ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στους λαούς που δοκιμάζονται

Από την πρώτη στιγμή της ισραηλινής επίθεσης, η ΠΣΟ ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Η αφίσα - πικέτα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (WFTU): ΣΤΟΠ στην επιθετικότητα του Ισραήλ
Η αφίσα - πικέτα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (WFTU): ΣΤΟΠ στην επιθετικότητα του Ισραήλ
Αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε βάρος των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, αλλά και έμπρακτης αλληλεγγύης στην εργατική τάξη των χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο του Ισραήλ και των συμμάχων του, έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).

Σ' αυτό το πλαίσιο, τις προηγούμενες μέρες, αντιπροσωπεία της ΠΣΟ επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα και επέδωσε κείμενο διαμαρτυρίας για την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και στο Λίβανο. Επίσης, η ΠΣΟ επέδωσε στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Αθήνα την επιστολή που εξέδωσε η Γενική Ομοσπονδία Συνδικάτων της Συρίας στις 4/7/2006, ενώ κοινοποίησε την ίδια επιστολή, όπως και την ανακοίνωση της Γενικής Ενωσης των Παλαιστίνιων Εργατών, που εκδόθηκε στις 4/7/2006, σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παράλληλα, η ΠΣΟ κάλεσε και καλεί τα συνδικάτα να εκφράζουν έμπρακτα τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη, ενώ συμμετείχε στις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν μπροστά στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Αθήνα, την Τρίτη 11 Ιούλη και χτες.

Αγανακτούμε!

Με χθεσινή επιστολή αλληλεγγύης προς τα συνδικάτα - μέλη της στις χώρες της Μέσης Ανατολής, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αδέλφια μας στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο, στη Συρία.

Αδέλφια μας στον αραβικό κόσμο.

Αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η εργατική τάξη στη Μέση Ανατολή, να ξέρετε ότι κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο, μέρα και νύχτα, η σκέψη μας είναι στο πλευρό σας. Αγωνιούμε για τη ζωή σας. Αγωνιούμε για την ειρήνη στην περιοχή.

Αυτές τις ώρες η βαρβαρότητα του Ισραήλ, η υποκρισία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης μας εξοργίζουν. Αγανακτούμε. Νιώθουμε θυμό και οργή για την επιθετικότητα του ισραηλινού στρατού. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ειρήνη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι η πολιτική του Ισραήλ».

Και αφού παραθέτει τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι στιγμής για να σταματήσει η εισβολή στο Λίβανο και στη Γάζα, η ΠΣΟ σημειώνει ότι «θα συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης και τις κινητοποιήσεις ενάντια στους φονιάδες ιμπεριαλιστές».

Επιστολές σε ΟΗΕ και ILO

Στις 13 Ιούλη, η ΠΣΟ απέστειλε στο Γραφείο Αθηνών του ΟΗΕ επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι «η Παγκόσμια Εργατική Τάξη είναι ανήσυχη για τη βαρβαρότητα του ισραηλινού στρατού σε βάρος των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Οσοι κατοικούμε στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γνωρίζουμε τα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος του αραβικού λαού. Γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ είναι όργανα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, δε θα μπορούσαν να έχουν αυτήν τη βάρβαρη συμπεριφορά. Δε θα μπορούσαν να σκοτώνουν παιδιά, αθώους και γυναίκες. Δε θα μπορούσαν να χτυπούν στη Γάζα, να εισβάλλουν στο Λίβανο, στη Ραμάλα και σ' όλες τις παλαιστινιακές πόλεις. Δε θα μπορούσαν να κατέχουν παράνομα αραβικά εδάφη». Καταλήγοντας, η ΠΣΟ ξεκαθαρίζει την απαίτησή της από τον ΟΗΕ «να πάψει να καλύπτει αυτά τα εγκλήματα. Να στηρίξει έμπρακτα το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει τη δική του πατρίδα και να εκλέγει ο ίδιος την κυβέρνηση που θέλει».

Τέλος, στις 14 Ιούλη, με επείγον τηλεγράφημα προς τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), η ΠΣΟ ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Οργανισμού υπέρ του αραβικού κόσμου, για να σταματήσει η ισραηλινή βαρβαρότητα στη Μέση Ανατολή. «Η επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί ταυτόχρονα κίνδυνο για την ειρήνη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, η ΠΣΟ.

ΚΝΕ
Να σταματήσει το έγκλημα!

Κινητοποίηση αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο

Με απαίτηση να σταματήσει το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού και του λιβανέζικου λαού, η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία και όλο τα λαό να διαδηλώσουν μαζικά αύριο Πέμπτη, ξεκινώντας στις 8 μ.μ., από το Πολεμικό Μουσείο και φτάνοντας με πορεία στην αμερικάνικη και την ισραηλινή πρεσβεία.

Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που παίρνουν Οργανώσεις Νεολαίας από όλο τον κόσμο, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), η οποία με ανακοίνωση του Συντονιστικού Συμβουλίου της καλεί όλα τα μέλη της και τις φιλικές οργανώσεις «να οργανώσουν πλατιά δράση στο πλευρό του παλαιστινιακού και του λιβανέζικου λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή».

Η ΚΝΕ τονίζει: «Δεν μπορείς να εξισώνεις το θύτη και το θύμα, δεν μπορείς να βάζεις στο ίδιο τσουβάλι την εγκληματική κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ με την αντίσταση των λαών της Μέσης Ανατολής, που παλεύουν για το αυτονόητο: Μια ελεύθερη πατρίδα, ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς ιμπεριαλιστικούς στρατούς κατοχής». Παράλληλα επισημαίνει τις ευθύνες των ΗΠΑ και της ΕΕ που παρέχουν ουσιαστική στήριξη στο έγκλημα και μιλούν για «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ, ενώ αναφέρεται και στη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας, που ψελλίζουν υποκριτικές ευχές για «αυτοσυγκράτηση των αντιμαχομένων» και «αποφυγή της δυσανάλογης χρήσης βίας».

Απέναντι σε όλα αυτά η ΚΝΕ καλεί για ακόμα μία φορά την ελληνική νεολαία να καταδικάσει το ιμπεριαλιστικό έγκλημα που κλιμακώνεται αυτές τις μέρες στη Μέση Ανατολή και να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη της στους δοκιμαζόμενους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου και με τη μαζική συμμετοχή της στην αυριανή κινητοποίηση.

Οικονομική βοήθεια από την ΕΕΔΥΕ

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα και όλους τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους με οικονομική βοήθεια προς τους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου που δοκιμάζονται σκληρά από την ιμπεριαλιστική ισραηλινή βαρβαρότητα με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Γι' αυτό το σκοπό η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ αποφάσισε να διαθέσει το ποσό των 1.000 ευρώ. Τα χρήματα για την οικονομική βοήθεια μπορούν να κατατίθενται στην Εθνική Τράπεζα, Αριθμός Λογαριασμού 122/634535-29.

Η ΕΕΔΥΕ απέστειλε επιστολή συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε δύο Παλαιστινιακές οργανώσεις - το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη και το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία - αλλά και στην Επιτροπή Ειρήνης Λιβάνου, όπου εκφράζει την «οργή και τη λύπη της για τα εγκλήματα που διαπράττει το βάρβαρο καθεστώς κατοχής και ο στρατός του ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό» και τονίζει πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος «στην οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης με το φιλειρηνικό λαό της Παλαιστίνης».

Καταδικάζουν

Τα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους:

- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ).

- Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).

- Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας.

- Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ).

- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ).

- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών (ΣΣΠΔΥΑ).

- Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά.

- Το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Ναυπηγοξυλουργών.

- Το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά.

- Οι Ενώσεις Αμμοβολιστών - Καθαριστών και Μετάλλου Σαλαμίνας.

Συγκεντρώσεις

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου διοργανώνουν μαζικοί φορείς σε πολλές πόλεις.

Σήμερα Τετάρτη 19 Ιούλη:

  • Στα Τρίκαλα, αγωνιστική πικετοφορία από την πλατεία Ρήγα Φεραίου διοργανώνουν, στις 8 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Αύριο Πέμπτη, 20 Ιούλη, διοργανώνουν συγκεντρώσεις:

  • Στην Καβάλα, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία η ΝΑΣ, η ΔΑΣ και η Επιτροπή Ειρήνης.
  • Στην Αλεξανδρούπολη, στις 8 μ.μ. έξω από το Δημαρχείο, η ΝΑΣ, η ΔΗΔΑΣ, η Επιτροπή Ειρήνης, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και ο Σύλλογος Γυναικών.
  • Στις Σέρρες, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας η Επιτροπή Ειρήνης.
  • Στην Αρτα στην πλατεία Κιλκίς, στις 8.30.μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και οι αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις του νομού.

Την Παρασκευή 21 Ιούλη:

Στην Κέρκυρα, η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Οκαζιόν, στις 8.30.μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ