ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυριακή 9/7
  • Στο Ηρώδειο, το Εθνικό Δραματικό Κέντρο της Νορμανδίας παρουσιάζει το έργο του Μαξίμ Γκόρκι «Οι βάρβαροι», σε σκηνοθεσία Ερικ Λακασκάντ. Παγκόσμια πρεμιέρα στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
  • Στην Πειραιώς 260, το Χοροθέατρο του Βούπερταλ «Πίνα Μπάους» παρουσιάζει την παράσταση «Καφέ Μίλερ».
  • Με μία ομαδική έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής τριάντα δύο καλλιτεχνών, η αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18), αποχαιρετά το χώρο που τη φιλοξένησε για 18 χρόνια. Παρουσιάζονται έργα των: Κ. Αναστασόπουλου, Β. Βλαχογιάννη, Γ. Κόρδη, Γ. Μαργαρίτη, Ν. Παπαδάκη, Ν. Σκλαβενίτη κ.ά. Από το Σεπτέμβρη η γκαλερί θα λειτουργεί στο νέο χώρο της, στη λεωφόρο Κατεχάκη 70.
Δευτέρα 10/7
  • Αφιερωμένο στην ελληνική μουσική παράδοση είναι το διήμερο «Το αλάτι της γης», που θα πραγματοποιηθεί (10, 11/7, 9 μ.μ.), στο Φεστιβάλ Βύρωνα, με επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα. Στην πρώτη συναυλία (10/7) με τίτλο «Εν... φωναίς και οργάνοις» συμμετέχουν: Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης, Σαβίνα Γιαννάτου, Πετρολούκας Χαλκιάς, Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα.
  • Στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κρουστών: Τα διαδραστικά ηλεκτρονικά κρουστά του Κώστα Μόσχου, οι ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΤΑ με τον Βασίλη Βασιλάτο και η Ομάδα Κρουστών του Μουσικού Τμήματος του ΕΜ Πολυτεχνείου και η «Camut Band» από την Ισπανία.
  • Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι «Επισκέπτες», ροκ κιθάρες, ρεμπέτικο και ελληνική παράδοση στο Λυκαβηττό.
Τρίτη 11/7
  • «Τ' αηδόνια της Ανατολής και τα πουλιά της Δύσης» τιτλοφορείται η συναυλία στο πλαίσιο του διημέρου «Το αλάτι της γης», στο Φεστιβάλ Βύρωνα, με τραγούδια από τη Μ. Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και τα ελληνόφωνα χωριά της Κ. Ιταλίας, με την Χάρις Αλεξίου, τις Μικρασιάτισσες του Πνευματικού Κέντρου Ν. Ερυθραίας, τους «Γλεντιστάδες» από το Μεσότοπο Λέσβου, το συγκρότημα «Arakne Mediterranea» των Ελληνόφωνων του Σαλέντο κ.ά.
  • Ο Μιχάλης Κλαπάκης, ο Αντρέας Γεωργίου, ο Ramesh Shtham και ο Γιώργος Ψειράκης συναντιούνται σε μια ατμοσφαιρική παράσταση στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κρουστών, καθώς και το μουσικό σχήμα ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ και οι δεξιοτέχνες Misirli Ahmet και Κώστας Αναστασιάδης.
  • Συναυλία, Τρίτη - Τετάρτη, με τους Σόλομον Μπερκ και «The Blues Brothers Band», στο Ηρώδειο.
Τετάρτη 12/7
  • Το «Θέατρο 9 και κάτι» παρουσιάζει (12, 13, 14/7) στο «Σχολείον» το έργο του Ντέιαν Ντουκόφσκι «Other Side» με τους Λυδία Φωτοπούλου, Μαρία Κατσιαδάκη, Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Γιώργο Δάμπαση.
  • Συναυλία Iggy Pop και The Stooges στο θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα.
  • «Οι Παλαδίνοι» κωμωδία - μπαλέτο σε τρεις πράξεις του Ζαν - Φιλίπ Ραμό, στο Μέγαρο Μουσικής, σε σκηνοθεσία Ζοζέ Μονταλβό και μουσική διεύθυνση Ουίλιαμ Κρίστι.
  • «Η Κίνα των Τανγκ. Μια χρυσή εποχή (7ος - 10ος αιώνας)» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22).
Πέμπτη 13/7

Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βασίλης Παπακωνσταντίνου

  • Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δίνει στο Θέατρο Πέτρας μια μοναδική συναυλία με ροκ διάθεση και διαφορετική διάσταση στα τραγούδια που έχει μέχρι σήμερα ερμηνεύσει.
  • Συναυλία με τους Magenta: Μουτσάτσου - Νικολούδης - Ρακόπουλος, στο θέατρο Βύρωνα. Συμμετέχει ο Μίλτος Πασχαλίδης.
  • Συναυλία της Νταϊάνα Κρολ, στο Ηρώδειο.
  • «Δε φεύγω... θα μείνω όλη νύχτα στην πόρτα σου...» συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη, στο θέατρο Πέτρας.
Παρασκευή 14/7
  • «Πέρσες» του Αισχύλου (14-15/7) από το Εθνικό Θέατρο, στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.
  • «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, στη Μικρή Επίδαυρο, από το «Θέατρο Τέχνης».
  • «Αναδρομή» στη 45χρονη πορεία του Γιάννη Σπανού από την εποχή του «Νέου Κύματος» στους μελοποιημένους ποιητές, στην «Οδό Αριστοτέλους», στα λαϊκά του τραγούδια μέχρι τις σημερινές του επιτυχίες, στην Πετρούπολη.
  • Συνεχίζεται στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου), η έκθεση «Τα λουλούδια στη σύγχρονη τέχνη», σε επιμέλεια των Ελένης Κυπραίου, Σταύρου Τσιγκόγλου.
  • «Απόδραση στο Αιγαίο» είναι ο τίτλος της ομαδικής εικαστικής έκθεσης, που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου). Συμμετέχουν οι: Κ. Αλιβιζάτου, Β. Θέος, Χρ. Καζάκου, Α. Καστρινάκης, Ε. Παυλίδου, Ντ. Πλατανιώτου, Β. Σιατερλή, Ειρ. Συριανού κ.ά.

Χάρις Αλεξίου
Χάρις Αλεξίου

Εργο του Γ. Βακιρτζή από την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, «Τα λουλούδια στη σύγχρονη τέχνη»
Εργο του Γ. Βακιρτζή από την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, «Τα λουλούδια στη σύγχρονη τέχνη»

«Πέρσες» από το Εθνικό Θέατρο
«Πέρσες» από το Εθνικό Θέατρο

«Αλας» της μουσικής μας παράδοσης

Αφιερωμένο στην ελληνική μουσική παράδοση είναι το διήμερο «Το αλάτι της γης», που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο (10, 11/7), στις 9 μ.μ., στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα, με αφορμή τα 25χρονα γενέθλια της ομώνυμης ραδιοφωνικής εκπομπής του εθνομουσικολόγου και διευθυντή του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Λάμπρου Λιάβα (τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν στο Μουσείο). Δυο βραδιές με μουσικές, τραγούδια και χορούς, που έχουν ταυτότητα και ερμηνευτές ορισμένους από τους κορυφαίους της ελληνικής παράδοσης, παλιότερους και νεότερους. Αναδεικνύοντας το «αλάτι» της μουσικής μας παράδοσης μέσα στην έρημο της ισοπέδωσης από το δισκογραφικό μάρκετινγκ, τα τηλεοπτικά «γλέντια» και τις απρόσωπες play-lists των κομπιούτερ djs και των ραδιοφωνικών σκυλάδικων.

Στην πρώτη συναυλία (10/7) με τίτλο «Εν ...φωναίς και οργάνοις» θα πάρουν μέρος: Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης, Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι), Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα (ούτι - τραγούδι), Στάθης Κουκουλάρης (βιολί), Μάνος Αχαλινωτόπουλος - Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο - φλογέρες), Νίκος Οικονομίδης (βιολί), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα - λάφτα), Μιχάλης Καλιοντζίδης (ποντιακή λύρα - τραγούδι) και τα «Χάλκινα της Κοζάνης» του Δημήτρη Κώτσικα. Θα συμμετέχουν χορευτικές ομάδες του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί» και του Λυκείου των Ελληνίδων.

«Τ' αηδόνια της Ανατολής και τα πουλιά της Δύσης», τιτλοφορείται η συναυλία της 11/7, με τραγούδια από Μ. Ασία, Πόντο, Καππαδοκία και τα ελληνόφωνα χωριά της Κ. Ιταλίας. Η Χάρις Αλεξίου θα παρουσιάσει τα «Τραγούδια της Γης», ενώ μαζί της θα είναι οι Μικρασιάτισσες του Πνευματικού Κέντρου Ν. Ερυθραίας, οι «Γλεντιστάδες» από τον Μεσότοπο Λέσβου, οι χορευτικές ομάδες του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί», του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης και το συγκρότημα «Arakne Mediterranea» των Ελληνόφωνων του Σαλέντο. Επιστημονική - καλλιτεχνική επιμέλεια διημέρου: Λάμπρος Λιάβας. Εισιτήρια: 25 ευρώ. Εισιτήρια για το διήμερο: 40 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ