ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Σκοτώθηκαν τρεις εργάτες σε δύο μέρες
  • Ενας 27χρονος θυσιάστηκε χτες στο βωμό του κέρδους
  • Παράσταση οργής της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Αθήνας στο υπουργείο Απασχόλησης

«Οι νεκροί δεν έρχονται πίσω» κατάγγειλαν οργισμένοι οι συνδικαλιστές
«Οι νεκροί δεν έρχονται πίσω» κατάγγειλαν οργισμένοι οι συνδικαλιστές
Πριν ακόμα η εργατική τάξη προλάβει να θάψει τους νεκρούς της που απανθρακώθηκαν προχτές στο εργοτάξιο του Βωβού στη Ριζάρειο, ένας ακόμα εργάτης θυσιάστηκε χτες στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου: Είναι ο 27χρονος Γιάννης Μανώλης που έπεσε από ύψος 14 μέτρων σε πυλώνα κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Ανδρο.

Το νέο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε χτες το πρωί, ώρα 9.30 π.μ., στην περιοχή Απικιά στην Ανδρο. Ο 27χρονος εργάτης, σύμφωνα με την αστυνομία, δούλευε σε πενταμελές συνεργείο που είχε σύμβαση έργου με την COSMOTE για την αναβάθμιση δικτύου κεραιών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G). Ο Γ. Μανώλης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ερωτηματικά γεννιούνται για τις συνθήκες ασφάλειας που υπήρχαν κατά την εκτέλεση των εργασιών, αν τηρούνταν τα αναγκαία μέτρα όπως η χρήση ζώνης ασφαλείας.

Το χτεσινό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» ανέβασε τους νεκρούς εργάτες τουλάχιστον στους 72 από τις αρχές του 2006 και κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσουν καθώς σχεδόν κάθε δύο εργάσιμες μέρες ένας εργάτης πέφτει νεκρός στους χώρους δουλιάς. Τις διαστάσεις των εργοδοτικών εγκλημάτων αποκαλύπτει και το γεγονός ότι από το 2000 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 923 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αγανάκτηση στην παράσταση

Σιδερόφραχτη η πόρτα του υπουργείου Εργασίας. Τελικά μετά την επιμονή των συνδικαλιστών, η Αστυνομία αναγκάστηκε να υποχωρήσει
Σιδερόφραχτη η πόρτα του υπουργείου Εργασίας. Τελικά μετά την επιμονή των συνδικαλιστών, η Αστυνομία αναγκάστηκε να υποχωρήσει
Την οργή της εργατικής τάξης για τους εκατοντάδες νεκρούς που θρηνεί κάθε χρόνο στους χώρους δουλιάς, εξέφρασαν χτες ταξικά συνδικάτα και συνδικαλιστές, εκπρόσωποι της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, πραγματοποιώντας δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης για τους δυο εργάτες που απανθρακώθηκαν προχτές στο εργοτάξιο του Βωβού στη Ριζάρειο. Οι συνδικαλιστές κατάγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την εργοδοτική ασυδοσία.

Οι εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και μια σειρά άλλα συνδικάτα βρέθηκαν έξω από το υπουργείο στις 10.30 π.μ. για να αντικρίσουν αρχικά την είσοδο κλειστή και τις δυνάμεις καταστολής έτοιμες για «δράση», με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Ομως κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών η πόρτα άνοιξε και ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, δέχτηκε αντιπροσωπεία τους. Στη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννης Πάσσουλας, κατάγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την προώθηση των αντεργατικών πολιτικών. Ο υφυπουργός προσπαθώντας να αποκρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι γίνονται προσπάθειες από την πλευρά της και ότι σχετικά με το προχτεσινό θανατηφόρο διπλό εργατικό «ατύχημα», έχει γίνει ήδη διακοπή εργασιών. «Οι διακοπές και τα πρόστιμα δε φέρνουν τους νεκρούς πίσω» του απάντησε ο Γ. Πάσσουλας, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για να μη γίνονται «ατυχήματα». Ενώ ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Γ. Θεοδώρου, επισήμανε οργισμένος: «σας έχουμε ειδοποιήσει και εγγράφως για παραβίαση των μέτρων ασφάλειας σε μια σειρά χώρους δουλιάς και δεν έχετε κάνει τίποτα».

Πάντως για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της διακοπής αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), Χρ. Κουρούσης, παραδέχτηκε στη συνάντηση ότι το ΣΕΠΕ ορίζει ως κύρωση τη διακοπή αλλά δεν μπορεί να την επιβάλλει...

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το υπουργείο Απασχόλησης με μια προκλητική ανακοίνωση χτες, επιχειρεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση μιλώντας για τους ελέγχους και τις κυρώσεις που βάζει το ΣΕΠΕ αλλά αποσιωπώντας ότι η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που θρέφει την εγκληματική ασυδοσία των εργοδοτών.

Γκέτο θανάτου

Μόνο η οργανωμένη αντίσταση και η πάλη των εργατών μπορεί να βάλει φραγμό στα εγκληματικά σχέδια των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους, υπογραμμίζει με χτεσινή ανακοίνωση-καταγγελία το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Οι δύο εργάτες που απανθρακώθηκαν στο εργοτάξιο του Βωβού στη Ριζάρειο, επισημαίνει, προστέθηκαν σήμερα στο μακάβριο κατάλογο του θανάτου εργατών που μεγαλώνει εφιαλτικά. Η μάχη για το μεροκάματο έχει καταντήσει πλέον ένα παιχνίδι με το θάνατο που καθημερινά παραμονεύει στα γκέτο της εργοδοσίας, που έχουν μετατραπεί σε κρεματόρια. Το σημερινό έγκλημα, συνεχίζει, επιβεβαιώνει ότι για την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις τους οι εργάτες δεν αποτελούν παρά μόνο καύσιμη ύλη. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι οι ηθικοί αυτουργοί για τα εγκλήματα που συντελούνται σε βάρος μας. Οχι μόνο δεν παίρνουν κανένα μέτρο αλλά σχεδιασμένα απαξιώνουν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό, ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία δημιουργώντας μια κατάσταση εργασιακής ζούγκλας. Αβαντάρουν την εγκληματική δράση της εργοδοσίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Στο μόνο πράγμα που επείγονται είναι το πώς θα κατεδαφίσουν ό,τι έχει απομείνει από εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα.

Η συνέχιση αυτής της κατάστασης, επισημαίνει το Συνδικάτο, πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για δραματική αύξηση του αριθμού των σακατεμένων εργατών και των εργατών που θα χάνουν τη ζωή τους στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να πρωτοστατήσουν στους χώρους δουλιάς για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες δουλιάς, μεροκάματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικογένειας, ουσιαστικούς ελέγχους, ουσιαστική τιμωρία όσων εγκληματούν σε βάρος των εργατών. Καταλήγοντας τονίζει: «Δυναμώνουμε το συνδικάτο, την κοινή μας πάλη με όλους τους εργάτες. Τη μοναδική απάντηση που έχουμε για να περιφρουρήσουμε και να βελτιώσουμε τη ζωή μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΠΑΛΛΗΣ
Συνεχίζουν την επίσχεση

Τριμερής συνάντηση χτες στο υπουργείο Απασχόλησης

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας είναι οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ Μπαλλής σε Τρίκαλα, Λάρισα και Αλμυρό, διεκδικώντας την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέβηκαν στο υπουργείο Απασχόλησης, στην Αθήνα, όπου έγινε τελικά η τριμερής συνάντηση που είχε αναβληθεί την περασμένη εβδομάδα, λόγω απουσίας της εργοδοσίας. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, που κάτω από την πίεση του αγώνα έδωσε μέρος των δεδουλευμένων - 35.000 ευρώ από τα 80.000 που οφείλει - είπαν ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθούν και τα υπόλοιπα χρήματα». Ομως, διευκρίνισε προκλητικά ότι αυτά θα καταβληθούν μόνο στους εργαζόμενους που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, αφήνοντας τους υπόλοιπους απλήρωτους! Από την πλευρά του ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, περιορίστηκε να πει ότι αν δε δοθούν τα χρήματα στους εργαζόμενους, τότε θα ξαναδεί το θέμα.

Υπενθυμίζουμε οι 570 εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ της αλυσίδας, που εδρεύουν σε Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα, Αλμυρό, Λαμία, Πτολεμαΐδα, Βέροια, Σκιάθο και σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Απρίλη, καθώς η εργοδοσία αρνείται προκλητικά να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα τους. Ταυτόχρονα, ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο είτε να πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας είτε να χτυπηθούν περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Στη χτεσινή συνάντηση παραβρέθηκαν ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και η Μαρία Τσαγκατάκη, εκ μέρους του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ