ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ - ΘΑΝΟΥ
Στις συμπληγάδες του συστήματος

Ασχετα με την κατάληξη που είχε το θέμα των δυο αθλητών, απέδειξε ότι ο κλασικός αθλητισμός κινείται στα στενά όρια του «δούναι - λαβείν» που επιβάλουν τα συμφέροντα

Οι πολυεθνικές εταιρείες θέλουν τους αθλητές πειθήνια όργανά τους, άλλωστε γι' αυτό πληρώνουν

Sportidea

Οι πολυεθνικές εταιρείες θέλουν τους αθλητές πειθήνια όργανά τους, άλλωστε γι' αυτό πληρώνουν
Μπορεί, επίσημα, να μη μάθουμε ποτέ αν οι Κεντέρης και Θάνου είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η πρόσφατη όμως απόφαση της IAAF να κλείσει την υπόθεση, αφού οι αθλητές παραδέχτηκαν το σφάλμα τους σχετικά με την αποφυγή τους να περάσουν από αντιντόπινγκ εξέταση και ακόμα το γεγονός ότι δέχτηκαν να μη διεκδικήσουν καμιάς μορφής αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη, μας δίνει κάθε δικαίωμα να σκεφτούμε ό,τι θέλουμε.

Η ιστορία αυτή, έτσι όπως άρχισε, και με τον τρόπο που τελείωσε, μας δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος της υποταγής του υψηλού αθλητισμού στις κάθε είδους, έξω από κάθε ηθική, ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι Κεντέρης και Θάνου υπήρξαν γνήσια τέκνα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, στα κέρδη του οποίου έχουν συμβάλλει τα μέγιστα. Το αν ξανατρέξουν ή όχι πολύ λίγη σημασία έχει. Η περίπτωσή τους έγινε παράδειγμα προς αποφυγή, προειδοποιώντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την παγκόσμια αθλητική «μαφία» όσο μεγάλος αθλητής και αν είναι.

Οι πολυεθνικές εταιρείες θέλουν τους αθλητές πειθήνια όργανά τους, άλλωστε γι' αυτό πληρώνουν. Αλίμονο αν χάσουν τον έλεγχο. Και για του λόγου το αληθές:

Στις 27/3/05 στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» δημοσιεύτηκε συνέντευξη της Κατερίνας Θάνου προς τον δημοσιογράφο κ. Λάλα, όπου η Κ. Θάνου εξομολογείται ότι «... ανυπομονεί να επιστρέψει στους στίβους, αποδεχόμενη τους όρους "αγορά" που επικρατούν στον παγκόσμιο πρωταθλητισμό». Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα γεγονότα εκείνων των ημερών είπε ότι «αν ήταν Αμερικανίδα δε θα συνέβαινε τίποτα, γιατί αυτοί ξέρουν να κάνουν καλύτερα τις δουλιές τους!». Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το σύστημα που επικρατεί στον παγκόσμιο χώρο του αθλητισμού η κ. Θάνου με θαυμαστή ωμότητα απαντά λέγοντας ότι «...από τη στιγμή που μπαίνεις σ' αυτό το χώρο πρέπει να γνωρίζεις τους όρους του παιχνιδιού. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα αμφισβήτησης των όρων... Εγώ από την αρχή διάλεξα τη μέθοδο να κλείνω τα αυτιά μου...».

Τα ερωτήματα για την περίπτωση των Κώστα Κεντέρη - Κατερίνας Θάνου παραμένουν και μετά το κλείσιμο της υπόθεσης

Sportidea

Τα ερωτήματα για την περίπτωση των Κώστα Κεντέρη - Κατερίνας Θάνου παραμένουν και μετά το κλείσιμο της υπόθεσης
Πλήρης υποταγή λοιπόν στο σύστημα. Μιλάμε για μια στυγνή μορφή σωματεμπορίας, από τη στιγμή που δέχεσαι να μπεις στο παιχνίδι του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Δηλαδή, να το πούμε πιο απλά: Από τη στιγμή που παίρνεις απόφαση να εμπορευτείς τα σωματικά σου προσόντα, δηλώνεις ταυτόχρονα και πλήρη υποταγή στους κανόνες του συστήματος. Κι εμείς με πρώτη την αθλητική μας ηγεσία κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι ο αθλητισμός καθοδηγείται από διεθνή «μαφία», η οποία σε πλήρη συνεργασία με τους παγκόσμιους αθλητισμούς Οργανισμούς (ΔΟΕ, FIFA, IAAF κλπ.) καθοδηγούν τον αθλητισμό με μοναδικό σκοπό το κέρδος αδιαφορώντας εντελώς για τον παράγοντα άνθρωπο - αθλητή. Π.χ. Ζήσαμε όλοι και στο τελευταίο Μουντιάλ το χαμηλό επίπεδο ποδοσφαίρου, που ήταν αποτέλεσμα της κούρασης μιας γεμάτης ποδοσφαιρικής σεζόν, εν ονόματι του κέρδους των απανταχού ποδοσφαιρικών ΑΕ και των χορηγών τους. Απογοητευτήκαμε από τη χαμηλή απόδοση μεγάλων παικτών, που όμως ήταν αδύνατον να αντεπεξέλθουν στις όλο και μεγαλύτερες αξιώσεις των «νταβατζήδων» του αθλήματος. Το ζήτημα λοιπόν είναι να συνειδητοποιηθεί από τους αθλητές ότι για το κεφάλαιο δεν είναι τίποτε άλλο από μηχανές παραγωγής πλούτου.

Αυτό πόσο έχει γίνει συνείδηση από τους Κεντέρη - Θάνου;

Κατ' αρχήν είναι έξυπνα παιδιά. Δεν κατάλαβαν ότι δε θα τους άφηναν να τρέξουν χωρίς έλεγχο; Ποιος ο λόγος να τον αποφύγουν με διάφορες δικαιολογίες και έπειτα από δύο χρόνια να παραδεχτούν ότι έσφαλαν; Δεν ήξεραν ότι από τη στιγμή που είχαν αποδεχτεί να παίρνουν μέρος σε αγώνες με «μαφιόζικους» όρους, ότι θα πρέπει και να τους σέβονται; Ο έμπορος προπονητής τους, μπασμένος στα διεθνή κόλπα, δεν τους τα είχε πει αυτά;

Τελικά, στα δικά μου ερωτήματα, που είμαι ένας απλός φίλαθλος, ποιος θα απαντήσει; Τα παιδιά ήταν ντοπαρισμένα, αφού παραδέχτηκαν ότι έσφαλαν; Οι άλλοι, οι οποίοι βγήκαν Ολυμπιονίκες ήταν άραγε καθαροί; Μήπως από εδώ και πέρα θα πρέπει να δεχόμαστε τον αθλητισμό έτσι όπως μας τον σερβίρει ο καπιταλισμός; Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή, όλα αυτά τα παιδιά, όλοι αυτοί οι Ολυμπιονίκες, όλα αυτά τα θαύματα της φύσης θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι τα θύματα της υπόθεσης; Οτι δίνουν τη ζωή τους για να τα κονομάνε οι καπιταλιστές;


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ικανοποίηση από ΣΕΓΑΣ

Με αφορμή την εξέλιξη της υπόθεσης του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, ο ΣΕΓΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση.

«Ο ΣΕΓΑΣ εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του γιατί οι προσπάθειές του να εξασφαλίσει συνθήκες δίκαιης δίκης για τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου και να αποκρούσει την 3η κατηγορία (αποφυγής ελέγχου) που η IAAF προσέθεσε ενώπιον του CAS, συνέβαλαν στη σημερινή (σ.σ. της περασμένηςεβδομάδας) εξωδικαστική συμφωνία και στην απόσυρση της έφεσης της IAAF, κατά της απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ.

Η κοινά αποδεκτή λύση, με αντίτιμο την παραδοχή εκ μέρους των αθλητών κάποιων παραβιάσεων των κανονισμών χωρίς να υπάρξει καταδίκη και η απόσυρση της έφεσης εκ μέρους της IAAF, πράγματι αποσκοπεί στο καλό του αθλήματος, γιατί κλείνει οριστικά ένα σημαντικό θέμα που έχει απασχολήσει την ελληνική και την παγκόσμια αθλητική κοινότητα.

Μετά την εξέλιξη αυτή οι αθλητές μας θα επανέλθουν σύντομα στην ενεργό αθλητική δράση, αφού παραμένει σε ισχύ η απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας.

Ο ΣΕΓΑΣ τέλος, σημειώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη δήλωση των αθλητών μας, ότι θα συνεργαστούν με την IAAF στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και την αντίστοιχη δήλωση της IAAF, ότι θα τους διευκολύνει να επανέλθουν σύντομα και ομαλά στην ενεργό αθλητική δράση».

Η απόφαση της ΙΑΑΦ

Με τίτλο «Ο Κεντέρης και η Θάνου αποδέχτηκαν παραβάσεις του κανονισμού αντιντόπινγκ» αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της IAAF η συμφωνία.

«Πριν η υπόθεση φτάσει στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, οι Ελληνες αθλητές, Κωνσταντίνος Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου, αποδέχτηκαν παραβάσεις του κανονισμού αντιντόπινγκ, με τρεις χαμένους ελέγχους, μεταξύ της 27ης Ιουλίου και της 12ης Αυγούστου 2004 και αποτυχία να δώσουν δείγμα ούρων και αίματος στις 12 Αυγούστου 2004. Ως συνέπεια τούτου, οι διαδικασίες τώρα ολοκληρώνονται.

Οι αθλητές είχαν τιμωρηθεί προσωρινά από την IAAF από τις 22 Δεκεμβρίου 2004. Με δεδομένο ότι θα συμμορφωθούν με τις προϋποθέσεις επανένταξης της IAAF, θα έχουν το δικαίωμα ν' αγωνιστούν ξανά στις 22 Δεκεμβρίου 2006. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές είναι ικανοποιημένες που, για το συμφέρον του αθλήματος, αυτή η μακροχρόνια διένεξη έφτασε στην ολοκλήρωσή της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ