ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Θετικό ξεκίνημα

Με το... καλημέρα του 19ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στίβου που διεξάγεται στο Γκέτεμποργκ η Φανή Χαλκιά έδειξε τα «δόντια» της. Χωρίς να ...ιδρώσει, η χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας τερμάτισε πρώτη στη δεύτερη προκριματική σειρά με χρόνο 55.42 και προκρίθηκε στα ημιτελικά των 400 μ. με εμπόδια. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι η Ελληνίδα αθλήτρια προσφάτως είχε ταλαιπωρηθεί από ένα πρόβλημα στο μετατάρσιο. «Είμαι χαρούμενη που είμαι πάλι πίσω. Θέλω να περάσω μέχρι τον τελικό της Τετάρτης και βλέπουμε. Είναι λογικό να έχω άγχος. Ομως, θεωρώ ότι το άγχος μου είναι δημιουργικό. Μπήκαμε στο χορό και θα χορέψουμε», τόνισε στις δηλώσεις της η Χαλκιά. Τη διπλή εκπροσώπηση στο αγώνισμα για την ελληνική αποστολή συμπλήρωσε η Χριστίνα Χατζή, η οποία με επίδοση 56.80 τερμάτισε τέταρτη στην πρώτη προκριματική σειρά και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του αγωνίσματος που θα διεξαχθούν σήμερα.

Πάντως, η πρεμιέρα του φετινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είχε και μια ευχάριστη έκπληξη για την Ελλάδα. Στα 400 μ. ανδρών ο Δημήτρης Ρέγας προκρίθηκε στον ημιτελικό τερματίζοντας 2ος στην προκριματική του σειρά με χρόνο 45.81 (46.22 το προηγούμενο ρεκόρ του). Εκεί, ωστόσο, δε θα βρίσκονται οι άλλοι δύο Ελληνες που μετείχαν στα προκριματικά των 400 μέτρων. Ο Δημήτρης Γράβαλος κατέλαβε την έκτη θέση στην 1η προκριματική σειρά με 46.68 και ο Παντελής Μελαχροινούδης κατατάχτηκε έβδομος στη 2η προκριματική σειρά με 47.22, την ώρα που το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς έπαιρναν οι τρεις πρώτοι από τις τέσσερις σειρές, καθώς και οι τέσσερις καλύτεροι χρόνοι.

Ανετα πέρασε στον τελικό η Χαλκιά

Eurokinissi

Ανετα πέρασε στον τελικό η Χαλκιά
Ο χορός των προκρίσεων είχε ανοίξει νωρίς νωρίς για τους Ελληνες αθλητές-τριες αφού η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου αν και αγωνιζόμενη με πυρετό προκρίθηκε στον τελικό της σφυροβολίας. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μετείχε στο α΄ προκριματικό γκρουπ του αγωνίσματος και κατέλαβε την έκτη θέση με βολή στα 66,81 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο πρόκρισης στον τελικό ήταν τα 70 μέτρα και η Παπαγεωργίου πήρε το «εισιτήριο» με τη 12η καλύτερη επίδοση. Κορυφαία στον προκριματικό της σφαιροβολίας των γυναικών ήταν η Ρωσίδα Τατιάνα Λισένκο, η οποία με βολή στα 73,23 μέτρα στο β΄ προκριματικό γκρουπ σημείωσε νέο ρεκόρ αγώνων.

Αργά το απόγευμα εξασφάλισαν την πρόκριση στον τελικό του μήκους και οι Τσάτουμας, Νούσιος με επιδόσεις 8.09 και 7.97 αντίστοιχα.

ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
Πτήση αισιοδοξίας

Την άποψη ότι η Εθνική μπάσκετ των ανδρών «μπορεί να πετύχει πολλά» εξέφρασε ο Παναγιώτης Γιαννάκης λίγο πριν από την αναχώρηση της αποστολής για τη Σανγκάη, το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου θα λάβει μέρος στο 2ο «Stankovic Continental Champion Cup», το οποίο θα αποτελέσει την «πρόβα τζενεράλε» για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός υποστήριξε ότι το τουρνουά στην Κίνα θα βοηθήσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης να είναι ψυχολογικά και σωματικά έτοιμη για το Παγκόσμιο, ενώ υπογράμμισε πως «...αυτή η ομάδα στα επόμενα 4-5 χρόνια με την ίδια φιλοσοφία μπορεί να διεκδικήσει κάποια επιτυχία». «Στόχος να μείνουμε συγκεντρωμένοι στη συνεργασία και στην προσπάθεια. Η συγκέντρωση και η υπομονή είναι στοιχεία που θα μας δώσουν την ευκαιρία να παίξουμε καλό μπάσκετ. Στο τελευταίο ματς του «Ακρόπολις», στο πρώτο δεκάλεπτο δεν παίξαμε καλά, αλλά γυρίσαμε το παιχνίδι με τον τρόπο που θέλουμε εμείς να παίζουμε. Το τουρνουά στην Κίνα θα μας βοηθήσει να είμαστε ψυχολογικά και σωματικά έτοιμοι, για να μπορέσουμε να παίξουμε καλό μπάσκετ» δήλωσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Κυρίαρχος ο Μπάτον

Ο Τζένσον Μπάτον ήταν ο νικητής στο ουγγρικό γκραν πρι, το οποίο διεξήχθη στην πίστα Ουνγκαρόρινγκ της Βουδαπέστης. Ο Βρετανός οδηγός, ο οποίος εκκίνησε από την τέταρτη θέση, εκμεταλλεύτηκε τις εγκαταλείψεις των Ραϊκόνεν και Αλόνσο και σημείωσε την «παρθενική» νίκη της καριέρας του στη Φόρμουλα-1 ύστερα από 115 αγώνες. Ο «πιλότος» της Χόντα άφησε στις δύο επόμενες θέσεις τον Πέδρο ντε λα Ρόσα και τον Νικ Χάιντφελντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ήταν η πρώτη νίκη και για τη Χόντα, ως κατασκευάστρια εταιρεία, από το 1967.

Τελικά ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα ακυρώθηκε από το ουγγρικό γκραν πρι, με αποτέλεσμα ο Μίκαελ Σουμάχερ να πάρει έναν πολύτιμο βαθμό, στην προσπάθεια που καταβάλλει για να κατακτήσει τον τίτλο των οδηγών, παρά το γεγονός ότι εγκατέλειψε τρεις γύρους πριν από το τέλος του αγώνα. Μετά την εξέλιξη αυτή, η διαφορά που χωρίζει τον Γερμανό από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Φερνάντο Αλόνσο μειώθηκε στους 10 βαθμούς, ενώ απομένουν πέντε αγώνες για τη λήξη της σεζόν.

ΠΟΛΟ
Μετάλλιο - εξιλέωση

Με το χάλκινο μετάλλιο στο φετινό φάιναλ φορ του Γουόρλντ Λιγκ (World League) που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ ξεχρέωσε η Εθνική ανδρών τις άσχημες εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στον μικρό τελικό επικράτησε με 11-10 της Αυστραλίας και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Με τεράστια ψυχικά αποθέματα, απύθμενο πάθος και αποφασιστικότητα, οι διεθνείς μας κατάφεραν στα τελευταία λεπτά να ξεπεράσουν τη σθεναρή αντίσταση των «καγκουρό» και την αρνητική διαιτησία, παίρνοντας τη σπουδαία νίκη. Αυτό ήταν το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο για τη χώρα μας σε Γουόρλντ Λιγκ, μετά από εκείνο του 2004 στο Λονγκ Μπιτς των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Σάντρο Καμπάνια δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών του μετά το τέλος του μικρού τελικού.

ΑΕΚ
Αναχώρησε για Σκοτία

Με αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα, αλλά και την αγωνία να κορυφώνεται όσον αφορά τα μεταγραφικά, πέταξε χτες για τη Σκοτία η ΑΕΚ, προκειμένου την Τετάρτη να αντιμετωπίσει τη Χαρτς στον πρώτο αγώνα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Σκοπός της Ενωσης, βέβαια, δεν είναι άλλος από το να βάλει -ενόψει και της ρεβάνς στην Αθήνα - στο Εδιμβούργο τις βάσεις για την πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης. Σύμφωνα με τον τεχνικό της ομάδας, Λορέντσο Σέρα Φερέρ, αυτό είναι στα χέρια των «κιτρινόμαυρων» παικτών. «Εχουμε δουλέψει πολύ εντατικά και σκληρά όλες αυτές τις ημέρες. Ανυπομονούμε για την ώρα που θα αρχίσει ο αγώνας. Θα προσπαθήσουμε πολύ για μας, για να ανεβάσουμε το πρεστίζ της ομάδας, αλλά και για να ικανοποιήσουμε τους φιλάθλους μας, να τους κάνουμε ευτυχισμένους». Στην αποστολή της ομάδας μετέχει και το νέο μεταγραφικό απόχτημα, ο Βραζιλιάνος Γκουστάβο Μαντούκα. Εξάλλου μέχρι σήμερα το βράδυ (21.45), που λήγει η προθεσμία, η ΑΕΚ θα κάνει τις τελευταίες προσπάθειες για την απόκτηση ενός επιθετικού. Πάντως το θέμα του Ντελίμπασιτς φαίνεται να ναυαγεί (εκτός απροόπτου)...

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
«Χάλκινη» σκυταλοδρομία

Με το χάλκινο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία των 4Χ200 ελεύθερο, που κατέκτησε η εθνική ανδρών, να είναι το κορυφαίο γεγονός του τελευταίου διημέρου, ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του φετινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξήχθη στη Βουδαπέστη. Ο Νίκος Ξυλούρης, ο Δημήτρης Μαγγανάς, ο Γιώργος Δεμέτης και ο Ανδρέας Ζήσιμος ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου με 7.16.67, χαρίζοντας στην Ελλάδα το πέμπτο της συνολικά μετάλλιο. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ιταλία με 7.11.63, που είναι νέο ρεκόρ Ευρώπης, και το ασημένιο η Μεγάλη Βρετανία με 7.11.63.

Για το καλύτερο προσπάθησαν στον τελικό των 400μ μεικτής ατομικής ο Γιάννης Δρυμωνάκος και ο Βασίλης Δεμέτης. Ο Δρυμωνάκος κατατάχτηκε έκτος με χρόνο 4.20.38, ενώ τον ακολούθησε ο Δεμέτης με επίδοση 4.20.48.

  • Στον τελικό των 3μ συγχρονισμένης κατάδυσης η Χριστίνα Τσιριπίδου και η Ελένη Χατζημήτρου κατέλαβαν την πέμπτη θέση. Το ελληνικό δίδυμο πραγματοποίησε καλή εμφάνιση συγκεντρώνοντας 275.25 βαθμούς.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οπως και χτες, τα 400μ σε όλες τους τις μορφές έχουν και σήμερα την τιμητική τους από ελληνικής πλευράς. Το όνομα του Περικλή Ιακωβάκη, που θα μετέχει στα προκριματικά των 400μ με εμπόδια και θεωρείται από τα φαβορί του αγωνίσματος, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Την ελληνική εκπροσώπηση συμπληρώνουν οι Αλοζίδης, Γκαβέβλας. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών Χαλκιά και Χατζή θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν χτες, αφού συμμετέχουν στα ημιτελικά με στόχο φυσικά την πρόκριση στον τελικό. Το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Ρέγα στα 400μ. Την πρόκριση στα ημιτελικά θα προσπαθήσει να πάρει το πρωί στο αντίστοιχο αγώνισμα η Δήμητρα Ντόβα.

Για το καλύτερο θα παλέψει στον τελικό της σφύρας η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου. Στον τελικό του μήκους θα αγωνιστούν οι Τσάτουμας και Νούσιος. Στα μάχη των 100μ ρίχνεται η Κοκλώνη όπως και η Μαρία Παπαγεωργίου στο ύψος. Τέλος, συνεχίζεται η προσπάθεια στο έπταθλο των Στρατάκη - Δεληνικόλα με τα αγωνίσματα του μήκους και των 800μ.

Το πρόγραμμα: ΠΡΩΙΝΑ: 11.00-12.50 (ΕΤ-1). ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ: 18.00-21.20 (ΕΤ-1).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ