ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό

Συγκέντρωση με αφορμή τα 32 χρόνια από την τουρκική εισβολή έγινε χτες

Motion Team

Στους δρόμους του αγώνα θα βρίσκεται ο εργαζόμενος λαός όσο οι ιμπεριαλιστές θα συνεχίσουν να μακελεύουν τους λαούς για την επιβολή των επιδιώξεών τους. Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες βράδυ εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι της Θεσσαλονίκης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ και συμμετείχαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό που 32 χρόνια τώρα παλεύει για πατρίδα ενιαία και ανεξάρτητη. Μέσα από την κινητοποίηση εκφράστηκε παράλληλα και η αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου που σφυροκοπούνται από την ιμπεριαλιστική μηχανή του Ισραήλ.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου, μίλησε εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ, ο Δημήτρης Ζαχαριάδης, και ξεκαθάρισε πως μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα είναι λύση που θα εξασφαλίζει μια ανεξάρτητη ομόσπονδη διζωνική δικοινοτική και αδέσμευτη αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο, που θα εγγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Και η λύση αυτή μπορεί να έρθει μέσα από το συντονισμένο αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στο σωβινισμό και τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές.

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Φωνάζοντας συνθήματα οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από το αμερικάνικο προξενείο. «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», βροντοφώναξαν και απαίτησαν «Κύπρο Ενιαία Ανεξάρτητη». Η πορεία κατέληξε έξω από το αγγλικό προξενείο όπου ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ κάλεσε τον αγωνιζόμενο λαό σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τις επόμενες συγκεντρώσεις και άλλες διαδηλώσεις αντίστασης που σχεδιάζονται για τις επόμενες ημέρες ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Νεκρανασταίνουν το «σχέδιο Ανάν»

Παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης, δηλώνει ο Ν. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή

Υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν» τάχθηκε ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης, «αποκαλύπτοντας» σε ποια κατεύθυνση δρομολογείται η νέα προσπάθεια για μια «συνολική λύση».

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις των Τ. Ερντογάν και Α. Ταλάτ πως η λύση στο Κυπριακό πρέπει να στηριχτεί στο «σχέδιο Ανάν», ο Ν. Αναστασιάδης ουσιαστικά συμφώνησε. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, δε δίστασε να υποστηρίξει ότι οι προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ παραμένουν στο τραπέζι και αποτελούν τη βάση διαπραγμάτευσης. «Πιστεύω ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία, τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν από τις κατά καιρούς προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών» είπε, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το «σχέδιο Ανάν» θα επανέλθει, αλλά με διαφορετικό όνομα και συσκευασία. «Δεν πρέπει να σταθούμε στην ονοματολογία, αλλά στο περιεχόμενο των εισηγήσεων των Ηνωμένων Εθνών, των κατά καιρούς προτάσεων που, όσο κι αν κάποιοι νομίζουν, πάντοτε θα παραμένουν στο τραπέζι και θα αποτελούν τη βάση διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών, γιατί «όσο περνά ο χρόνος τόσο παγιώνονται τα τετελεσμένα, τόσο τα γεγονότα μετατρέπονται σε μη αναστρέψιμα»...

Στη Λευκωσία, ο Τ. Παπαδόπουλος αντιμετώπισε επιφυλακτικά τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει θετικά τη διαδικασία, που συμφωνήθηκε μεταξύ του Κύπριου Προέδρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μ. Α. Ταλάτ. Η αλήθεια και η εγκυρότητα της δήλωσης του Τούρκου πρωθυπουργού θα αποδειχθεί, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Τ. Παπαδόπουλος. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε παράνομη και προκλητική την παρουσία του Ερντογάν στις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την 32η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Το προηγούμενο βράδυ, μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο σε εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 32 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το προδοτικό πραξικόπημα, διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεργαστεί με ειλικρίνεια και εποικοδομητικό πνεύμα, για να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν στη λύση του κυπριακού προβλήματος. Για να είναι όμως ουσιαστικές και αποτελεσματικές οι διαπραγματεύσεις και να μην καταρρεύσουν σε περίοδο βδομάδων, χρειάζεται, όπως επισήμανε, προετοιμασία βασικών και ουσιαστικών θεμάτων, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ιδιαίτερα αυτών των θεμάτων που άπτονται του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Εντός της καθορισμένης προθεσμίας, ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «θα δώσουμε τους τίτλους και το περιεχόμενο εκείνων των θεμάτων, που κρίνουμε ότι επιβάλλεται η μελέτη και προετοιμασία τους σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ώστε να καταστεί αργότερα δυνατή και εποικοδομητική η συζήτησή τους, σε πολιτικό επίπεδο, μαζί με άλλα θέματα που είναι καθαρώς πολιτικά, αλλά που δε χρειάζονται μελέτη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων».

Κάμερες και στα τρένα!

Την αγορά 40 τρένων, τα οποία θα διαθέτουν εντός των θαλάμων επιβατών κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης και βίντεο για παρακολούθηση και καταγραφή, σχεδίαζε το υπουργείο Μεταφορών, που κατέθεσε προς έγκριση στη Διακομματική Επιτροπή για τις προμήθειες αγαθών υψηλής οικονομικής αξίας ή υψηλής τεχνολογίας το σχετικό διαγωνισμό!

Επειτα από τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής και κατόπιν της σφοδρής αντίδρασης του εκπροσώπου του ΚΚΕ Κ. Μαραγκουδάκη, ο οποίος δήλωσε πως αν δεν απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη θα καταψηφίσει την προμήθεια στο σύνολό της, πήραν την ίδια θέση και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Αλ. Βλαχογιάννης και του ΣΥΝ Γ. Νικολάου. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε πως θα διερευνήσει τη δυνατότητα απάλειψης του σχετικού όρου και το θέμα θα επανέλθει στην Επιτροπή.

Εντονη ήταν και η αντίδραση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», η οποία σε επιστολή της προς τη Διακομματική Επιτροπή, διερωτάται με καυστικότητα: «Δε γνωρίζουμε ποιο μπορεί να είναι το τόσο έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των επιβατών, ώστε σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας και περιστολής αναγκαίων κοινωνικών δαπανών να προχωρά στην προμήθεια πανάκριβων συστημάτων παρακολούθησης και καταγραφής των επιβατών και του προσωπικού εργασίες και μάλιστα στους θαλάμους τους!!!».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταγγέλλει τη συγκεκριμένη προσπάθεια, η οποία, όπως τονίζει, «έρχεται σε καταφανέστατη αντίθεση με το ισχύον Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας και απαιτεί τη ματαίωση τοποθέτησης του συγκεκριμένου εξοπλισμού».

«Η ενέργεια αυτή - συνεχίζει στην επιστολή της - αποτελεί συνέχεια και επέκταση της λειτουργίας των συστημάτων παρακολούθησης που τοποθετήθηκαν σε όλη την Αθήνα και σε άλλες πόλεις, στα πλαίσια περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. O κλοιός της παρακολούθησης που εντείνεται στο χώρο της ΕΕ και παγκόσμια - άσχετα από τα προσχήματα - εκφράζει την έμπρακτη εφαρμογή της αναγωγής των πάντων σε υπόπτους που καθιερώθηκε με τη Συνθήκη Σένγκεν και με μια σειρά άλλες αντιδημοκρατικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως είναι ο ευρωτρομονόμος, ο τρομονόμος, η συμφωνία για την Ευρωπόλ κ.ά. και που πραγματικά σκοπό έχουν την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» προειδοποιεί πως ο λαός θα βάλει φραγμό στον αντιδημοκρατικό κατήφορο και εκφράζει την πεποίθηση πως «οι εργαζόμενοι, οι μαζικοί φορείς τους, κάθε δημοκράτης δε θα επιτρέψουν την παρακολούθηση της ατομικής και συλλογικής κοινωνικής δραστηριότητας».

«Είναι σίγουρο - καταλήγει - ότι ο λαός μας θα δυναμώσει την πάλη και τον αγώνα του για την προάσπιση των δημοκρατικών του δικαιωμάτων και ελευθεριών και δε θα νομιμοποιήσει στην πράξη κανένα μηχανισμό και καμία μεθόδευση προσβολής και περιστολής τους».

Η Αλ. Παπαρήγα σε συγκέντρωση στην Αρτέμιδα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΟΒ Αρτέμιδας για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου στην Αρτέμιδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ