ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούλη 2006
Σελ. /28
Οι «Σφήκες» από το «Αμφιθέατρο»

Με πρωταγωνιστές τους δημοφιλείς ηθοποιούς Δημήτρη Πιατά και Χρήστο Βαλαβανίδη, το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου ζωντανεύει την επίκαιρη αριστοφανική κωμωδία «Σφήκες», στο Ηρώδειο (16/7). Συνεχίζοντας τη συστηματική ενασχόλησή του με το αρχαίο δράμα, ο Σπύρος Ευαγγελάτος προσεγγίζει το έργο, που κατακεραυνώνει τους θεσμούς, τη δικομανία και τη χειραγώγηση της δικαστικής εξουσίας στην Αθηναϊκή Δημοκρατία. Η μετάφραση είναι του Παύλου Μάτεσι, η σκηνοθεσία - δραματουργική προσαρμογή του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, τα σκηνικά - κοστούμια του Πάρι Μέξη, η μουσική του Γιάννη Αναστασόπουλου, η χορογραφία του Χάρη Μανταφούνη. Παίζουν επίσης: Κωνσταντίνος Ανταλόπουλος, Γεωργία Καλλέργη, Νίκος Μοσχοβός, Γιώργος Μπούγος, Ιωνας Νανούρης, Δημήτρης Παπανικολάου, Αγγελική Πετροπετσιώτη, Κωνσταντίνος Φάμης, Βαγγέλης Ψωμάς.

Οι «Σφήκες» είναι η κωμωδία, από τις σωζόμενες αριστοφανικές δημιουργίες, που έχει ίσως παρουσιαστεί λιγότερες φορές στη σύγχρονη εποχή. «Το γεγονός αυτό» - πιστεύει ο Σπύρος Ευαγγελάτος - «μπορεί κατ' αρχήν να ερμηνευτεί από το ότι αυτό που φαίνεται να είναι το κεντρικό θέμα του έργου - η κριτική του τότε δικαστικού συστήματος - δεν ενδιαφέρει το σύγχρονο θεατή. Τότε κάθε Αθηναίος πολίτης μπορούσε, αμειβόμενος - να ασκεί δικαστική εξουσία. Υπάρχει ωστόσο ένα στοιχείο που συνδέει τις δύο εποχές και είναι διαχρονικό: και τότε και τώρα υφίσταται ένα μικρό -ευτυχώς- ποσοστό λειτουργών της δικαιοσύνης που δρουν με τρόπο φαύλο. Ομως, το νόημα του έργου δε σταματά εκεί. Ο γιος που εμφανίζεται ως ο "λογικός" της πλοκής, αποδεικνύει μεν με ατράνταχτα επιχειρήματα το σαθρό πολιτικό σύστημα που αδικεί τον πολίτη και εξωθεί σε χρηματισμό κάποιους δικαστές, αλλά η αντιπρότασή του είναι ακόμη πιο αισχρή. Οδηγεί τον διασωθέντα σε μια νεοπλουτίστικη ζωή χλιδής, φαυλότητας και αυταρέσκειας. Κατά την παράστασή μας το τέλος του έργου είναι ένα ερωτηματικό. Τι θα διαδεχτεί την ευτέλεια και το κοινωνικό χάος»;

Εικαστικές «θερινές αναβάσεις»

Τριάντα ψηφιδωτά που παραπέμπουν στον κόσμο των μικροεκπλήξεων, παρουσιάζει ο Μιχάλης Ραπανάκης στην ομαδική έκθεση «Θερινή ανάβαση», που διοργανώνει και αυτό το καλοκαίρι η γκαλερί «Τιτάνιουμ» (Βασ. Κωνσταντίνου 44). Σμαλτωμένες γοργόνες, κοσμήματα με σμάλτο, στολισμένα βαζάκια, μικροσκοπικά αεροπλανάκια που έχουν καλυφθεί με εκατοντάδες χειροποίητες ψηφίδες σμαλτωμένου χαλκού ή ασημιού, αλλά και ένα τηλέφωνο - καρφίτσα με μήνυμα γραμμένο σε αυθεντικά αζτέκικα ιερογλυφικά, είναι μερικά από τα έργα του Μ. Ραπανάκη που φιλοξενούνται στην έκθεση.

Ο Μ. Ραπανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κρήτη και τη Μάνη. Οι πίνακες του ζωγράφου θείου του, έδωσαν το έναυσμα για τις πρώτες του στυλογραφίες σε ηλικία 13 χρόνων. Η ουσιαστική όμως εικαστική του διαδρομή ξεκίνησε αρκετά χρόνια μετά. Προηγήθηκαν σπουδές στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, διδακτορικό στα μαθηματικά και ενασχόληση με τις γλώσσες. Ζωγράφος και γλύπτης, ο Μ. Ραπανάκης δουλεύει μικρά και μεγάλα έργα, με πέτρα, χαλκό, μέταλλο, γυαλί, σμάλτο και ψηφίδες, δημιουργώντας έργα που διακρίνονται για τον αυθορμητισμό, την εκφραστικότητα και αφηγηματικότητά τους. Σημειώνουμε, ότι τρία γλυπτά του καλλιτέχνη, παρουσιάζονται αυτό το διάστημα στην αίθουσα τέχνης «Enigma» (Κηφισίας 263).

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • Η γιορτή της μουσικής τη Δευτέρα στην Ακτή Ηλίου στην παραλία Αλίμου, από τις 8.30 μ.μ. Εναρξη με τον Κώστα Λειβαδά και συνεχίζουν Γιώργος Ανδρέου και Χρήστος Θηβαίος, Μπάμπης Στόκας και το «Σχέδιο Γάμμα», και τέλος Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Αντώνης Μιτζέλος και «Κίτρινα Ποδήλατα».
  • Σήμερα, στις 8.30 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Μαραθών» του Σπύρου Ζαγάρη, στην Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου στο Μαραθώνα. Η παρουσίαση θα συνδυαστεί με προβολή εικόνων από το Μαραθώνα και την ιστορία του με τη μουσική συνοδεία της χορωδίας του Ιδρύματος Μαρία Κάλλας.
μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Αφιερωμένη στον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο είναι η συναυλία που θα παρουσιάσουν, την Κυριακή, στο Μάτι, στις 9.30 το βράδυ, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Κώστας Θωμαΐδης. Οι δύο ερμηνευτές δημιουργούν μια συναυλία με τα λυρικά τραγούδια, τα λαϊκά και τις μπαλάντες του μεγάλου συνθέτη που αγαπήθηκε από όλους τους Ελληνες των τελευταίων γενιών. Μαζί τους 4μελής ορχήστρα. Το πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με οπτικό υλικό από στιγμιότυπα της ζωής του Μάνου Λοΐζου και τις πιο σημαντικές συνεργασίες του.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει και αυτό το καλοκαίρι το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας. Ο α΄ κύκλος, που ξεκίνησε στις 10/7, περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες βραδιές με μουσική και θέατρο. Μετά το αφιέρωμα στον Δημήτρη Φάμπα και τη χτεσινή παρουσίαση της παράστασης «Το Μεγάλο Ταξίδι του Μικρού Γίγαντα» από το Θέατρο Αργώ - Αιμιλία Υψηλάντη, σειρά έχει «Ο θείος Σκρουτζ» του Κάρολου Ντίκενς από το Μοντέρνο Θέατρο - Γιώργου Μεσσάλα Παιδική Σκηνή (17/7, 9 μ.μ. - Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας). Είσοδος ελεύθερη.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Την ελληνο-ρωσική πνευματική επικοινωνία, την ιδεολογο-αισθητική συμπόρευση και τις εκατέρωθεν μεταφράσεις ελληνικής και ρωσικής λογοτεχνίας, στη διάρκεια δύο αιώνων, «φωτίζει» εμπεριστατωμένα το βιβλίο της Ρωσίδας μελετήτριας - μεταφράστριας της νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Σόνιας Ιλίσκαγια «Ελληνορωσικά συναπαντήματα» («Ελληνικά Γράμματα»). Πρόκειται για πρωτότυπη μελέτη, «καρπό» μακρόχρονης, συστηματικής έρευνας σε ρώσικες και ελληνικές «πηγές», που αναδεικνύει πολύπλευρα, με πληθωρική αναφορά σε λογοτέχνες, λογοτεχνικά έργα, μεταφράσεις και εκδόσεις στις δύο χώρες, αλλά και με ιστορικά γεγονότα που συνέβαλαν στην πλούσια πνευματικο-λογοτεχνική «ανταλλαγή» μεταξύ διανοούμενων και δημιουργών των δύο χωρών. «Αφετηρίες» αυτής της συμπόρευσης είναι η μετάφραση του «Θούριου» και του «Πατριωτικού Υμνου» του Ρήγα Φεραίου, απελευθερωτικά δημοτικά τραγούδια και η προβολή τους, πριν το '21, από το ρώσικο φιλελληνικό κίνημα στις αρχές του 19ου αιώνα, με κορυφαίο τον επαναστάτη - Δεκεμβριστή ποιητή Πούσκιν. Στα προεπαναστατικά και μετεπαναστατικά χρόνια εντείνεται η «επικοινωνία» μεταξύ της - επαναστατικών ιδεών - ελληνικής και ρωσικής λογοτεχνίας, με ευάριθμες μεταφράσεις και εκδόσεις, εκατέρωθεν και συνεχίζεται στον 20ό αιώνα. Στην Ελλάδα, οι μεταφράσεις ρώσικων έργων αυξάνουν με την ανάπτυξη του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος στο μεσοπόλεμο, συνεχίζονται στην κατοχή και στα μετεμφυλιακά χρόνια, ενώ στη Σοβιετική Ενωση οι ρώσικες μεταφράσεις της ελληνικής λογοτεχνίας εντείνονται στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Εκθεση με τίτλο «Πολλαπλά και εφαρμογές από το έργο του Σπύρου Βασιλείου» οργανώνει (15/7 - 20/8) το «Atelier Σπύρου Βασιλείου», εγκαινιάζοντας τις εκδηλώσεις του στο Μανδρότοιχο της Ερέτριας, έναν τόπο που αγάπησε ο ζωγράφος και περνούσε τα καλοκαίρια του. H έκθεση περιλαμβάνει λιθογραφίες, μεταξοτυπίες, χρωμολιθογραφίες και εφαρμογές από το έργο του καλλιτέχνη σε χρηστικά αντικείμενα. Η παρουσίαση πλαισιώνεται από μουσικές εκδηλώσεις. Σήμερα το μουσικό σύνολο «In Media res» (Λίλιαν Τσατσαρώνη τραγούδι, Τεό Λαζάρου μπάσο - τραγούδι, Αγγελος Γαβριήλ κιθάρα, Γιώργος Τζουλάκος πιάνο) παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Ελλαδογραφία», που περιλαμβάνει έργα των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και δικό του ανέκδοτο μουσικό υλικό.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Ο Μάρκος όπως τον Γνώρισα - Ο Βαμβακάρης από το Α ως το Ω»- Νέαρχος Γεωργιάδης
  • «Ο εμφύλιος στην Αχαΐα» - Βασίλης Λάζαρης
  • «Πληγές εμφύλιου»- Βασίλης Φυτσιλής
  • «Η ιστορία ενός ανθρώπου»- Πούλος Πούλος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ