πλειοψηφία των οποίων δεν έχει καν απαγγελθεί κατηγορία. Κατέληξε ότι «αν δεν υπάρξει ανταλλαγή με Παλαιστινίους κρατουμένους, δεν πρόκειται να τελειώσει η κρίση, οι Παλαιστίνιοι δε θα υποχωρήσουν απέναντι στην ισραηλινή τρομοκρατία».

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος αναχωρούσε, αργά χτες, με ελικόπτερο του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα, για μια αιφνίδια επίσκεψη στο Αμμάν, επείγουσα έκκληση προς τον ΟΗΕ απηύθυνε η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με επιστολή της, ζητά την άμεση παρέμβαση του Οργανισμού για να τερματιστεί η «δραματική αυτή κατάσταση», να διασφαλιστεί η «παροχή τροφίμων, νερού, ηλεκτρισμού» στους πολίτες, να προστατευτούν οι άμαχοι από «τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας».

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΦΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Καταδίκη της βάρβαρης επίθεσης στη Γάζα

Εφτά Οργανώσεις Νεολαίας συνυπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης και καταδικάζουν τις βάρβαρες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τις οργανώσεις: ΕΔΟΝ (Κύπρος), ΚΝΕ (Ελλάδα), Νεολαία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, ΚΝ Ισραήλ, Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP) και οι τουρκοκυπριακές οργανώσεις: Νεολαία του Κόμματος της Ενωμένης Κύπρου και Νεολαία του Κινήματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, που συναντήθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Καλοκαιρινής Κατασκήνωσης της ΕΔΟΝ, η οποία πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 11 Ιούλη.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν:

  • «Εκφράζουμε την οργή και την απέχθειά μας αναφορικά με τις τελευταίες ωμότητες που η κυβέρνηση του Ισραήλ ασκεί σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, καταδικάζουμε τις βάρβαρες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, παρεμβάσεις που έρχονται να προστεθούν στη μακριά λίστα των μαζικών δολοφονιών των τελευταίων δεκαετιών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
  • Οι δολοφονίες αθώων, η καταστροφή γεφυρών, των συστημάτων παροχής νερού και ηλεκτρικού, των κτιρίων της Παλαιστινιακής Αρχής κι άλλων υποδομών, αποτελούν ενέργειες γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού. Η κατασκευή του ρατσιστικού τείχους για λογαριασμό του κράτους του Ισραήλ συμπεριλαμβάνεται στις ενέργειες που ενισχύουν και βαθαίνουν την κατοχή της παλαιστινιακής γης.
  • Απαιτούμε τον άμεσο και πλήρη τερματισμό των ισραηλινών εισβολών στη Λωρίδα της Γάζας κι απαιτούμε την άμεση απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων απ' όλα τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.
  • Απαιτούμε από όλες τις πλευρές να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον ταχύτατο τερματισμό της βάρβαρης επιδρομής και της επιχείρησης γενοκτονίας που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Οι ιμπεριαλιστές ενθαρρύνουν την επιθετικότητα του Ισραήλ και τις τωρινές ενέργειές του και εμποδίζουν κάθε προσπάθεια των δύο λαών να λύσουν το πρόβλημα χωρίς ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις, σε μια περιοχή η οποία έχει γεωστρατηγική σημασία γι' αυτούς.
  • Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί μια δίκαιη και ειρηνική λύση για το παλαιστινιακό πρόβλημα, με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και να του δίνει τη δυνατότητα να ζήσει στο δικό του ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ, στα χαραγμένα σύνορα πριν τον πόλεμο της 5ης Ιούνη του 1967. Αυτό είναι δυνατό μόνο μέσα από την πλήρη και άμεση εφαρμογή τη σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, με σεβασμό στο παλαιστινιακό πρόβλημα, στο ζήτημα των προσφύγων, όπως επίσης και την ταυτόχρονη αναγνώριση του ισραηλινού κράτους από τις αραβικές χώρες.
  • Εκφράζουμε την ακατάβλητη υποστήριξή μας και αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους αγώνες των Παλαιστινίων για πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος να ζουν σε μια ανεξάρτητη χώρα. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις στο Ισραήλ, οι οποίες παλεύουν ενάντια στην κατοχή και στην επιθετικότητα του Ισραήλ. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε να δυναμώνουμε τους κοινούς αγώνες μας ενάντια στις αιματηρές ιμπεριαλιστικές βαρβαρότητες, στοχεύοντας στην οριστική επικράτηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.
  • Τέλος, καλούμε τη νεολαία να εκφράσει στην πράξη την αλληλεγγύη της και την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό λαό που υποφέρει».
Ολοι σήμερα στις διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΠΑΜΕ, ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ και ΟΓΕ καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην ισραηλινή εισβολή

Σήμερα, για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ισραηλινή βαρβαρότητα στην Παλαιστίνη και την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού, με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα γίνεται στις 9 το βράδυ «νυχτερινή διαμαρτυρία» μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ και θα ακολουθήσει πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ. Στη συγκέντρωση αυτή, καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στις 9 το βράδυ, μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία, στην Αθήνα, καλούν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ καλεί στις 8 το βράδυ στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο. Στη συγκέντρωση αυτή, καλεί και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

  • Στη σημερινές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, καλούν πολλά ταξικά σωματεία και με χθεσινές ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ.
Συμψηφισμός...

Τη γνωστή τακτική του να «πατάει σε δύο βάρκες» επιλέγει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΝ στο Παλαιστινιακό. Εξέλιξη βέβαια αναμενόμενη, αλλά και εξοργιστική. Γιατί από τη μια υπάρχει η φυσιολογική καταδίκη της ισραηλινής βαρβαρότητας, αλλά ταυτόχρονα καταδικάζεται η δράση της παλαιστινιακής αντίστασης, που επέλεξε την ομηρία ενός κατοχικού Ισραηλινού στρατιώτη.

Και βέβαια η ολοκλήρωση μιας τέτοιας λογικής συμψηφισμού, που αντικειμενικά τελικά εξισώνει τον θύτη και το θύμα, καταλήγει στην έκκληση «στις δύο πλευρές να απελευθερώσουν τους κρατούμενους στη διάρκεια των δράσεων, τους Παλαιστίνιους υπουργούς, βουλευτές και άλλες προσωπικότητες και τον όμηρο στρατιώτη». Λες και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι όμηροι της πιο βάρβαρης καταστολής;

Και βέβαια αυτή η κατάληξη έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις των «αριστερών» περί του «να εξασφαλιστεί στους ανθρώπους στα Παλαιστινιακά εδάφη να έχουν δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους». Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτό, όταν σε αυτόν το λαό δεν του αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην αντίσταση και τις μορφές πάλης που αυτός επιλέγει; Από τέτοια «αλληλεγγύη υπό όρους», ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει ανάγκη!

ΜΑΚΡΟΝΗΣΙΩΤΕΣ
Εμπρακτη αλληλεγγύη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διαμαρτύρεται εντονότατα και καταγγέλλει την απαράδεκτη για δημοκρατικούς λαούς στάση των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συμπλέουν με τις ΗΠΑ και με την υποκριτική τους τακτική συγκαλύπτουν τα εγκλήματα της ισραηλινής κυβέρνησης, βάζοντας, ουσιαστικά, στην ίδια μοίρα τα θύματα(Παλαιστίνιους) με τους θύτες (Ισραηλινούς), που καθημερινά δολοφονούν εν ψυχρώ τον αδούλωτο παλαιστινιακό λαό. Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕΚΑΜ, που απαιτεί την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής από τη λωρίδα της Γάζας και τα παλαιστινιακά εδάφη, την απελευθέρωση των συλληφθέντων εκπροσώπων του παλαιστινιακού λαού. Η ΠΕΚΑΜ, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, καλεί τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της Μακρονήσου να ενισχύσουν τον αγώνα των Παλαιστινίων και των φιλειρηνιστών του Ισραήλ, που παλεύουν για συνύπαρξη των δύο γειτονικών λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ