ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η ΝΔ ολοκλήρωσε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Η Credit Agricole συγκέντρωσε πάνω από το 50% των μετοχών της τράπεζας

ICON

Στα χέρια της Credit Agricole πέρασε και τυπικά η Εμπορική Τράπεζα, καθώς η επιχείρηση εκποίησής της - με τα όσα κωμικοτραγικά έγιναν μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - στέφθηκε από ...επιτυχία. Χτες, που ήταν η τελευταία μέρα της δημόσιας προσφοράς της γαλλικής τράπεζας, ολοκληρώθηκαν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της τράπεζας, ενώ κάποια οξύτητα δημιουργήθηκε με την απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Υγείας της Εμπορικής να πουλήσει το 4,26% των μετοχών του στη γαλλική τράπεζα, καθώς τέσσερα μέλη της διοίκησης - σε σύνολο εννιά - κατάγγειλαν την απόφαση ως παράνομη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί έως αργά το απόγευμα, η Credit Agricole είχε συγκεντρώσει πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής. Περί τα 30 ασφαλιστικά ταμεία αποφάσισαν τελικά να πουλήσουν τις μετοχές τους στην τιμή των 25 ευρώ, ενώ αυτό που θα μείνει από την όλη ιστορία, είναι οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στις διοικήσεις των Ταμείων, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το ΠΑΣΟΚ να πουλήσουν ή να μην πουλήσουν τις μετοχές τους. Και όσον αφορά στην κυβέρνηση, οι παρασκηνιακές πιέσεις που άσκησε είναι πολιτικά εξηγήσιμες, αλλά φαινομενικά ανεξήγητη μένει η στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, αν και το ίδιο έχει ξεκινήσει τον κύκλο ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής, στην τωρινή φάση, οχυρωμένο πίσω από το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση «πουλά χαμηλά», άσκησε πιέσεις στα Ταμεία επιρροής του να μην πουλήσουν μετοχές.

Παράλληλα, η υπεύθυνη οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Β. Παπανδρέου, έκανε λόγο για ποινικές ευθύνες, θέση από την οποία διαφοροποιήθηκε με χτεσινές του δηλώσεις ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος ως υπουργός Οικονομίας το 1999, είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης της Εμπορικής στην Credit Agricole με την εκχώρηση του 8%! Ο τελευταίος, αν και συντάχθηκε με τη θέση περί «χαμηλού τιμήματος», υποστήριξε ότι η πώληση της Εμπορικής είναι κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα και η Δικαιοσύνη χρειάζεται να παρεμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν ισχυρά στοιχεία. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, δήλωσε: «Εάν κάτι δεν έχει γίνει κατανοητό από τον Γιάννο Παπαντωνίου, αυτό μπορεί να είναι μάλλον πρόβλημα του ιδίου και όχι των θέσεων του ΠΑΣΟΚ».

Αυτό που βέβαια επιχειρούν να αποκρύψουν από τον ελληνικό λαό και τα δύο κόμματα, είναι ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στην «υψηλή» ή «χαμηλή» τιμή πώλησης της Εμπορικής, αλλά αυτή καθεαυτή η ιδιωτικοποίηση, τόσο της Εμπορικής, όσο και του τραπεζικού συστήματος γενικότερα. Οι συνέπειες των επιλογών αυτών έγιναν άμεσα ορατές. Η Ελλάδα σήμερα έχει τα υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων και τα χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ, ενώ τη ληστεία των λαϊκών καταθετών ολοκληρώνουν οι τραπεζικές προμήθειες, οι οποίες αποφέρουν κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το πραγματικό πολιτικοοικονομικό έγκλημα, από το οποίο ο ελληνικός λαός θα πρέπει να βγάλει σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα.

ΑΓΟΡΑ
Προσοχή στη διατροφή

Χρήσιμες οδηγίες προς τους καταναλωτές από τον ΕΦΕΤ και τη ΓΓΚ

Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή και την επιλογή των τροφίμων τις μέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες που τα προϊόντα αλλοιώνονται γρήγορα, συνιστούν η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ο Ενιαίος Φορέας Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ειδικότερα, κατά την κατανάλωση τροφίμων, χυμών, παγωτών και κρεάτων, συνιστάται:

  • Ελεγχος στην οσμή και γεύση του τροφίμου, καθώς και στην ημερομηνία λήξης του.
  • Αμεση τοποθέτηση των ευαλλοίωτων τροφίμων στο ψυγείο.
  • Να μην επιλέγονται και να μην αφήνονται τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.
  • Η αγορά των χυμών και των εμφιαλωμένων νερών να γίνεται από δροσερά και σκιερά μέρη ή από ψυγεία που λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7° C και δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
  • Τοποθέτηση του χυμού στο ψυγείο μετά το άνοιγμα εάν δεν καταναλωθεί αμέσως.
  • Η προμήθεια παγωτών να γίνεται από καταψύκτες που λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18°C, δεν είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και δε σχηματίζεται πάγος στο εσωτερικό τους. Ακατάλληλα παγωτά θεωρούνται όσα έχουν παραμορφωμένες ή διαρρηγμένες συσκευασίες, ενώ πρέπει να αποφεύγεται και η κατανάλωση παγωτού στο οποίο έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι στο εσωτερικό της μάζας του.
  • Για το ψήσιμο κρεάτων σε ψησταριές, θα πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι το κρέας έχει ψηθεί στο εσωτερικό του.
  • Δεν αφήνουμε ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα και χρησιμοποιούμε διαφορετικά μαχαίρια, επιφάνειες κοπής και πιάτα για ωμά και ψημένα κρέατα.
  • Δεν προσθέτουμε σάλτσα ή μαρινάδα σε ψημένο κρέας, εάν προηγουμένως την έχουμε χρησιμοποιήσει σε ωμό.
  • Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων.
  • Για γεύμα σε εστιατόρια ζητάμε να είναι καλοψημένα τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια.
  • Δεν καταναλώνουμε λαχανικά που φαίνονται ότι δεν έχουν πλυθεί καλά.
  • Από τις καντίνες πλοίων - αεροδρομίων αγοράζουμε κρύα σάντουιτς που διατηρούνται σε ψυγεία - προθήκες και ψημένα snacks που διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60°C. Τα snacks πρέπει να καταναλώνονται εντός το πολύ δύο ωρών από την αγορά τους.
  • Αγοράζουμε σαλάτες από ψυχόμενα salad bars.

Απαλλάσσεται από το φόρο κληρονομιών

Απαλλάσσεται από το φόρο κληρονομιών κατά την απόκτηση περιουσίας αιτία θανάτου, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι δωρεές χρηματικών ποσών που γίνονται προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, αφαιρούνται από το εισόδημα, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, ή από τα ακαθάριστα έσοδα, όταν η δωρεά γίνεται από επιχειρήσεις.

Ανακαλούνται μοτοποδήλατα DERBI

Πρόγραμμα ανάκλησης μοτοποδηλάτου μάρκας DERBI μοντέλο GP1 50 RACE εφαρμόζει η εταιρεία AUTOLINE ΑΕ, για έλεγχο και πιθανή αντικατάσταση εξαρτήματος στην πίσω ανάρτηση. Η ανάκληση αφορά 165 οχήματα με αριθμούς πλαισίων από VTHPR1A1A5G221876 έως VTHPR1A1A5G232137. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210.5551.800 και 210.5559.149.

ΛΙΜΝΕΣ ΒΟΛΒΗΣ - ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
Αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις

Εως τις 31 Αυγούστου οι αγρότες που ενδιαφέρονται να εντάξουν εκτάσεις τους στις παραλίμνιες περιοχές των λιμνών Βόλβης και Κορώνειας και να επιδοτηθούν από το κοινοτικό αγροπεριβαλλοντικό πρόγραμμα για τις λίμνες αυτές, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. To μέτρο αφορά αγρότες των πεδινών παραλίμνιων εκτάσεων των Δήμων και Κοινοτικών Διαμερισμάτων Αγίου Βασιλείου, Καβαλαρίου, Προφήτη, Λαγκαδά, Κολχικού, Ανάληψης, Ευαγγελισμού, Λητής, Λαγυνών, Μελισσοχωρίου, Λαγκαδικίων, Γερακαρούς, Βασιλουδίου, Περιβολακίου, Ηράκλειου, Χρυσαυγής, Ασσύρου, Δρυμού, Στίβου, Σχολαρίου, Νικομηδινού, Περιστερώνα, Νέας Απολλωνίας, Απολλωνίας, Νέου Μαδύτου, Μοδίου, Βόλβης, Νυμφόπετρας και Ασκού. Η κοινοτική ενίσχυση χορηγείται κάθε χρόνο και για μια πενταετία, το δε ύψος της ανά στρέμμα φτάνει τα 60 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Ανακοινώθηκε το «ποιοτικό»... κουτσούρεμα

Καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ύψος του λεγόμενου «ποιοτικού παρακρατήματος» που θα περικοπεί από τις ήδη κουτσουρεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ για τους Ελληνες αγρότες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συνολικό ύψος των ποιοτικών παρακρατημάτων, που αφαιρείται από την ενιαία ενίσχυση όλων των αγροτών, ανέρχεται για το 2006 στα 100.316.000 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 4,67% του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης (2.143.603.000 ευρώ), που δικαιούνται για φέτος οι Ελληνες παραγωγοί. Υπενθυμίζουμε ότι τα ποσοστά των ποιοτικών παρακρατημάτων, που αφαιρούνται από την ενιαία ενίσχυση των αγροτών, έχουν καθοριστεί στο 4% για το ελαιόλαδο, στο 10% για τα δημητριακά, στο 10% για το βόειο κρέας, στο 5% για το αιγοπρόβειο κρέας, στο 2% για τον καπνό και στο 10% για τη ζάχαρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ