Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούλη 2006 - αριθ. φύλλου: 9540

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η λαϊκή
εξουσία
στις ελεύθερες περιοχές

Η τρομοκρατία και η βία κατά των κομμουνιστών, κατά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οι στυγνές δολοφονίες εναντίον τους, είναι οι παράγοντες εκείνοι που γέννησαν την ανάγκη του ΔΣΕ, όχι μόνο σαν άμυνα, αλλά ταυτόχρονα σαν μια ηρωική προσπάθεια δικαίωσης των οραμάτων της Εθνικής Αντίστασης. Με ποιες αρχές διοικούνταν ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας; Τι είδους εξουσία επιβλήθηκε στις ελεύθερες περιοχές; Πώς σχηματίστηκε η Προσωρινή Κυβέρνηση και ποια ήταν τα πρώτα της νομοθετήματα; Οι απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα αποκαλύπτουν τα ίχνη της κοινωνίας, που οραματίστηκαν οι μαχήτριες και οι μαχητές του ΔΣΕ και ξεκίνησαν να τη δημιουργούν, ξεπερνώντας τα φυσικά όρια του ανθρώπου με πρωτοφανή ηρωισμό και αυταπάρνηση.


ΣΕΛ.  11   -   14


ΕΝΡΙΚΕ ΝΙΟΥΝΕΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ
Μορφή της κουβανέζικης λογοτεχνίας

Ο Κουβανέζος Ενρίκε Νιούνες Ροντρίγκες (1923 - 2000), είναι μια σημαντική μορφή της σύγχρονης κουβανέζικης λογοτεχνίας. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου. Ηταν δημοσιογράφος, κριτικός, χρονικογράφος, δοκιμιογράφος και συγγραφέας πολλών διηγημάτων.


ΣΕΛ.  3
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Στη δαγκάνη της «ανταγωνιστικότητας»

Καθεστώς «γαλέρας» ετοιμάζει η ΕΕ για τους δημιουργούς του οπτικοακουστικού, με «τυμπανιστές» τους υπουργούς Πολιτισμού και εντολοδόχους τα μονοπώλια του χώρου.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΔΙΗΓΗΜΑ
Τελευταίες ώρες

«Ακουγε κομμουνιστές και δαιμονιζόταν. Στην αρχή απόρησε: "Ζει ακόμα, το παλιόσκυλο;" Επειτα οργίστηκε: "Να ψοφήσει, κύριε ταγματάρχα. Να τους τινάξουμε στον αέρα!... "». Ενα διήγημα του Νίκου Κυτόπουλου


ΣΕΛ.  8
«Φως» στις αιτίες των ηλιακών εκλάμψεων

Πέρα από τη γενική σχέση μεταξύ εκλάμψεων και ισχυρών μαγνητικών πεδίων, οι λεπτομέρειες της εμφάνισης των εκλάμψεων και των εκτοξεύσεων ύλης από το ηλιακό στέμμα παραμένουν ως ένα βαθμό ασαφείς.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ