Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο κύμα επιθέσεων

Από χτεσινή επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στη Βαγδάτη

Associated Press

Από χτεσινή επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μπαράζ επιθέσεων σάρωσαν χτες, διάφορες πόλεις του Ιράκ, με κύριο στόχο τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά και τους συνεργάτες τους, δηλαδή Ιρακινούς αστυνομικούς και στρατιώτες. Επίσης, οι ιρακινές αρχές επιβεβαίωσαν ότι τα τελευταία δύο 24ωρα έχουν απαχθεί τουλάχιστον 45 σιίτες πολίτες, κυρίως στο δρόμο που συνδέει το Ιράκ με τις γειτονικές χώρες Συρία - Ιορδανία.

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε σε δρόμο έξω από το Τικρίτ, όταν λεωφορείο που μετέφερε Ιρακινούς στρατιώτες έπεσε πάνω σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Σκοτώθηκαν 24 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 20 άνθρωποι, τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες. Στρατιώτες και αστυνομικοί ήταν ο στόχος και της επίθεσης καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη σιιτική συνοικία Καράντα της Βαγδάτης. Οι άνδρες των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας είχαν σχηματίσει ουρά σε τοπική τράπεζα για να πληρωθούν. Σκοτώθηκαν 14 άτομα (10 στρατιώτες) και τραυματίστηκαν 37 άλλοι. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στη συγκεκριμένη συνοικία, την τελευταία εβδομάδα.

Στη Μουκταντίγια 6 πολίτες και 1 αστυνομικός σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος. Στόχος έγιναν Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί στο Κιρκούκ, όπου σκοτώθηκαν 2 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν άλλοι 2 από έκρηξη, όπως και στο Ταλ Αφάρ, όπου σκοτώθηκαν 3 στρατιώτες. Στη σιιτική Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης σκοτώθηκαν 5 υπάλληλοι της εταιρείας ηλεκτρισμού και τραυματίστηκαν άλλοι 6 όταν το λεωφορείο τους έπεσε σε ενέδρα. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης σε έκρηξη στη νότια Βαγδάτη και 1 Βρετανός σε επίθεση με όλμους που δέχτηκε βάση των βρετανικών κατοχικών στρατευμάτων στη Βασόρα.

Υπό το βάρος των αλλεπάλληλων αυτών αντικατοχικών επιθέσεων, φαίνεται να επιταχύνθηκε η μεταφορά ιρακινών στρατευμάτων, αλλά και κατοχικών από τις βόρειες περιοχές του Ιράκ στη Βαγδάτη, με στόχο, όπως λεγόταν, να «επιτευχθεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης αλ Μάλικι για επιβολή τάξης». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εντός των επομένων ημερών αναμένεται να μετακινηθούν 3.700 Αμερικανοί στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ