ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
Σελ. /32
«Να φυσήξει ένας αγέρας... »

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Συνήθως θέματα που αφορούν στο κόστος της εκπαίδευσης δημοσιοποιούνται τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτέμβρη, τότε που η οικογένεια, επιστρέφοντας από τις διακοπές, κάνει ταμείο και προϋπολογίζει το κόστος του χειμώνα που έρχεται, με πρώτη από τις προτεραιότητες αυτήν της εκπαίδευσης των παιδιών.

Τώρα η συζήτηση φουντώνει κατακαλόκαιρα, καθώς ήδη στη χρονιά που πέρασε κάθε οικογένεια έχει πληρώσει 2,5 με 3 χιλιάδες ευρώ για τη «δωρεάν Παιδεία», οι διακοπές μοιάζουν επίσης άπιαστο όνειρο για όλο και περισσότερους και η ανασφάλεια για το τι θα γίνει από Σεπτέμβρη δεν αφήνει περιθώρια για επανάπαυση.

Ακριβώς, τώρα επιλέγει και ο δολοφόνος να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος: Επικαλείται την ξεφτίλα της σημερινής Παιδείας - δημιούργημα μιας πολιτικής από και για την αστική τάξη, για να καλέσει τους εργαζόμενους να συναινέσουν σε ακόμα πιο βαθιές ανατροπές στο πεδίο της εκπαίδευσης.

Πελάτες ψάχνουν όλοι τους. Το ίδιο σύστημα υπηρετούν και τα στρατεύματα που «ελέγχουν» την παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν και οι δημοσιογράφοι που κουλαντρίζουν τα μυαλά των αναγνωστών τους.

Το ίδιο σύστημα υπηρετεί και η προβολή υποψηφίων με «μυαλό κορμάρα» και το εκπαιδευτικό σύστημα που διδάσκει στα παιδιά «ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν». Η αποθέωση του ατομικισμού περνά από διάφορα κανάλια. Στο τέλος η ρελάνς Σκανδαλίδη, να προβάλλει τις ξανθιές του ως «φάτε μάτια ψάρια» - απάντηση στη συμμετοχή συνυποψηφίων δημάρχων στα «gay pride», υπακούει σε μία και μόνο κατεύθυνση: Χαύνωση! «Ναρκώστε τους να μην ξέρουν από πού τους έρχεται».

Σ' αυτό το φόντο τα καθήκοντα όσων επιμένουν να παλεύουν για το γκρέμισμα όλου αυτού του σάπιου κόσμου είναι βαριά κι ασήκωτα. Αυτά είναι όμως. Το κοινό ευρω-ατλαντικό σπίτι, για τα κλιμακούμενα εγκλήματα του οποίου αποφεύγουν να μιλάνε όσοι κατά τ' άλλα έχουν περισσευούμενες «οικολογικές» ανησυχίες, τρίζει. Και όσο πασχίζουν να το κρατήσουν όρθιο τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται αυτή η επιχείρηση «ανοικοδόμησης».

Ουδείς νικητής στο χτεσινό κουίζ για το αν θα έδειχνε η ΝΕΤ την παρουσίαση της διακήρυξης της ΝΑΣ. Στις 21.57 η κυρία Χούκλη κήρυξε το τέλος του δελτίου που είχε αρχίσει στις 9 και περιλάμβανε ειδήσεις ως και για τα ποντίκια, αλλά λέξη για Μαυρίκο. Κάμερα είχε στείλει, αλλά στη διαδρομή κάπου χάθηκε φαίνεται η κασέτα... Ξεφτίλα κ. Παναγόπουλε και κ. Παπουτσάνη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ: «Οταν ρωτήθηκαν για το ποια προβλήματα θεωρούν σημαντικότερα στη ζωή τους υπέδειξαν το εργασιακό τους μέλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής» (απαντήσεις νέων σε γκάλοπ για το συνδυασμό Σκανδαλίδη / «ΤΑ ΝΕΑ»).

ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ: «Οι κούκλες στη φωτογραφία δεν είναι υποψήφιες διαγωνισμού καλλιστείων. Είναι υποψήφιες στο συνδυασμό του κ. Κ. Σκανδαλίδη "η Αθήνα αλλάΖΕΙ". Κι αν δεν αλλάΖΕΙ Κώστα, σίγουρα ομορφαίνει. Κι είναι ΣΚΑΝΔΑΛωδώς όμορφη αυτή η νέα γενιά, που κατά βάση είναι και επιστήμονες» (η λεζάντα στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ: «Οσο το σύστημα είναι αντιπαραγωγικό οι γονείς θα αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα κενά. Κι αυτό πρέπει να το σκεφτούν πρώτοι απ' όλους εκείνοι που αντιδρούν σε κάθε μεταρρύθμιση» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΥΡΩ-ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ: «Είναι πλέον φανερό - μέσα και από τις συζητήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία - ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την Κύπρο. Κατ' επέκταση για το Αιγαίο και τη Θράκη. Ολες οι πληροφορίες - και από όλες τις πλευρές - συγκλίνουν στο ότι Αμερικανοί και Βρετανοί επιδιώκουν άμεσα τον στραγγαλισμό της σημερινής κυπριακής οντότητας» (ο Γ.Ε. Διακογιάννης στα «ΝΕΑ»).

ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΟΡΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ: «Παρ' ότι συστηματικά επιχειρείται η υποβάθμιση των μεγάλων δυσκολιών που συναντάει η αμερικανική πολιτική στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι τα πράγματα στο Αφγανιστάν πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο (...) παρά τις εξαγγελίες για καταπολέμηση των ναρκωτικών το Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος διεθνώς παραγωγός οπίου» (η επισήμανση από τον Θ. Αργυράκη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΑ τη δήθεν δωρεάν Παιδεία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το μέγα ψεύδος μιας «δωρεάν» Παιδείας ακριβά πληρωμένης

ΕΘΝΟΣ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ για ένα μεταπτυχιακό

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ στα νοικοκυριά

ΤΑ ΝΕΑ: Τα 4 φάουλ των τραπεζών στα δάνεια

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκρηξη 28% στις ακάλυπτες

Η ΑΥΓΗ: Ποιος πληρώνει φόρους;

ΤΟ ΒΗΜΑ: Λιμάνια του καραγκιόζη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 7 ΑΛΛΑΓΕΣ στις δημοτικές

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 10.620 νέες προσλήψεις μονίμων και εποχικών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ επαγγελματιών οπλιτών στον Στρατό Ξηράς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 11η ΙΟΥΛΙΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν

«Αρωματοθεραπεία, γιόγκα και χαλαρωτική μουσική μπαίνουν στα σχολεία για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που οι εκπαιδευτικοί ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στη μάθηση. Τώρα, η θεραπευτική μόδα στην εκπαίδευση κάνει ένα βήμα παραπέρα με τα μαθήματα ευτυχίας (...) αυτή η απόπειρα διαχείρισης της συναισθηματικής ζωής και του ψυχικού κόσμου των παιδιών σίγουρα δεν είναι ελπιδοφόρα. Δίνει στους εκπαιδευτικούς άλλη μια ευκαιρία να αναβάλουν την αντιμετώπιση ενός από τα σημαντικότερα ζητήματα της παιδείας: την ποιότητά της. Τα μαθήματα ευτυχίας θα ενθαρρύνουν τα παιδιά να μη νοιάζονται παρά μόνο για τον εαυτό τους» (το άρθρο στα ΝΕΑ).

Κι από μυαλό... κορμάρα

«Εκατομμύρια ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν στην επόμενη κάλπη (...) αν δεν τους φλομώσουν πάλι με γυμνάστριες, τραγουδίστριες και ηθοποιούς. Θα αποδειχθεί αν για μια ακόμη φορά η καφρίλα θα επικρατήσει» (το σχόλιο στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

«Δυσαρμονία»!

«Με μια λιτή ανακοίνωση της ιδιοκτησίας κόπηκε οριστικά χτες το πρωί λίγο πριν από την καθημερινή ώρα έναρξής της, η καθημερινή εκπομπή των Χάρη Μπότσαρη και Αριστέας Μπουγάτσου, λόγω "δυσαρμονίας των δημοσιογράφων με τον σταθμό". Η Αριστέα Μπουγάτσου απολύθηκε, ενώ ο Χ. Μπότσαρης τέθηκε σε αναγκαστική άδεια μέχρι νεοτέρας (...) οι δύο δημοσιογράφοι σε συνεχείς εκπομπές ενέπλεκαν άλλοτε με υπονοούμενα και άλλοτε ευθέως τον εκδότη - διευθυντή του "Βήματος" Σταύρο Ψυχάρη στην προμήθεια των αεροσκαφών "Eurofighter" αξίας 3 δισ. ευρώ» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ