Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Προσοχή στη διατροφή

Χρήσιμες οδηγίες προς τους καταναλωτές από τον ΕΦΕΤ και τη ΓΓΚ

Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή και την επιλογή των τροφίμων τις μέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες που τα προϊόντα αλλοιώνονται γρήγορα, συνιστούν η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ο Ενιαίος Φορέας Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ειδικότερα, κατά την κατανάλωση τροφίμων, χυμών, παγωτών και κρεάτων, συνιστάται:

  • Ελεγχος στην οσμή και γεύση του τροφίμου, καθώς και στην ημερομηνία λήξης του.
  • Αμεση τοποθέτηση των ευαλλοίωτων τροφίμων στο ψυγείο.
  • Να μην επιλέγονται και να μην αφήνονται τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.
  • Η αγορά των χυμών και των εμφιαλωμένων νερών να γίνεται από δροσερά και σκιερά μέρη ή από ψυγεία που λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7° C και δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
  • Τοποθέτηση του χυμού στο ψυγείο μετά το άνοιγμα εάν δεν καταναλωθεί αμέσως.
  • Η προμήθεια παγωτών να γίνεται από καταψύκτες που λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18°C, δεν είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και δε σχηματίζεται πάγος στο εσωτερικό τους. Ακατάλληλα παγωτά θεωρούνται όσα έχουν παραμορφωμένες ή διαρρηγμένες συσκευασίες, ενώ πρέπει να αποφεύγεται και η κατανάλωση παγωτού στο οποίο έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι στο εσωτερικό της μάζας του.
  • Για το ψήσιμο κρεάτων σε ψησταριές, θα πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι το κρέας έχει ψηθεί στο εσωτερικό του.
  • Δεν αφήνουμε ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα και χρησιμοποιούμε διαφορετικά μαχαίρια, επιφάνειες κοπής και πιάτα για ωμά και ψημένα κρέατα.
  • Δεν προσθέτουμε σάλτσα ή μαρινάδα σε ψημένο κρέας, εάν προηγουμένως την έχουμε χρησιμοποιήσει σε ωμό.
  • Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων.
  • Για γεύμα σε εστιατόρια ζητάμε να είναι καλοψημένα τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια.
  • Δεν καταναλώνουμε λαχανικά που φαίνονται ότι δεν έχουν πλυθεί καλά.
  • Από τις καντίνες πλοίων - αεροδρομίων αγοράζουμε κρύα σάντουιτς που διατηρούνται σε ψυγεία - προθήκες και ψημένα snacks που διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60°C. Τα snacks πρέπει να καταναλώνονται εντός το πολύ δύο ωρών από την αγορά τους.
  • Αγοράζουμε σαλάτες από ψυχόμενα salad bars.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ