ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιχτή κάλυψη στο Ισραήλ

Ξεκάθαρη υποστήριξη και κάλυψη στα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη και το Λίβανο προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση, αδυνατώντας να κρυφτεί πίσω από τις μάσκες των «ίσων αποστάσεων».

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Καραμανλή συμπλέει με τη στάση των ΗΠΑ και ΕΕ, που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν την ισραηλινή επιθετικότητα. Στο πλαίσιο αυτό αθωώνει τις δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ και επιρρίπτει, εμμέσως πλην σαφώς, τις ευθύνες για την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό λαό. Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή ανακοίνωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, στην οποία το μόνο «επιλήψιμο» που περιλαμβάνει για το Ισραήλ είναι η «υπερβολική και ανώφελη βία»! Συγκεκριμένα, ο Ευ. Αντώναρος, αφού εξέφρασε «τη μεγάλη ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό» της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σημείωσε: «Είναι απολύτως αναγκαίο, προκειμένου να αποσοβηθούν τα χειρότερα, όπως η "Χεζμπολάχ" προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων Ισραηλινών στρατιωτών». Παράλληλα, η κυβέρνηση «καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποφύγει τη χρήση υπέρμετρης και ανώφελης βίας(!), η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για το πρόβλημα». Καταλήγοντας επανέλαβε τη στερεότυπη «έκκληση» προς τα εμπλεκόμενα μέρη «να επιδείξουν ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα κατά τις κρίσιμες και δύσκολες αυτές ώρες».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε ετοιμότητα ο μηχανισμός του ΥΠΕΞ τόσο όσον αφορά στην εκτίμηση της κατάστασης, όσο και στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης ανάγκης προστασίας της ασφάλειας Ελλήνων που βρίσκονται στο Λίβανο. Στο Λίβανο, όπως ανέφερε, ζουν περίπου 2.500 Ελληνες υπήκοοι εγγεγραμμένοι στα προξενικά μητρώα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα περιστατικό τραυματισμού Ελληνα υπηκόου στο Λίβανο, ενώ δεν έχει διατυπωθεί προς την εκεί πρεσβεία μας αίτημα επαναπατρισμού Ελλήνων.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας τη Δευτέρα 17 του Ιούλη στις 8 μ.μ., διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία(μπροστά στο δικαστικό μέγαρο) και πικετοφορία στους δρόμους της πόλης, με αφορμή τις βάρβαρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Πικετοφορία πραγματοποίησαν προχτές το βράδυ στη Λευκάδα το Εργατικό Κέντρο, η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών, καλώντας το λαό του νησιού να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στο λαό της Παλαιστίνης.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας καταγγέλλει τη νέα βάρβαρη επιδρομή και επίσης «τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όπως και την ΕΕ, γιατί ενθαρρύνουν ουσιαστικά την επιδρομή, που εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια». Επίσης, καταγγέλλουν «την κυβέρνηση της ΝΔ όπως και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, που κρατούν ίσες αποστάσεις από το θύμα και τον θύτη», και καλούν τους επαγγελματοβιοτέχνες «να είναι σε ετοιμότητα για αγωνιστική αλληλεγγύη».

Η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής με ανακοίνωσή της καταδικάζει τη γενοκτονία που προκαλεί το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «είναι χώρα που κατέχει πυρηνικά και ήδη έχει απειλήσει να τα χρησιμοποιήσει. Η κλιμάκωση του πολέμου οδηγεί σε τέτοια επικίνδυνα μονοπάτια. Οσο η διεθνής κοινότητα εκφράζει μονομερή ευαισθησία για τις ανθρώπινες τραγωδίες τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Η υποκρισία και η πολιτική των δύο μέτρων και δυο σταθμών δεν μπορεί να εφαρμόζονται αέναα από τους κρατούντες».

Με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το νέο έγκλημα η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, κ.ά.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Δεν τόλμησε να κατονομάσει τους υπεύθυνους

Στο γνωστό μοτίβο της τήρησης ίσων αποστάσεων από το θύτη και τα θύματά του, δηλαδή από τη βαρβαρότητα που σπέρνει στη Μέση Ανατολή η πολεμική μηχανή του Ισραήλ και από τον Παλαιστινιακό λαό, κινήθηκε και χτες το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου, υπό την ιδιότητα και του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία γυναικών από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, εξέφρασε ανησυχία για την κρίση που κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή και επισήμανε τον κίνδυνο για γενίκευση των συρράξεων στην περιοχή. Μόλις χτες - ενώ είχε προηγηθεί η εισβολή στη Γάζα (τότε μιλούσε για «κρίση») - άρθρωσε ότι «καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο» για να καλέσει στη συνέχεια στην απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Χ. Παπουτσής, ο οποίος μίλησε αόριστα για «κύκλο του αίματος στη Μέση Ανατολή» που «συνεχίζεται και όλοι ανησυχούμε». Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση «η οποία παραμένει απαθής» και την κάλεσε να ζητήσει την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποφεύγοντας ωστόσο συστηματικά να καταδικάσει το Ισραήλ, προφανώς για να μη βγει εκτός ευρωατλαντικής γραμμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ