ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2006
Σελ. /28

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τώρα που ο Γιώργος (ΠΑΣΟΚ) πήρε «πρωτοβουλίες», σώθηκαν και η Παλαιστίνη και ο Λίβανος!...

***

Ποιες είναι οι «παραστρατιωτικές οργανώσεις» που πρέπει... να αφοπλιστούν κατά τον πρωθυπουργό;;;

***

Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ που η μεν μία είναι εκλεγμένη κυβέρνηση η δε άλλη συμμετέχει στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση;;;

***

Βρείτε τα! Επιτέλους! Οχι βία! Φωνάζει ο βολεμένος! Του χαλάνε την ησυχία!...

***

Αυτός ο τύπος ονομάζεται φιλειρηνικός πολίτης! Και δυστυχώς (για την ώρα) τέτοιοι είναι οι πολλοί...

***

Το σαρκίον τους και ας καίγεται ο κόσμος!...

***

Και να πεις ότι κινδυνεύει!...

***

Αυτοί είναι εργάτες! Με ...«εθνική συνείδηση»!! Δουλεύουν 15 ώρες το 24ωρο, δίχως να πληρώνονται υπερωρίες!!!

***

Οταν ο εργάτης δέχεται να τον αντιμετωπίζουν (και να ζει) όπως το ζώο!...

***

Ποιοι είναι αυτοί; Οι Ιάπωνες! Πιστοί, λένε, στον εργοδότη τους!!!

***

Παίρνουν και 9 μέρες το χρόνο άδεια!...

***

Τι κάνουν στην άδεια; Σκέφτονται τον εργοδότη που δεινοπαθεί, λόγω του ανταγωνισμού, και δε βλέπουν την ώρα να γυρίσουν πίσω...

***

Ετσι θα γίνουμε κι εδώ, αν δεν υψωθεί το εργατικό ανάστημα! Γιαπωνέζοι...

***

Και με τον Ζιντάν ασχολήθηκε στο κήρυγμά του (κατά Κυριακήν) ο μητροπολίτης Ανθιμος!! Για το «καλόν» του ποιμνίου(!) και τι δεν κάνουν!...

***

Για να παραμένει «ποίμνιον»...

***

Ο καπιταλισμός και τα μάτια τους...

***

Των μητροπολιτών...


Παπαγεωργίου Βασίλης


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Συγκυρία

Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, να μπορεί κάποιος να τοποθετεί τα γεγονότα του παρελθόντος μέσα στη συγκυρία που συνέβησαν, όταν αυτά επανέρχονται και εορτάζεται η επέτειός τους.

Ο Ιούλης συμπληρώνει εκατό χρόνια από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον Aλφρεντ Ντρέιφους. Αξιωματικός του γαλλικού στρατού ο τελευταίος και εβραϊκής καταγωγής, είχε κατηγορηθεί για κατασκοπία υπέρ της Γερμανίας και είχε δικαστεί για εσχάτη προδοσία. Πέρασε πέντε χρόνια στο Νησί του Διαβόλου και επιπλέον ξόδεψε ακόμα επτά χρόνια, για να απαλλάξει το όνομά του από κάθε μομφή. Εχω καθαρή την εικόνα από τη βιογραφική του ταινία την ώρα που τον καθαιρούν από το αξίωμά του, καθώς του τραβάνε τα γαλόνια. Στην Ευρώπη είχε ξεσηκωθεί ένα κίνημα υπέρ του και διάφοροι διανοούμενοι και άλλοι, όπως ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά με το βιβλίο του «Κατηγορώ», κάτι που μείωνε το θαυμασμό του Νίκου Σπάνια για τον συγγραφέα της «Νανά», τον οποίον ήθελε να μεταφράζει, είχαν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό.

Ασφαλώς, μέσα σε μια εκατονταετία αλλάζουν μερικά ή περισσότερα πράγματα. Και αυτόν τον καιρό που το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Ιουδαϊσμού στο Παρίσι παρουσιάζει μια έκθεση με θέμα «Aλφρεντ Ντρέιφους: Η Πάλη για τη Δικαιοσύνη», η υποδοχή η οποία αναμενόταν, για την επέτειο της 12ης Ιούλη 1906, ημέρα της απαλλαγής του από το Ανώτατο Δικαστήριο, αποδείχτηκε μάλλον μειωμένη.

Στη Γαλλία ζουν εξακόσιες χιλιάδες Γάλλοι εβραϊκής καταγωγής, οι οποίοι βλέπουν να αυξάνεται η καταδίκη της πολιτικής του Ισραήλ, ενώ οι αραβικής καταγωγής και μουσουλμάνοι το θρήσκευμα πολίτες είναι, νομίζω, περίπου πέντε εκατομμύρια, κυρίως παιδιά και νέοι, που γεννήθηκαν στη Γαλλία και είναι τώρα καθημερινοί μάρτυρες μιας ισραηλινής πολεμικής λαίλαπας, που πιθανόν να επεκταθεί σε άλλες περιοχές και, ήδη, έχει γίνει σ' ένα βαθμό. Αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο έχει ληφθεί υπόψη αυτός ο φυλετικός και κοινωνικός συσχετισμός δύναμης μέσα στη Γαλλία, ή αν οι γαλλικές αρχές δεν τον θεωρούν εστία αναταραχής. Από την ειδησεογραφία τού πολύ κοντινού παρελθόντος, που έχει φτάσει σ' εμάς από τη Γαλλία, οι κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στις κοινότητες αυτές είναι πολύ ευδιάκριτες. Οι ισραηλινής καταγωγής Γάλλοι βρίσκονται στη χώρα δεκαετίες που σχηματίζουν εκατονταετίες, που ίσως δικαιολογούν την κοινωνική και οικονομική κατάστασή τους, ενώ οι αραβικής καταγωγής, κυρίως οι προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή έχουν φτάσει εκεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η διάκριση γίνεται, γιατί υπήρχαν και πριν οι Αλγερινοί και οι Μαροκινοί ή και άλλοι από τις γαλλικές αποικίες. Η ακριβής δημογραφική πραγματικότητα δε μου είναι γνωστή και ούτε διαθέτω στατιστικές.

Ο πόλεμος, όμως, που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή και ο εορτασμός της εκατονταετίας για την αθώωση του Aλφρεντ Ντρέιφους συμβαίνουν ατυχώς σε μια πολύ ατυχή χρονική στιγμή. Δεν είμαι προικισμένη με καμιά μαντική ικανότητα, και ασφαλώς δεν μπορώ να προβλέψω καμιά εξέλιξη. Σκέφτομαι, όμως, την πολιτική έκφραση της Αλέκας Παπαρήγα, όταν μιλάει για «συσχετισμό δύναμης», αν έχει και εδώ την εφαρμογή της.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ