Κυριακή 9 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αλας» της μουσικής μας παράδοσης

Αφιερωμένο στην ελληνική μουσική παράδοση είναι το διήμερο «Το αλάτι της γης», που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο (10, 11/7), στις 9 μ.μ., στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα, με αφορμή τα 25χρονα γενέθλια της ομώνυμης ραδιοφωνικής εκπομπής του εθνομουσικολόγου και διευθυντή του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Λάμπρου Λιάβα (τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν στο Μουσείο). Δυο βραδιές με μουσικές, τραγούδια και χορούς, που έχουν ταυτότητα και ερμηνευτές ορισμένους από τους κορυφαίους της ελληνικής παράδοσης, παλιότερους και νεότερους. Αναδεικνύοντας το «αλάτι» της μουσικής μας παράδοσης μέσα στην έρημο της ισοπέδωσης από το δισκογραφικό μάρκετινγκ, τα τηλεοπτικά «γλέντια» και τις απρόσωπες play-lists των κομπιούτερ djs και των ραδιοφωνικών σκυλάδικων.

Στην πρώτη συναυλία (10/7) με τίτλο «Εν ...φωναίς και οργάνοις» θα πάρουν μέρος: Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης, Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι), Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα (ούτι - τραγούδι), Στάθης Κουκουλάρης (βιολί), Μάνος Αχαλινωτόπουλος - Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο - φλογέρες), Νίκος Οικονομίδης (βιολί), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα - λάφτα), Μιχάλης Καλιοντζίδης (ποντιακή λύρα - τραγούδι) και τα «Χάλκινα της Κοζάνης» του Δημήτρη Κώτσικα. Θα συμμετέχουν χορευτικές ομάδες του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί» και του Λυκείου των Ελληνίδων.

«Τ' αηδόνια της Ανατολής και τα πουλιά της Δύσης», τιτλοφορείται η συναυλία της 11/7, με τραγούδια από Μ. Ασία, Πόντο, Καππαδοκία και τα ελληνόφωνα χωριά της Κ. Ιταλίας. Η Χάρις Αλεξίου θα παρουσιάσει τα «Τραγούδια της Γης», ενώ μαζί της θα είναι οι Μικρασιάτισσες του Πνευματικού Κέντρου Ν. Ερυθραίας, οι «Γλεντιστάδες» από τον Μεσότοπο Λέσβου, οι χορευτικές ομάδες του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί», του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης και το συγκρότημα «Arakne Mediterranea» των Ελληνόφωνων του Σαλέντο. Επιστημονική - καλλιτεχνική επιμέλεια διημέρου: Λάμπρος Λιάβας. Εισιτήρια: 25 ευρώ. Εισιτήρια για το διήμερο: 40 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ