ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ»
Παραλίες για το λαό

Μαζική εξόρμηση ενημέρωσης στην παραλία της Καραθώνας πραγματοποίησαν μέλη της Παράταξης, αντιδρώντας στο επικείμενο ξεπούλημα της ακτής

Μέλη της Παράταξης μοιράζουν ενημερωτικό υλικό σε όσους κατευθύνονται προς την παραλία
Μέλη της Παράταξης μοιράζουν ενημερωτικό υλικό σε όσους κατευθύνονται προς την παραλία
Κάλεσμα «σε όσους συμφωνούν πως οι παραλίες και η δημόσια γη αποτελούν λαϊκή περιουσία», απευθύνει η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση (ΔΑΚ) Ναυπλίου, που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή, 13 Αυγούστου, μαζική εξόρμηση στην παραλία της Καραθώνας, η οποία κινδυνεύει να χάσει το δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα της, αφού τη διεκδικούν κερδοσκόποι. Επικεφαλής της εξόρμησης ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπλίου με τη ΔΑΚΝ, Αντρέας Βασιλείου, ενώ παρευρέθηκε και υποψήφιος νομάρχης με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Αργολίδας, Γιώργος Θεοδοσίου.

Η ΔΑΚ Ναυπλίου, στην ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους του Ναυπλίου να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της «για να ακουστούν στο δημοτικό συμβούλιο αυτές οι απόψεις, για να μπει φραγμός σε κάθε προσπάθεια του ξεπουλήματος δημόσιας γης, για να έχει συμπαράσταση στα αιτήματά του». Στην ανακοίνωση, μάλιστα, θυμίζει στους Ναυπλιώτες όλο το ιστορικό της παραλίας και δείχνει τους υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση.

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως «η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, μέσω της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), δίνει το "πράσινο φως" σε διάφορους ιδιώτες να επιβουλεύονται τον πανέμορφο αυτό ελεύθερο χώρο, αποκλείοντάς τον από το λαό της περιοχής αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες. Παρότι η ίδια έχει χαρακτηρίσει την Καραθώνα ως χώρο "για κάλυψη αναγκών εκτόνωσης και αστικής αναψυχής των κατοίκων της περιοχής", δηλαδή αναγνωρίζει θεωρητικά ότι είναι δημόσια περιουσία».

«Οχι» στο ξεπούλημα της παραλίας πρέπει να πουν οι κάτοικοι, για να παραμείνει η παραλία «ανοιχτή» για όλο τον κόσμο
«Οχι» στο ξεπούλημα της παραλίας πρέπει να πουν οι κάτοικοι, για να παραμείνει η παραλία «ανοιχτή» για όλο τον κόσμο
Η ΔΑΚ τονίζει πως «οι δημότες του Ναυπλίου, με την άμεση αντίδραση και κινητοποίησή τους, πριν δύο χρόνια, δεν επέτρεψαν στην ΕΤΑ και στον ιδιώτη να στήσουν τις μεταλλικές κατασκευές των "Στολιδιών" τους στην παραλία της Καραθώνας και επιμένουν αταλάντευτα σ' αυτό, παρά τον κυβερνητικό αυταρχισμό που εκδηλώθηκε τότε».

Προσθέτει πως «η δημοτική αρχή αντέδρασε τότε, ωστόσο εναπέθεσε όλες τις ελπίδες για την ανατροπή της ιδιωτικοποίησης στις "δεσμεύσεις" του τότε υπουργού Τουρισμού. Ενα χρόνο μετά, αν και αρκούσε μια νομοθετική πράξη της κυβέρνησης, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση. Αλλά και η δημοτική αρχή πώς να απαιτήσει μια τέτοια λύση, όταν εκεί που την πρώτη ευθύνη την έχει ο δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (για το Μπούρτζι, την Αρβανιτιά, τις Μπανιέρες) ή εκεί που θα έπρεπε να έχει λόγο (για την Ακροναυπλία, τον Αμφιτρύωνα και τον περιβάλλοντα χώρο του) η ίδια στάθηκε συμπαραστάτης και αρωγός του ιδιώτη».

Η ανακοίνωση καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι «το επαπειλούμενο ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση της παραλίας και του αιγιαλού της Καραθώνας θα στερήσει από τους κατοίκους τον τελευταίο πνεύμονα αναψυχής και ελεύθερης πρόσβασης των λουόμενων της περιοχής. Θα ανοίξει το δρόμο για άλλου είδους "αξιοποίηση", ενδεχομένως με τη δημιουργία τουριστικών συγκροτημάτων και τη δόμηση στον ευρύτερο χώρο της Καραθώνας».

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Οσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο περισσότερο θα έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Και μάλιστα πολύ περισσότερο που το τελευταίο διάστημα οι πυρκαγιές σε παράνομες ή μη χωματερές (Ταγαράδες, Θήβα, κ.α.) προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το υπαρκτό αυτό πρόβλημα. Εκείνο που αποκρύπτουν, όμως, είναι ότι οι δυνάμεις που τους στηρίζουν είναι υπεύθυνες για το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην Αττική, η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο απροχώρητο. Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής στα Ανω Λιόσια βρίσκεται ήδη σε φάση υπερκορεσμού. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές (3.500 σε όλη τη χώρα) αποτελούν πηγή ρύπανσης. Σε τέλμα παραμένει το θέμα της κατασκευής σύγχρονων ΧΥΤΑ. Την ίδια στιγμή, προωθείται η καρκινογόνος και επιζήμια για τη δημόσια υγεία καύση των απορριμμάτων.

Για όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχουν υπεύθυνοι. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αν και το πρόβλημα οξύνεται όλο και περισσότερο, δεν έχει προβεί σε καμιά ουσιαστική ενέργεια. Αντίστοιχα είχε πράξει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και ο χώρος της Φυλής, που αυθαίρετα επέλεξε η κυβέρνηση, δεν έχει δημοπρατηθεί. Αφήνουν την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο. Το ΔΣ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ο οποίος έχει και τον πρόεδρο) της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) λέει «ναι» στις «σύγχρονες» τεχνολογίες καύσης, «ναι» στην ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής συνεχίζει την τακτική ιδιωτικοποίησης σημαντικών δραστηριοτήτων του ΕΣΔΚΝΑ, όπως η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων, η συντήρηση του εξοπλισμού, η σταθερή εμπλοκή ιδιωτών στις καθημερινές εργασίες διάθεσης των απορριμμάτων. Οι δημοτικές αρχές (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) των ΟΤΑ-μελών του ΕΣΔΚΝΑ είναι εξίσου υπεύθυνες αφού καλύπτουν τις πράξεις του Συνδέσμου, δεν αντιδρούν, δεν ενημερώνουν επί της ουσίας το λαό.

Ολοι αυτοί που κάνουν λόγο για δήθεν επίλυση των προβλημάτων από τα απορρίμματα στην Αττική, είναι οι ίδιοι που με την πολιτική τους όξυναν την κατάσταση. Οι κυβερνήσεις και οι δήμοι - νομαρχίες που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ, με τις πολιτικές επιλογές τους, καταστρέφουν το περιβάλλον και απειλούν τη δημόσια υγεία.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις
Σήμερα, Πέμπτη 17 του Αυγούστου
  • Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο ΚΑΤ στις 12 το μεσημέρι
  • Η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με την παράταξη «Πειραιάς - Αναγέννηση», Ελπίδα Παντελάκη, και ο Κώστας Τζατζάνης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», θα πραγματοποιήσουν εξόρμηση στο κέντρο του Πειραιά, στις 10 π.μ.
  • Οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι Αθήνας της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Κώστας Μαρκέτης και Λέτα Μεθωνιού θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στην Πολυκλινική Αθηνών, στις 9 το πρωί
  • Οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Αποστόλης Βλασίδης από την Αθήνα και Νίκος Στεφανίδης από την Ανατολική Αττική θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Ανθούσα, στις 4.30 το πρωί.
Αύριο, Παρασκευή 18 του Αυγούστου
  • Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχο Πειραιά με την παράταξη «Πειραιάς - Αναγέννηση» και βουλευτή του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά, στις 6.30 π.μ.
Νέα ρύπανση στο Σαρωνικό

Ούτε 10 μέρες δεν πέρασαν από τη ρύπανση που σημειώθηκε στις ακτές της Βάρκιζας και της Βουλιαγμένης και την περασμένη Δευτέρα το πρωί εμφανίστηκε νέα πετρελαιοκηλίδα έκτασης 200 περίπου τετραγωνικών μέτρων στη θάλασσα του Σαρωνικού. Η ρύπανση έπληξε κυρίως τις ακτές «Κολώνα» και Σατερλί» στο νότιο τμήμα της Σαλαμίνας και τις ακτές στην Πάχη Μεγάρων.

Η πετρελαιοκηλίδα εντοπίστηκε αρχικά στη θαλάσσια περιοχή «Περιστέρια» και στη συνέχεια, λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, εξαπλώθηκε στις γύρω ακτές. Αμέσως, λιμενικοί και συνεργεία των Δήμων ξεκίνησαν τις εργασίες απορρύπανσης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του υπεύθυνου που προκάλεσε τη ρύπανση.

Το δεύτερο αυτό περιστατικό μέσα σε 10 μόλις μέρες προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για την επάρκεια των μηχανισμών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να αποτρέπονται οι ασυνείδητοι να καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ