ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Ξεπέρασε τα 75 δισ. ευρώ

Χάρη στην... «ήπια» λιτότητα, ο δανεισμός των νοικοκυριών στο τελευταίο δωδεκάμηνο αυξήθηκε κατά 30,2% ή 17,5 δισ. ευρώ!

Χρόνο με το χρόνο, η θηλιά των τραπεζικών δανείων γίνεται όλο και πιο ασφυκτική γύρω από το λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών. Από το Μάη του 2005 μέχρι το Μάη του 2006, το ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείων των νοικοκυριών στις τράπεζες αυξανόταν με ρυθμό κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ το μήνα! Η εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας - τα ίδια γινόταν και με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - αναγκάζει όλο και περισσότερα νοικοκυριά εργαζομένων και γενικότερα ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων να συνάπτουν με τις τράπεζες νέα δάνεια για να ξοφλήσουν τις δόσεις παλιών δανείων! Εννοείται με το αζημίωτο για τους τραπεζίτες, καθώς χάρη στην αύξηση των χορηγήσεων και τους γνωστούς τοκογλυφικούς όρους με τους οποίους προσφέρουν το χρήμα - κυρίως στα λαϊκά νοικοκυριά - εξασφαλίζουν παχυλά κέρδη για τους μετόχους τους.

Αδιάψευστος μάρτυρας, τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και μας πληροφορούν ότι το Μάη του 2006 το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων των νοικοκυριών (στεγαστικά, καταναλωτικά και λοιπά δάνεια) στις τράπεζες εκτοξεύτηκε στα 75.118,7 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι πέρσι το Μάη, το ποσό αυτών των δανείων ήταν 57.694,9 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι στο τελευταίο δωδεκάμηνο (από πέρσι μέχρι φέτος το Μάη) ο δανεισμός των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες αυξήθηκε κατά 30,2% ή 17.423,8 εκατ. ευρώ.

Από τα αναλυτικά στοιχεία, προκύπτει πως το Μάη του 2006 το ανεξόφλητο υπόλοιπο των:

  • στεγαστικών δανείων «σκαρφάλωσε» στα 49.612,1 εκατ. ευρώ, από 37.443,1 εκατ. ευρώ που ήταν πέρσι το Μάη, καταγράφοντας αύξηση 32,5% ή 12.169 εκατ. ευρώ
  • καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε στα 23.756,8 εκατ. ευρώ, από 18.780,1 εκατ. ευρώ το Μάη του 2005, σημειώνοντας αύξηση 26,5% ήτοι 4.976,7 εκατ. ευρώ.

Η συνολική πιστωτική επέκταση (δηλαδή το σύνολο των τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά και δημόσιο) αυξήθηκε στο δωδεκάμηνο Μάης 2005 - Μάης 2006 κατά 18,3%. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων των νοικοκυριών (30,2%) είναι πολύ πάνω τόσο από το μέσο όρο αύξησης της συνολικής πιστωτικής επέκτασης (18,3%) όσο και από το μέσο όρο αύξησης των δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά (περίπου 21%).

«ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Εξαγγελίες με «χρώμα» εκλογικό

Με ένα μπαράζ εξαγγελιών επιμέρους σημασίας, η κυβέρνηση επιδίωξε χτες - μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης - να ...αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις συνολικά, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ υποφέρουν οικονομικά, ενώ από τον κρατικό προϋπολογισμό πριμοδοτούνται σκανδαλωδώς και απλόχερα οι μεσαίες και ιδιαίτερα οι μεγάλες επιχειρήσεις. Παραβλέποντας την παραπάνω πραγματικότητα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων (ΕΣΜΕ), είπε πως «περισσότερα από 32 μέτρα έχουν ήδη ληφθεί και ορισμένα από αυτά έχουν αρχίσει να αποδίδουν». Η κυβέρνηση αποστρέφοντας το βλέμμα από τις ακάλυπτες επιταγές που πολλαπλασιάζονται, το στρέφει στις δημοτικές εκλογές και στη δημαγωγία μήπως γεννήσει ελπίδες που θα γεννήσουν ψήφους.

Η συζήτηση στο ΕΣΜΕ περιστράφηκε χτες γύρω από:

  • Το σχέδιο νόμου για τη σύσταση «Σώματος Εθελοντών Συμβούλων Μικρών Επιχειρήσεων». Ενα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα παρέχει δωρεάν συμβουλές με τη βοήθεια συνταξιούχων ή κοντά στη συνταξιοδότηση, στελεχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που «γνωρίζουν» τις ΜΜΕ, το οποίο θα χρηματοδοτείται από το Δημόσιο και θα «ακουμπά» στον ΕΟΜΜΕΧ. Ουσιαστικά, ένα όργανο προώθησης συγκεκριμένων πολιτικών.
  • Την έκθεση ομάδας εργασίας για τη «διευκόλυνση της μεταβίβασης των Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Υποτίθεται ότι απαντά στα «ερεθίσματα» της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Ωστόσο, οι διευκολύνσεις που προτείνονται, όχι μόνο έρχονται με καθυστέρηση δεκαετιών, αλλά σαν κύριο στόχο έχουν τη θέσπιση διατάξεων που ορίζονται από την ΕΕ και χρησιμεύουν σημαντικά σε μεγάλες... «μικρομεσαίες».
  • Τη θέσπιση «εβδομάδας ΜΜΕ», με εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλες φιέστες. Συζητήθηκαν και γενικότερα θέματα, προτάσεις των μελών του ΕΣΜΕ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτέμβρη θα ισχύσει η επιδότηση του επιτοκίου κατά 4% για τα δάνεια που έχει εγκρίνει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών Επιχειρήσεων, το οποίο στην πράξη αδυνατεί να άρει - ούτε το επιδιώκει - τον χρηματοδοτικό αποκλεισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στις επόμενες 10 μέρες θα δοθούν λεπτομέρειες για την υλοποίηση ενισχύσεων σε επιχειρήσεις Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης, Υπόδησης με προσωπικό έως 250 άτομα και τζίρο που θα μπορεί να ξεπερνά και τα 10 εκατ. ευρώ!!!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διαμαρτυρία για τις παρεμβάσεις στο Βοτανικό

Την αντίθεσή της στο σχέδιο της κυβέρνησης να διώξει τους μικρούς ΕΒΕ από την περιοχή του Βοτανικού, όπως προκύπτει από την - υπό συζήτηση χτες στη Βουλή - τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, εξέφρασε χτες το απόγευμα η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας με παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών έξω από τη Βουλή. Αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Π. Γαλανόπουλο επέδωσε το κείμενο της καταγγελίας στα κόμματα.

Στην ανακοίνωση - καταγγελία επισημαίνεται: «Δηλώνουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, γιατί με την τροπολογία στη συγκεκριμένη έκταση 180 στρεμμάτων δεν προβλέπεται μεταποιητική δραστηριότητα, πολλές μικρές επιχειρήσεις οδηγούνται σε αναγκαστική μεταφορά. Η αλλαγή χρήσης γης για το συγκεκριμένο τμήμα του Ελαιώνα, θα είναι η απαρχή για την τσιμεντοποίηση όλης της περιοχής». Τονίζει επίσης ότι «δυστυχώς για τους βιοτέχνες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση σε αγαστή συμφωνία με τον Δήμο θα φυτέψει χιλιάδες τόνους τσιμέντου».

Η ΟΒΣΑ ζητά να εξασφαλιστεί στέγη στους βιοτέχνες της περιοχής και επισημαίνει: «Ο Ελαιώνας μπορεί και πρέπει να γίνει πνεύμονας ζωής για τους κατοίκους της Αθήνας, με τη δημιουργία πάρκου με πράσινο και σε τμήμα του να δημιουργηθεί βιοτεχνικό πάρκο με σεβασμό στο περιβάλλον για τη φιλοξενία των βιοτεχνιών της Αθήνας». Θα επιδιώξει, επίσης, να ληφθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ