ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
Αρχισαν τα όργανα...

Στις «απελευθερωμένες» τιμές των εισιτηρίων προστέθηκαν οι αναβολές δρομολογίων και οι πολύωρες καθυστερήσεις

Πριν ακόμα «ανοίξει» για τα καλά η θερινή περίοδος, στις νέες «απελευθερωμένες» τιμές των εισιτηρίων ήρθαν να προστεθούν και οι βλάβες στα ακτοπλοϊκά πλοία, που μετατρέπουν τη μεταφορά στα νησιά του Αιγαίου σε Οδύσσεια! Δύο πλοία, το ένα από τις αρχές της προηγούμενης βδομάδας και το δεύτερο από χτες, βγήκαν «εκτός» από βλάβες, ενώ ένα τρίτο επίσης εξαιτίας βλάβης απέπλευσε με 11 ολόκληρες ώρες καθυστέρηση!

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ, εντείνοντας την εφοπλιστόδουλη πολιτική που συνδιαμορφώνει με το ΠΑΣΟΚ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι μόνο έχει αφήσει στο έλεος των εφοπλιστών τους χιλιάδες των επιβατών και συνολικά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά τώρα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με ευθύνη του υπουργού Μ. Κεφαλογιάννη, ξεκινάει από πάνω και προσπάθεια - που ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας - για την απόκρυψη των βλαβών των πλοίων! Κουβέντα δεν αναφέρει για αυτά τα τρία περιστατικά στα δελτία Τύπου που έχει εκδώσει από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χτες!

Ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες

Ειδικότερα το πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» της ΝΕΛ με δρομολόγιο από Πειραιά προς Χίο - Μυτιλήνη - Λήμνο - Θεσσαλονίκη και επιστροφή, καθυστέρησε 5 ώρες να καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και άλλες 6 ώρες για να αποπλεύσει από εκεί, αγανακτώντας τους 1.032 επιβάτες! Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρία αναφέρει μεν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όμως όταν το καράβι κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη, ελέγχθηκε από επιθεωρητές του Λιμεναρχείου...

«Εκτός» από την περασμένη βδομάδα έχει τεθεί το πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», του Βεντούρη, που καλύπτει τις Δυτικές Κυκλάδες. Ομως από το ΥΕΝ τσιμουδιά. Το πλοίο, μετά από εκτεταμένη επισκευή περίπου δύο μηνών, από τις 9 Ιούνη ξαναμπήκε στη γραμμή. Από τις αρχές της περασμένης βδομάδας παρουσίασε βλάβη στις μηχανές. Χτες οι επιβάτες που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με αυτό για Δ. Κυκλάδες έφυγαν με το πλοίο «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ», με εξαίρεση τους επιβάτες για Κίμωλο που έμειναν αμανάτι...

Ταλαιπωρία περιμένει και όσους έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν για Σύρο, Τήνο, Μύκονο, με το ταχύπλοο «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ 3» της εταιρίας «Hellenic Seaways». Οπως ανακοινώθηκε από την εταιρία, το πλοίο από χτες μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή δε θα εκτελεί δρομολόγια λόγω βλάβης σε μία από τις 4 μηχανές του. Οι επιβάτες θα αναχωρούν με το συμβατικό πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΑΘΗΝΑ» - με εξαίρεση αύριο Τετάρτη που θα αναχωρήσουν με το «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ 5». Ομως το «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ 3» αποπλέει από το λιμάνι της Ραφήνας, ενώ το «ΕΞΠΡΕΣ ΑΘΗΝΑ» από το λιμάνι του Πειραιά.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΑΞΟΙ
Στάσεις εργασίας από αύριο

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις αρχίζουν από αύριο Τετάρτη οι ναυτεργάτες στα πλοία της πορθμειακής γραμμής Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα - Παξοί ενάντια στις συνθήκες γαλέρας και τα εξαντλητικά ωράρια που επικρατούν. Με απόφαση του Σωματείου Μηχανικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ» αρχίζουν από την Τετάρτη 4ωρες στάσεις εργασίας από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωση του σωματείου αναφέρεται ότι δεν τηρείται η ωριαία διακοπή και τα δύο προβλεπόμενα ρεπό, τα πλοία ανοιχτού τύπου (παντόφλες) ξεπερνούν τις 90 ώρες απασχόλησης τη βδομάδα με αποτέλεσμα την εξάντληση των πληρωμάτων. Απαιτεί επίσης η οργανική σύνθεση στο πλοίο «ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΙΙ» να καθοριστεί σύμφωνα με τις πραγματικές αυξημένες ανάγκες του πλοίου και τις απαιτήσεις της γραμμής.

Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα ακτοπλοϊκά πλοία του Αγούδημου. Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΕΜΕΝ στο πλοίο «ΑΝΘΗ - ΜΑΡΙΝΑ» ο εφοπλιστής παραβιάζει κατάφωρα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθώς οφείλει ακόμα το μισθό του Ιούνη, υπερωρίες, έξτρα εργασίες και διανυκτερεύσεις, ενώ από την οργανική σύνθεση λείπει ο πρωτοδεύτερος μηχανικός. Επίσης καταγγέλλονται οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους ενδιαίτησης του πληρώματος, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των ναυτεργατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καμπίνες δεν έχουν καν εξαερισμό, ενώ έχει φράξει το σύστημα αποχέτευσης.

ΓΟΝΕΙΣ - ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΑμΕΑ
ΟΧΙ στα χαράτσια

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Αγώνα

Δημοσιοποίηση όλων των κέντρων και ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό ζητούν οι γονείς των ΑμΕΑ
Δημοσιοποίηση όλων των κέντρων και ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό ζητούν οι γονείς των ΑμΕΑ
Στα βαθιά νερά της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών πρόνοιας σπρώχνει η κυβέρνηση τους γονείς των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) καθώς θεωρεί θεμιτή την καταβολή των αυξήσεων των διδάκτρων ή την επιβολή νέων διδάκτρων από διάφορα κέντρα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

Αντιδρώντας στην πρακτική αυτή, η Επιτροπή Αγώνα Γονιών και Κηδεμόνων ΑμΕΑ έκανε χτες παράσταση και αντιπροσωπεία των γονιών συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, πρότεινε την αύξηση των επιδομάτων και στη συνέχεια οι γονείς να πληρώνουν τα δίδακτρα. Πρόκειται για κοροϊδία, καθώς για αυτιστικά παιδιά οι γονείς παίρνουν επίδομα 270 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν υπέρογκα ποσά. Στο κέντρο ΚΕΠΕΑ «Ορίζοντες», για παράδειγμα, οι γονείς πληρώνουν 300 ευρώ το μήνα, ενώ στο «Αργώ» στον Πειραιά πληρώνουν 150 ευρώ το μήνα. Στη «Θεοτόκο» οι γονείς πλήρωναν 100 ευρώ για την ετήσια εγγραφή, ενώ τώρα το ίδρυμα τους ζήτησε δίδακτρα 60 ευρώ το μήνα - 720 ευρώ το χρόνο.

Παρ' όλα αυτά ο υφυπουργός Υγείας υποστήριξε ότι οι γονείς πρέπει να πληρώνουν τις αυξήσεις των δύο ευρώ την ημέρα, αφού παίρνουν τα επιδόματα. Επίσης μίλησε για τη διεξαγωγή ελέγχων για να διαπιστωθεί αν καλύπτονται πραγματικές ανάγκες των παιδιών με τα κονδύλια που εισπράττουν τα διάφορα ιδρύματα από τις επιχορηγήσεις του κράτους και τις εισπράξεις των νοσηλίων απ' τα ταμεία. Στο αίτημα για δημοσιοποίηση των διαφόρων κέντρων, ο Γ. Κωνσταντόπουλος αντέτεινε ότι δεν μπορεί να κάνει υποχρεωτική δημοσιοποίηση, εάν δεν το ζητήσουν αυτό οι διοικήσεις αυτών των κέντρων. Στη χτεσινή διαμαρτυρία συμμετείχε αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και της Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι των «Φωσφορικών Λιπασμάτων», αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που με ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του σωματείου επιχειρεί να χτυπήσει τον αγώνα τους ενάντια στο προωθούμενο λουκέτο.

ΚΛΙΝΙΚΗ «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ»: Την ανέξοδη υπόσχεση ότι θα προηγηθεί η πληρωμή των πενήντα εργαζομένων στην ψυχιατρική κλινική «Αγία Τριάδα» απ' τα νοσήλια για τους ασθενείς που χρωστά το ΙΚΑ στην κλινική έδωσε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, στη διάρκεια της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης που έγινε στο υπουργείο. Οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι απ' τον περασμένο Μάρτη, ενώ στην κλινική έχει μπει εκκαθαριστής. Στο αίτημα του Σωματείου των ιδιωτικών κλινικών - που παραβρέθηκε στην τριμερή - για απορρόφηση των εργαζομένων απ' το Δημόσιο Τομέα ο υφυπουργός Εργασίας αντιπαρέθεσε τη διαδικασία μέσω του ΑΣΕΠ για το Δημόσιο.

ΝΑΣ
Συνέντευξη Τύπου για την ακτοπλοΐα

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) και ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μανουσογιαννάκης διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ με θέμα: «Οι θέσεις μας για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα προβλήματα των ναυτεργατών και η απελευθέρωση στις τιμές των εισιτηρίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ