Παρασκευή 21 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νεκρανασταίνουν το «σχέδιο Ανάν»

Παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης, δηλώνει ο Ν. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή

Υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν» τάχθηκε ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης, «αποκαλύπτοντας» σε ποια κατεύθυνση δρομολογείται η νέα προσπάθεια για μια «συνολική λύση».

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις των Τ. Ερντογάν και Α. Ταλάτ πως η λύση στο Κυπριακό πρέπει να στηριχτεί στο «σχέδιο Ανάν», ο Ν. Αναστασιάδης ουσιαστικά συμφώνησε. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, δε δίστασε να υποστηρίξει ότι οι προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ παραμένουν στο τραπέζι και αποτελούν τη βάση διαπραγμάτευσης. «Πιστεύω ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία, τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν από τις κατά καιρούς προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών» είπε, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το «σχέδιο Ανάν» θα επανέλθει, αλλά με διαφορετικό όνομα και συσκευασία. «Δεν πρέπει να σταθούμε στην ονοματολογία, αλλά στο περιεχόμενο των εισηγήσεων των Ηνωμένων Εθνών, των κατά καιρούς προτάσεων που, όσο κι αν κάποιοι νομίζουν, πάντοτε θα παραμένουν στο τραπέζι και θα αποτελούν τη βάση διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών, γιατί «όσο περνά ο χρόνος τόσο παγιώνονται τα τετελεσμένα, τόσο τα γεγονότα μετατρέπονται σε μη αναστρέψιμα»...

Στη Λευκωσία, ο Τ. Παπαδόπουλος αντιμετώπισε επιφυλακτικά τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει θετικά τη διαδικασία, που συμφωνήθηκε μεταξύ του Κύπριου Προέδρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μ. Α. Ταλάτ. Η αλήθεια και η εγκυρότητα της δήλωσης του Τούρκου πρωθυπουργού θα αποδειχθεί, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Τ. Παπαδόπουλος. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε παράνομη και προκλητική την παρουσία του Ερντογάν στις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την 32η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Το προηγούμενο βράδυ, μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο σε εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 32 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το προδοτικό πραξικόπημα, διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεργαστεί με ειλικρίνεια και εποικοδομητικό πνεύμα, για να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν στη λύση του κυπριακού προβλήματος. Για να είναι όμως ουσιαστικές και αποτελεσματικές οι διαπραγματεύσεις και να μην καταρρεύσουν σε περίοδο βδομάδων, χρειάζεται, όπως επισήμανε, προετοιμασία βασικών και ουσιαστικών θεμάτων, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ιδιαίτερα αυτών των θεμάτων που άπτονται του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Εντός της καθορισμένης προθεσμίας, ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «θα δώσουμε τους τίτλους και το περιεχόμενο εκείνων των θεμάτων, που κρίνουμε ότι επιβάλλεται η μελέτη και προετοιμασία τους σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ώστε να καταστεί αργότερα δυνατή και εποικοδομητική η συζήτησή τους, σε πολιτικό επίπεδο, μαζί με άλλα θέματα που είναι καθαρώς πολιτικά, αλλά που δε χρειάζονται μελέτη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ