ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο κύμα επιθέσεων

Από χτεσινή επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στη Βαγδάτη

Associated Press

Από χτεσινή επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μπαράζ επιθέσεων σάρωσαν χτες, διάφορες πόλεις του Ιράκ, με κύριο στόχο τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά και τους συνεργάτες τους, δηλαδή Ιρακινούς αστυνομικούς και στρατιώτες. Επίσης, οι ιρακινές αρχές επιβεβαίωσαν ότι τα τελευταία δύο 24ωρα έχουν απαχθεί τουλάχιστον 45 σιίτες πολίτες, κυρίως στο δρόμο που συνδέει το Ιράκ με τις γειτονικές χώρες Συρία - Ιορδανία.

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε σε δρόμο έξω από το Τικρίτ, όταν λεωφορείο που μετέφερε Ιρακινούς στρατιώτες έπεσε πάνω σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Σκοτώθηκαν 24 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 20 άνθρωποι, τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες. Στρατιώτες και αστυνομικοί ήταν ο στόχος και της επίθεσης καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη σιιτική συνοικία Καράντα της Βαγδάτης. Οι άνδρες των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας είχαν σχηματίσει ουρά σε τοπική τράπεζα για να πληρωθούν. Σκοτώθηκαν 14 άτομα (10 στρατιώτες) και τραυματίστηκαν 37 άλλοι. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στη συγκεκριμένη συνοικία, την τελευταία εβδομάδα.

Στη Μουκταντίγια 6 πολίτες και 1 αστυνομικός σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος. Στόχος έγιναν Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί στο Κιρκούκ, όπου σκοτώθηκαν 2 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 2 από έκρηξη, όπως και στο Ταλ Αφάρ, όπου σκοτώθηκαν 3 στρατιώτες. Στη σιιτική Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης σκοτώθηκαν 5 υπάλληλοι της εταιρείας ηλεκτρισμού και τραυματίστηκαν άλλοι 6 όταν το λεωφορείο τους έπεσε σε ενέδρα. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης σε έκρηξη στη νότια Βαγδάτη και 1 Βρετανός σε επίθεση με όλμους που δέχτηκε βάση των βρετανικών κατοχικών στρατευμάτων στη Βασόρα.

Υπό το βάρος των αλλεπάλληλων αυτών αντικατοχικών επιθέσεων, φαίνεται να επιταχύνθηκε η μεταφορά ιρακινών στρατευμάτων, αλλά και κατοχικών από τις βόρειες περιοχές του Ιράκ στη Βαγδάτη, με στόχο, όπως λεγόταν, να «επιτευχθεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης αλ Μάλικι για επιβολή τάξης». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εντός των επομένων ημερών αναμένεται να μετακινηθούν 3.700 Αμερικανοί στρατιώτες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πρώτο αίμα μετά την «παραλαβή» του ΝΑΤΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Η δύναμη κατοχής του ΝΑΤΟ είχε χτες νέες απώλειες, τις πρώτες μετά την «παραλαβή» της διοίκησης στο νότο από το στρατό των ΗΠΑ. Πρόκειται για τρεις Βρετανούς στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτόξευσαν εναντίον μηχανοκίνητης περιπόλου, ενεδρεύοντες Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ. Αλλος ένας Βρετανός στρατιώτης βρισκόταν σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Το επεισόδιο σημειώθηκε μία μέρα μετά την «παράδοση-παραλαβή» της διοίκησης, που εμπλέκει το ΝΑΤΟ σε ενεργό επιχειρησιακό ρόλο και όχι σε «ειρηνευτικό», όπως μέχρι στιγμής υποστηριζόταν. Σύμφωνα με το BBC, οι τρεις αυτοί θάνατοι αυξάνουν σε εννέα τον αριθμό των Βρετανών κατοχικών που έχουν βρει το θάνατο στο Αφγανιστάν εντός του 2006. Φυσικά τόσο η Ντάουνινγκ Στριτ όσο και το υπουργείο Αμυνας εξήραν το «θάρρος και τον επαγγελματισμό» των Βρετανών στρατιωτών που συμβάλλουν στην κατοχή (την «ειρήνευση») του Αφγανιστάν, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επιχείρησαν να κερδίσουν πολιτικούς πόντους προειδοποιώντας ότι «οι απώλειες αυτές δε θα είναι οι τελευταίες».

Η εξέλιξη της ενεργούς επιχειρησιακής εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο του Αφγανιστάν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα είναι εξαιρετικά «δαπανηρή» πολιτικά για τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του, καθώς οι απώλειές τους θα αυξηθούν. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απαθουράι, δήλωνε πρόσφατα πως οι κανόνες εμπλοκής «έχουν δραματικά αλλάξει».

Ο δημοσιογράφος Αχμεντ Ρασίντ - συγγραφέας του βιβλίου Ταλιμπάν - λέει ότι στο Αφγανιστάν υπάρχουν «δύο πόλεμοι»: ο ένας «διεξάγεται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μιλούν για δεκάδες αν όχι εκατοντάδες νεκρούς Ταλιμπάν καθημερινά σχεδόν. Και στον άλλο πόλεμο οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν πόλεις, και εισδύουν σε μεγάλες πόλεις όπως η Λασκάρ Γκα». Ο επίσης Πακιστανός δημοσιογράφος Ραχιμουλά Γιουσοφζάι λέει ότι «οι Ταλιμπάν δεν ηττήθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα», εξηγώντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ «απλώς τους ανάγκασαν να φύγουν από πόλεις όπως η Καμπούλ».

ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
«Δε σταματά ο εμπλουτισμός» απαντά η Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Το Ιράν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το δικαίωμά του στην πυρηνική τεχνολογία και στην παραγωγή πυρηνικού καυσίμου. Ο ιρανικός λαός έχει δικαίωμα να επωφεληθεί, για ειρηνικούς σκοπούς, της τεχνολογίας αυτής και δεν πρόκειται να το απεμπολήσει, ιδιαίτερα υπό την απειλή δύναμης». Αυτό διαμήνυσε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ένα 24ωρο μετά την υιοθέτηση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που ζητά τη διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έγιναν και από τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου. Ο Γκόλαμ Αλί Χαντάντ Αντελ υποστήριξε ότι η απόφαση του ΟΗΕ «δεν έχει την παραμικρή αξία για τον ιρανικό λαό. Οταν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν επιβάλλει τον τερματισμό των σφαγών στο Νότιο Λίβανο και απλώς τις καταδικάζει όπως θα έκανε ο καθένας στο σπίτι του, τότε οι λαοί του κόσμου δεν μπορούν να δίνουν σημασία στις αποφάσεις του».

Εντούτοις, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι θα συνεχίσουν να εξετάζουν το πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων που έχει προταθεί από τις 5 χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία και θα συμμετάσχουν σε σχετικές διαβουλεύσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.- Αλλος ένας 14χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, χτες, όταν ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε με πύραυλο αυτοκίνητο μέσα στην πόλη της Γάζας. Οι 4 επιβαίνοντές του τραυματίστηκαν σοβαρά, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται η ταυτότητά τους.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.- «Πρόβλημα» χαρακτήρισε χτες ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών την προχτεσινή δήλωση του Σέρβου πρωθυπουργού πως το Βελιγράδι δε θα απεμπολήσει το Κοσσυφοπέδιο για να ενταχθεί στην ΕΕ. Ο Σλοβένος αξιωματούχος υποστήριξε πως «αυτές και άλλες δηλώσεις... από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές δε βοηθούν» την επίλυση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

ΣΕΟΥΛ.- Στρατιώτες στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της μεθορίου ΛΔ και Νότιας Κορέας, κοντά στο Γιανγκού (175 χλμ Β.Α. της Σεούλ) αντάλλαξαν χτες ριπές πυρών δίχως τραυματισμούς. Είναι το πρώτο του είδους περιστατικό που σημειώνεται στην Κορεατική Χερσόνησο απ' τον περασμένο Οκτώβρη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας στη Νιγηρία για ειρηνικούς σκοπούς μέχρι το 2018, ανήγγειλε χτες ο πρόεδρος της χώρας, Ολουσενγκούν Ομπασάντζο. Ανήγγειλε την ανάπτυξη του πρώτου πυρηνικού σταθμού «μέσα στην προσεχή 12ετία» εγκαινιάζοντας τα γραφεία της κρατικής «Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας» στην πρωτεύουσα Αμπούτζα και σημειώνοντας πως η χώρα του υποστηρίζει τη Διεθνή Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών.

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Ο αρχηγός της ένοπλης οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» Τζόζεφ Κόνι δήλωσε χτες πως θέλει να διαπραγματευτεί «την ειρήνη» μετά από τη 19χρονη εγκληματική δράση της οργάνωσής του με θύματα χιλιάδες αμάχους στη βόρεια Ουγκάντα υπό την προϋπόθεση της παύσης πυρός απ' το στρατό της Ουγκάντας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.- Τη συγκρότηση μιας ειρηνευτικής δύναμης περίπου 24.000 κυανοκράνων στη δυτική επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ, ζήτησε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ως προαπαιτούμενο ο Ανάν έθεσε την αρχική ανάπτυξη μιας δύναμης περίπου 5.300 αστυνομικών, ωστόσο ως σήμερα το Σουδάν επιφυλάσσεται στην ανάπτυξη κυανοκράνων στο Νταρφούρ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΤΙΡΑΝΑ.- Στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων προχώρησαν χτες Αλβανία - Μαυροβούνιο, με σκοπό, σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, «την αναβάθμιση παραδοσιακών φιλικών σχέσεων και τη συνεργασία».

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.- Ιχνη του παθογόνου ιού Η7 της γρίπης των πτηνών εντόπισαν χτες σε πτηνοτροφική μονάδα στο κέντρο της Ολλανδίας οι αρμόδιες αρχές που διαβεβαίωσαν εντούτοις πως δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της ασθένειας σε ζώο ή άνθρωπο.

ΝΕΠΑΛ
«Αγκάθι» ο αφοπλισμός

KATMANTOY.- Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Γκίρισα Πράσαντ Κοϊράλα επανέλαβε χτες τη θέση ότι προκειμένου να συμπεριληφθεί το ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκό στην κυβέρνηση θα πρέπει να αφοπλιστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού του Νεπάλ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Σουρές Τσάλιζ, ο επικεφαλής της πολυκομματικής κυβέρνησης της χώρας κάλεσε τον ΟΗΕ να επιβλέψει τον αφοπλισμό και να αποστείλει μια δύναμη τήρησης της ειρήνης. Η μαοϊκή ηγεσία απάντησε ότι το ένοπλο κίνημα δεν «αισθάνεται έτοιμο» να αφοπλιστεί και πρόσθεσε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αφοπλιστεί και ο στρατός - όρο στον οποίο η κυβέρνηση αρνείται να συμφωνήσει. Ο επικεφαλής ομάδας του ΟΗΕ που επισκέπτεται τη χώρα, Στάφαν δε Μιστούρα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κοϊράλα τη Δευτέρα, κάλεσε την κυβέρνηση και τους μαοϊκούς να καταλήξουν σε μια ελάχιστη κοινή θέση όσον αφορά το ζήτημα του αφοπλισμού έως την Πέμπτη, όταν αναχωρεί η αποστολή, που εν συνεχεία θα παρουσιάσει έκθεση στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Την Παρασκευή η ομάδα του ΟΗΕ είχε συνάντηση με τον Πρατσάντα, τον ηγέτη του ΚΚΝ-Μ, ο οποίος έκανε λόγο για «θετικές» συνομιλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ