ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΟΙΝΙΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Βήμα βήμα η παράδοση στους ιδιώτες

Με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατοίκων του Σχοινιά για τη διάσωση του Πάρκου συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Τη βήμα βήμα παράδοση του Σχοινιά στους ιδιώτες κατήγγειλε, χτες, αντιπροσωπεία της Επιτροπής κατοίκων του Σχοινιά για τη Διάσωση του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά - Μαραθώνα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Οπως τόνισαν, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, ετοιμάζεται το έδαφος για την έλευση ιδιωτών που θα μετατρέψουν την ελεύθερη παραλία της περιοχής σε μία ακόμα ιδιωτική πλαζ, η οποία θα επιβάλει εισιτήρια. Ενα από αυτά είναι ο περιορισμός των προσβάσεων στην παραλία με μπάρες που κλείνουν τους χωμάτινους δρόμους οι οποίοι οδηγούν σ' αυτή. Επίσης, τα μεταλλικά στηθαία που εγκαταστάθηκαν στις άκρες του δρόμου για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων, τη στιγμή, όμως, που για την προστασία δήθεν των οδηγών και των ...πτηνών φτιάχτηκαν μεγάλα τσιμεντένια «σαμαράκια», από τα οποία ήδη υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Μέσα σε όλα, έρχονται και τα μπαζώματα στην παραλία για την τοποθέτηση σιδηροκατασκευών (ως αναψυκτήρια) πολλαπλάσιου όγκου από τις υπάρχουσες ταβέρνες. Αλλο ένα βήμα ήταν η προσπάθεια κατασκευής πάρκινγκ προκειμένου να αρχίσει, σταδιακά, να διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον παραλιακό δρόμο και οι λουόμενοι να μεταφέρονται με πούλμαν. Παράλληλα, επισήμαναν τον κίνδυνο που υπάρχει με τη μη λειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης, που αποτελούσε και την «ατραξιόν» τόσο της δημοτικής αρχής όσο και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μη λειτουργία του, αν και δαπανήθηκαν 2,5 δισ. δραχμές για την εγκατάστασή του, οφείλεται στη μη αγορά του απαραίτητου λογισμικού.

Εγκλημα που θα πλήξει όλο το Λεκανοπέδιο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε: «Αναμφισβήτητα νιώθουμε υποχρέωση και έχουμε και δικαίωμα να διεκδικήσουμε να μην προωθηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης και ουσιαστικά αλλαγής χρήσης γης στην παραλία του Σχοινιά αλλά και η κακοποίηση που πρόκειται να γίνει στο Εθνικό Πάρκο του Σχοινιά. Παραδίδονται τα φιλέτα στις ιδιωτικές εταιρείες - εκεί κινούνται τα πράγματα.

Από τη δική μας την πλευρά, αποδεχόμενοι βεβαίως και την πρόσκληση του φορέα που έχει συγκροτηθεί για την υπεράσπιση του Εθνικού Πάρκου και τα συγκεκριμένα αιτήματα, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας γιατί αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την Αττική. Και είναι θέμα που ευθύνεται επίσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ανατολικής Αττικής συνολικά, η Νομαρχιακή. Κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια μπροστά σε ένα έγκλημα που συντελείται και που τα αποτελέσματά του θα πλήξουν τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα της Αθήνας.

Υποστηρίζουμε τις ελεύθερες και ανοιχτές παραλίες για το λαό, χωρίς καμία επιβάρυνση, που ταυτόχρονα είναι προστατευμένες από κάθε αλλαγή χρήσης του περιβάλλοντος ή από κάθε κακοποίηση ή περιβαλλοντική φθορά. Και αυτά πρέπει να γίνουν προς όφελος του λαού».

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Εργαλείο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της γης

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το σχετικό νομοθέτημα της κυβέρνησης

Ενα Κτηματολόγιο που θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και όχι μέσο επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων και νομιμοποίησης των καταπατητών απαίτησε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοθετήματος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη συζήτηση κυριάρχησε η στείρα αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με εκατέρωθεν κατηγορίες για κακοδιαχείριση στο εν λόγω έργο.

«Το νομοσχέδιο αυτό προωθεί την εμπορευματοποίηση της γης, την επιτάχυνση της συγκέντρωσης του κεφαλαίου στον κατασκευαστικό τομέα και την υλοποίηση του έργου σύνταξης του Κτηματολογίου με πρόσθετη επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος. Παράλληλα, προωθεί την απλούστευση των σχετικών διαδικασιών του Κτηματολογίου, που θα είναι εις βάρος, δυστυχώς, και πάλι των μικρών ιδιοκτησιών και των ανήμπορων να προσφύγουν σε συνεχείς διαδικαστικές λύσεις με δικαστήρια».

Με αυτά τα λόγια ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής έδωσε το στίγμα του νομοθετήματος. Συνέχισε αναφερόμενος στις δασικές εκτάσεις λέγοντας πως «οι δασικοί χάρτες, που είναι το κύριο ζητούμενο, μ' αυτό το νομοσχέδιο παραμένουν στα αζήτητα. Τρεις νόμοι για το Κτηματολόγιο έχουν γίνει από το ΠΑΣΟΚ και τώρα ένας ακόμη από τη Νέα Δημοκρατία και η ασκούμενη πολιτική γης ακολουθείται η ίδια ακριβώς και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και οικονομικά ισχυρών, ιδιαίτερα των μεγάλων καταπατητών». Πρόσθεσε ότι «οι δασικοί χάρτες πρέπει να προηγηθούν, στα πλαίσια ενός εθνικού κτηματολογίου. Σε διαφορετική περίπτωση, οδηγούμαστε στη μονιμοποίηση όλων των παρανομιών και στην εκχώρηση δημόσιας περιουσίας».

Παράλληλα έκανε λόγο για μεταφορά του κόστους του Κτηματολογίου στους πολίτες, αφού «επιβάλλονται δύο νέα χαράτσια ως πηγή χρηματοδότησης, αυτοχρηματοδότησης του έργου. Το κόστος μεταφέρεται στις πλάτες του ελληνικού λαού, χωρίς κανένα έστω κοινωνικό κριτήριο ή κλίμακα». Πρόκειται ειδικότερα για το τέλος 35 ευρώ ανά δικαίωμα, με εξαίρεση τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ) για τους οποίους θα καταβάλλεται επιπλέον τέλος 20 ευρώ και για το χαράτσι 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, πέραν των 20.000 ευρώ.

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο Νίκος Γκατζής τόνισε ότι «είναι απαραίτητη η κατάρτιση ενός σύγχρονου, πολυδιάστατου, αποδεικτικού και δυναμικού Κτηματολογίου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού, αλλά των μεγαλοϊδιοκτητών, που θα παρέχει όλες εκείνες τις τεχνικές, νομικές, ιδιωτικές και κοινωνικοοικονομικές πληροφορίες, οι οποίες θα το καθιστούν βασικό εργαλείο για τη χάραξη μιας πολιτικής χρήσης γης με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον».

Από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ ο Γιώργος Σουφλιάς υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση του έργου. Το κόστος του Κτηματολογίου υπολογίζεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ», αφού «λόγω κακοδιαχείρισης και παρατυπιών κατά το αμαρτωλό παρελθόν του έργου, η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνείται να χρηματοδοτήσει έργα κτηματογράφησης μέσω του Γ' ΚΠΣ», ενώ «απλουστεύουμε και τις βελτιώνουμε τις διαδικασίες κτηματοδότησης».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του Ι. Σπηλιόπουλος σημείωσε ότι «ο κ. Σουφλιάς σήμερα ακολουθεί κατά γράμμα τον υφιστάμενο σχεδιασμό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, το θεσμικό πλαίσιο και τη διοικητική δομή του Κτηματολογίου», αφού «βρήκε έτοιμη και συγκροτημένη την εταιρεία του Κτηματολογίου».

Κλοπή όπλων

Ληστεία σημειώθηκε στις 8.50 χθες το πρωί στην αποθήκη της εταιρείας εμπορίας όπλων και ειδών αλιείας «ΚΑΛΚΟ ΕΠΕ» στο Μενίδι. Στην αποθήκη, που στεγάζεται στη Λ. Πάρνηθος 312, έφτασαν δύο οχήματα από τα οποία κατέβηκαν πέντε άτομα. Φορούσαν κουκούλες, γάντια και φόρμες, που μοιάζανε με αυτές που φορούν οι Ειδικοί Φρουροί της ΕΛ.ΑΣ. Αφού ακινητοποίησαν, έδεσαν και φίμωσαν τρία άτομα που βρίσκονταν μέσα, αφαίρεσαν 15 κυνηγετικές καραμπίνες και δύο πιστόλια του ιδιοκτήτη της αποθήκης, τα οποία κατείχε νόμιμα. Φεύγοντας, έκλεψαν και ένα φορτηγό μεταφορικής εταιρείας, το οποίο είχε 17 κιβώτια φυσίγγια για καραμπίνες. Τη στιγμή της ληστείας, ο συναγερμός ήταν απενεργοποιημένος, καθώς τα άτομα που βρίσκονταν εκεί φορτωεκφόρτωναν διάφορα είδη. Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας προβληματίζονται με το περιστατικό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τα άτομα που σχετίζονται με τη ληστεία είναι κοινοί κακοποιοί.

Ενα απέραντο... μπλόκο

Σε ένα απέραντο... μπλόκο τείνει να μετατραπεί το λεκανοπέδιο της Αττικής. Λίγα μόνο 24ωρα μετά τους προηγούμενους αθρόους ελέγχους στο κέντρο της πρωτεύουσας και τη Δυτική Αττική, σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης συνεχίζει τις θριαμβολογίες σχετικά με τα αποτελέσματα που είχαν οι καινούριοι έλεγχοι σε Αθήνα, Πειραιά και Νοτιοανατολική Αττική. Ετσι, προχτές, 793 αστυνομικοί επιφορτίστηκαν την... εμπέδωση του «αισθήματος ασφάλειας» στους πολίτες. Από τους ένστολους δεν περνούσε ούτε... «μύγα» χωρίς να ελεγχθεί. Συνολικά, 6.465 πολίτες έδειξαν ταυτότητα, 4.448 οχήματα ταυτοποιήθηκαν με τα στοιχεία αδειών και ασφαλειών και 654 καταστήματα «ψάχτηκαν» για τυχόν υγειονομικές και άλλες παραβάσεις. Στα τοπικά αστυνομικά τμήματα για εξακρίβωση στοιχείων βρέθηκαν 654 πολίτες, 274 από τους οποίους κρατήθηκαν. Από τις 2.842 παραβάσεις που βεβαιώθηκαν από τους αστυνομικούς, η μερίδα του λέοντος ανήκε στις τροχαίες που έφτασαν τις 2.247.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ