ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Σωτηρία ζει στους αγώνες μας

Εκδήλωση τιμής στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου έγινε χτες έξω από το γκέτο της ΕΤΜΑ

Με συνθήματα συνέχισης του αγώνα, με σημαίες κόκκινες και του ΠΑΜΕ, νεολαίοι, φοιτητές, εργάτες κι απόμαχοι της δουλιάς πλημμύρισαν χτες την πύλη της ΕΤΜΑ. Εκεί που πριν από 26 χρόνια στις 28 Ιούλη 1980 η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ και φοιτήτρια Παντείου, δολοφονήθηκε από τραμπούκους της εργοδοσίας ενώ μοίραζε ανακοινώσεις ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία και τις απολύσεις.

Στην πύλη του γκέτο της ΕΤΜΑ φοιτητές και εργάτες μαζί έγραψαν χτες στους τοίχους συνθήματα, άπλωσαν το πανό της ΚΝΕ και της ΠΟΔΝ, που έδωσε το στίγμα της χτεσινής μέρας, μέρας παγκόσμιας δράσης της ΠΟΔΝ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο: «ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΕ δολοφονούν. Να σταματήσει τώρα η σφαγή. Αλληλεγγύη στους λαούς που αντιστέκονται». Εγραψαν ότι «Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ζει στους αγώνες μας» γιατί «επιμένουμε να θυμόμαστε, να τιμάμε τη μνήμη της, συνεχίζοντας το δύσκολο, όμορφο αγώνα για τα δίκαια της εργατικής τάξης», όπως τόνισε στην ομιλία της η Βάσω Μάμαλη, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας. Τόνισε ότι είναι ανάγκη σήμερα «η αντίσταση και αλληλεγγύη των λαών για ένα ρωμαλέο φιλειρηνικό κίνημα άμεσα συνδεδεμένο με κάθε αγώνα διεκδίκησης. Αυτοί που κάνουν τους πολέμους είναι οι ίδιοι που οδηγούν τους λαούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η ειρήνη τους προετοιμάζει τον πόλεμο».

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Βασίλης Κουμπούρας, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της κοινής πάλης φοιτητών και εργατών, σημειώνοντας ότι «μαζί αγωνιστήκαμε ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, ενάντια στην αντεργατική πολιτική, ενάντια στη λιτότητα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μαζί θα στείλουμε μήνυμα καταδίκης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων τους στις εκλογές του Οκτώβρη».

Εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου η Βίκυ Κιτάνη επισήμανε ότι «η Σωτηρία Βασιλακοπούλου με τη δράση και τη θυσία της απέδειξε ότι οι πραγματικοί, οι ήρωες οι δικοί μας δεν μπορεί παρά να είναι σπλάχνα του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος».

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι συνδικάτων, του ΠΑΜΕ, της ΚΟΑ του ΚΚΕ, της ΚΝΕ κ.ά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δημ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ και ο Γ. Μαυρίκος υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνα - Πειραιά με τη ΝΑΣ.

Συγκέντρωση στην Κάρυστο

H ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση αύριο Σάββατο, στις 9.30 μ.μ. στην παραλία. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κουβανική Επανάσταση, σε συνεργασία με τη ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου. Θα μιλήσουν: Ο Ερμες Ερέρα, πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα και η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ - ΠΕΡΑΧΩΡΑ
Συναυλία ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας διοργανώνει συναυλία με την Νάντια Καραγιάννη, σήμερα Παρασκευή, στο παραλιακό πάρκο Ειρήνης, στις 8.30 μ.μ. Συμμετέχει το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας. Θα μιλήσει ο ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή καλεί όλους να συμμετάσχουν, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους λαούς της Μέσης Ανατολής και απαιτώντας το σταμάτημα των βρώμικων πολέμων.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Νέα προσφυγή για τις χαφιεδοκάμερες

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με την οποία ανανεώθηκε για έναν ακόμη χρόνο (μέχρι 24/5/2007) η άδεια λειτουργίας των καμερών παρακολούθησης και καταγραφής, που είναι εγκαταστημένες σε δρόμους και πλατείες της Αθήνας, κατέθεσαν χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» και 40 περίπου προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της πως προκάλεσε άσχημη εντύπωση στην αντιπροσωπεία της, αλλά και στους περαστικούς η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης με κρανιοφόρους, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου κατέθεσε την αίτησή της.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την κατάργηση της απόφασης 39/2006 και την αποκαθήλωση των καμερών, οι οποίες έχουν επανειλημμένα και αποδεδειγμένα χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή δραστηριοτήτων του λαϊκού κινήματος (συγκεντρώσεις απεργών, φοιτητών κλπ.).

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ζητά τη συνεκδίκαση της νέας αίτησής της με την προηγούμενη, της οποίας η εκδίκαση έχει οριστεί για την 1η Δεκέμβρη 2006.

«Εθνική υπόθεση» οι εφοπλιστικές μπίζνες

Στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει και η ΝΔ, ανάγοντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών και συνολικά του μεγάλου ντόπιου κεφαλαίου ως «ιερό και όσιο», ο πρωθυπουργός έσπευσε να παραστεί χτες το πρωί στην τελετή της ονοματοδοσίας του νεότευκτου πλοίου του μεγαλοεφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, προέδρου της εταιρίας «Costamare Shipping Company SA», που έγινε στον ΟΛΠ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο Ικόνιο. Τελετή με την οποία επισφραγίστηκε η συνεργασία μεταξύ δύο οικονομικών κολοσσών, της εταιρίας του Κωνσταντακόπουλου, που διαθέτει πάνω από 60 πλοία και της μεγαλύτερης κινεζικής μεταφορικής εταιρίας «COSCO».

H συνεργασία αυτή, με βάση και με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, επιχειρείται να παρουσιαστεί ως εθνική υπόθεση. Ομως η πραγματικότητα είναι άλλη. Κερδισμένος από τη συνεργασία αυτή είναι ο εφοπλιστής Κωνσταντακόπουλος και οι μέτοχοι (εφοπλιστές και άλλοι επιχειρηματίες) της ΟΛΠ ΑΕ.

Τον περασμένο Γενάρη οπότε ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κίνα και τον πρόεδρο της «COSCO», «έκλεισε» για λογαριασμό του Κωνσταντακόπουλου τη συμφωνία της μεταφοράς των κοντέινερ της κινεζικής εταιρίας με τα πλοία της εταιρίας του Ελληνα εφοπλιστή. Με αποτέλεσμα το πλοίο που ονοματοδοτήθηκε χτες ως «COSCO HELLAS» να αποτελεί το ένα από τα πέντε πλοία που έχει παραγγείλει ο Κωνσταντακόπουλος προκειμένου να τα ναυλώσει η κινεζική εταιρία. Η «COSCO» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του 25% των μετοχών του ΟΛΠ, ζήτησε να επενδύσει στην πρώτη προβλήτα και να της εκχωρηθούν χερσαίοι χώροι και αποθήκες του Οργανισμού. Επιπλέον κατασκευή και νέων προβλήτων καταπίνοντας ελεύθερους χώρους των γύρω δήμων.

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Ανένδοτη η ΕΥΠ για την παράδοση του πορίσματος

Κάτω από την πολιτική «ομπρέλα» του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα και της κυβέρνησης, ο διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής αρνήθηκε - εκ νέου - χτες την παράδοση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, του πορίσματος της Υπηρεσίας για τις υποκλοπές. Επίσης αρνήθηκε και την παράδοση του πρωτογενούς υλικού από τις έρευνες της ΕΥΠ, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα. Ολα αυτά, ενώ, ο ίδιος ο διοικητής της ΕΥΠ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν μικρές διαφορές ανάμεσα στα συμπεράσματα, σε σχέση με αυτά της ΑΔΑΕ.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, δήλωσε στο «Ρ»: «Η κυβέρνηση παρεμποδίζει με διάφορα προσχήματα το έργο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, που ασχολείται με το θέμα των υποκλοπών με το να μην δίνει το πόρισμα της ΕΥΠ. Πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις».

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, ο Ιω. Κοραντής - όπως και ο Β. Πολύδωρας - αρνήθηκε την παράδοση του πορίσματος, επικαλούμενος τη μυστικότητα της εισαγγελικής έρευνας. Για τις διαφορές μεταξύ των συμπερασμάτων ΕΥΠ και ΑΔΑΕ, υποστήριξε ότι δεν είναι ουσιώδεις. Ομως ο υποδιοικητής της ΕΥΠ, Σ. Τσιτσιμπής, κατέθεσε πως δεν ήταν δυνατή η περαιτέρω έρευνα για τις κλήσεις των τηλεφώνων - σκιών προς το εξωτερικό αφού δεν παρασχέθηκαν στην Υπηρεσία επαρκή στοιχεία από τις εταιρίες «ΤΙΜ» και «Βόνταφον». Σύμφωνα με το αντίστοιχο πόρισμα της ΑΔΑΕ υπήρξαν κλήσεις προς το Μέριλαντ των ΗΠΑ, τη Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ