ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Νέα κινητοποίηση σήμερα

Για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων

Στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν ξανά σήμερα εργαζόμενοι και άνεργοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας, ύστερα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας για όλους τους άνεργους. Το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο «Γ» των «Κλωστηρίων Νάουσας» αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 9 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο. Ενώ την απόφασή τους να μετατρέψουν την κινητοποίηση σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλιά, την ασφάλιση και τη σύνταξη, διακήρυξαν και οι απολυμένοι των εργοστασίων «Β» και «Ολυμπιακής» των «Κλωστηρίων Νάουσας» και της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», μέσα από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν προχτές βράδυ. Οι απολυμένοι απηύθυναν κάλεσμα στον εργαζόμενο λαό της Νάουσας να συμπαρασταθεί στον αγώνα που δίνουν για το δικαίωμα στη ζωή, να δυναμώσουν συντονισμένα την πάλη για μέτρα προστασίας για όλους τους άνεργους, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εκτροχιασμός λόγω ελλείψεων προσωπικού

Μόνο 1.700 προσλήψεις μέσω των διαγωνισμών που τρέχουν για παλιότερες προσλήψεις, όταν υπάρχουν 25.000 κενά και θα συνταξιοδοτηθούν 2.500 νοσηλευτές μέχρι το 2007

Τα στοιχεία του πίνακα αφορούν μέχρι την 31/10/2005
Τα στοιχεία του πίνακα αφορούν μέχρι την 31/10/2005
Στην πεπατημένη της σκληρής λιτότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά τις προσλήψεις μόνιμου - κυρίως νοσηλευτικού - προσωπικού, θα πορευτεί και η κυβέρνηση της ΝΔ αποκαλύπτοντας την υποταγμένη σύμπνοια των δύο κομμάτων στα κελεύσματα των Βρυξελλών για «λιγότερο κράτος». Αυτό έδειξε τόσο η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, όσο και οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και απαντώντας σε ερώτηση αν πήρε το «πράσινο φως» για προσλήψεις, δήλωσε ότι δε συζήτησε τέτοια θέματα με τον πρωθυπουργό, όταν προχτές έλεγε ότι επίκειται μια δύσκολη περίοδος συνταξιοδοτήσεων του νοσηλευτικού προσωπικού, που «θα μας φέρει προ δύσκολων στιγμών».

Πιο αποκαλυπτικός για την πολιτική της κυβέρνησης ήταν ο Γιώργος Αλογοσκούφης, όταν απαντώντας σε ερώτηση για τις προσλήψεις στα νοσοκομεία, είπε: «Υπογράφω όποιες αποφάσεις δημιουργούν δαπάνες που είναι στο πλαίσιο του προϋπολογισμού. Δεν υπογράφουμε αποφάσεις, οι οποίες θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό».

Ετσι η κυβέρνηση περιορίζεται στην πρόσληψη 1.700 ατόμων, όπως είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που τρέχουν μέσω των διαγωνισμών παλιότερων ετών οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη, όταν επίκειται η συνταξιοδότηση 2.500 νοσηλευτών μέχρι το 2007, που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 25.000 κενές οργανικές θέσεις, όπως αναγνώριζε και η ΝΔ στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Στις 26/6/2006 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έλεγε πως για να λειτουργήσουν υποφερτά τα νοσοκομεία χρειάζονται 20.000 προσλήψεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Επίσης στα νοσοκομεία λείπουν και 3.000 γιατροί.

Σύμφωνα με την απογραφή (31/10/2005) που έγινε στο υπουργείο Υγείας, οι προσλήψεις όλων των κατηγοριών των εργαζομένων και των γιατρών την περίοδο 1996 - 2005 ήταν συνολικά 31.379, εκ των οποίων οι 14.540 ήταν νοσηλευτές και οι 5.464 γιατροί. Πρόκειται δηλαδή για σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων των δημόσιων νοσοκομείων.

Προκλητική δημαγωγία από το ΠΑΣΟΚ

Κι όμως αυτό δεν εμπόδισε το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει από την κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία (Ν. Αθανασάκης) ή τα υπεύθυνα στελέχη για την Υγεία (Μαρία Δαμανάκη, Συλβάνα Ράπτη, Εκτορας Νασιώκας) να κατηγορήσουν δήθεν την κυβέρνηση για «εμπόριο ελπίδας» απέναντι στους ανέργους νοσηλευτές και να ζητούν «δέσμευση με σαφήνεια για τους πόρους που έχει εξασφαλίσει και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει την προσεχή διετία τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού των Νοσοκομείων...».

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με ανακοίνωσή του... παραπονέθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ «θυσιάζει την πολιτική συναίνεση που απαιτείται, απλά για αντιπολιτευτικούς και μικροκομματικούς σκοπούς».

Κατά τ' άλλα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι θα κάνει ενημέρωση όταν έρθει η ώρα, αν θα γίνουν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, το οποίο -όπως δήλωσε- «δεν πρέπει να καταργηθεί, γιατί είναι εγγυητής της διαφάνειας και της αξιοκρατίας».


ΠΑΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Να καταδικαστεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας

Πλατιά σύσκεψη σήμερα για την οργάνωση της πάλης, στις 4.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος (Σίνα 16)

Απαντώντας σε όσους ενισχύουν την ασυδοσία των τραπεζιτών, που εξακολουθούν να αρνούνται τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, προβάλλοντας εκβιαστικά τις αντεργατικές τους επιδιώξεις, το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα προχωρά σήμερα σε σύσκεψη, με στόχο την καλύτερη οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Η σύσκεψη θα γίνει στις 4.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος (Σίνα 16).

Οπως σημειώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί ο κλάδος, με ευθύνη και της πλειοψηφίας στην ΟΤΟΕ, λύνει ακόμα περισσότερο τα χέρια της εργοδοσίας, αφού, όπως προκύπτει από το Ν.1876/90, όσοι προσλαμβάνονται ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της τελευταίας σύμβασης δεν προστατεύονται από τις διατάξεις της (για ωράριο, άδειες, επιδόματα κτλ.). Ο Γ. Ποντικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ στον κλάδο, τόνισε πως ενώ οι τραπεζίτες βρίσκονται επικεφαλής πολλών αντεργατικών επιλογών που προωθούνται (π.χ. παράταση ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες, σταδιακή κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων κτλ.), η κυβέρνηση πριμοδοτεί απροκάλυπτα την κερδοφορία τους (πρόταση για εναρμόνιση του ωραρίου των τραπεζών με τα ωράρια του εμπορίου, φορολογικές ελαφρύνσεις κτλ.) και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ μένει πιστή στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας.

«Περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις δεν υπάρχουν» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι ταξικές δυνάμεις έχουν ήδη καλέσει την ΟΤΟΕ να εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων το ΠΑΜΕ προτείνει να γίνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις των συλλόγων, να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλιάς και κάθε νομό. Το πλαίσιο αιτημάτων διαμορφώνεται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων: 1.300 ευρώ κατώτερος μισθός, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο (Δευτέρα -Παρασκευή 8.00-3.00), κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πλήρη και σταθερή δουλιά για όλους.


ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΕΛΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κανείς στη δουλιά στις 15 και 16 Ιούλη

Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Δήμο Παρελίων της Κέρκυρας στις 15 και 16 Ιούλη, με μπροστάρη το ταξικό σωματείο τους και το ΠΑΜΕ, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία, η οποία αυθαιρετεί και ασυδοτεί σε βάρος των εργαζομένων, παραβιάζοντας ωράρια εργασίας, εντατικοποιώντας την εργασία.

Συγκεκριμένα, στα ξενοδοχεία «ΕΡΜΟΝΕΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ» και «ΕΡΜΟΝΕΣ ΓΚΟΛΦ», οφείλονται στους εργαζόμενους δεδουλευμένα Μάη και Ιούνη της φετινής σεζόν, καθώς και δεδουλευμένα από την περσινή περίοδο, τα οποία είναι της τάξεως πάνω από 2.000 ευρώ για κάθε ξενοδοχοϋπάλληλο. Στα ξενοδοχεία «ΑΚΤΗ ΠΕΛΕΚΑΣ» και «ΓΥΑΛΙΣΚΑΡΙ», η εργοδοσία ώθησε τους εργαζόμενους να εργάζονται λιγότερες μέρες, δίνοντάς τους ρεπό, πετσοκόβοντας τους μισθούς και εντατικοποιώντας, παράλληλα, την εργασία.

Οι ταξικές δυνάμεις ήδη πραγματοποιούν εξορμήσεις στα ξενοδοχεία και απευθύνουν το απεργιακό κάλεσμα στους εργαζόμενους, καλώντας τους να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Σε Ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τους βουλευτές Τάκη Τσιόγκα και Νίκο Γκάτζη προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Τουριστικής Ανάπτυξης, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ» και σε άλλα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, ρωτούν τι συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους από την περσινή σεζόν και την επαναπρόσληψη του προσωπικού, καθώς και για την καταβολή των δεδουλευμένων της φετινής σεζόν στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ