ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ντελίριουμ... τρομοφοβίας

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο τρόμος πλανάται πάνω από την Ευρώπη... Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «μια μόνιμη και πραγματική απειλή από την τρομοκρατία», όπως τουλάχιστον τόνισαν από κοινού οι υπουργοί Εσωτερικών της Βρετανίας, Τζον Ριντ και ο Γάλλος ομόλογός του Νικολά Σαρκοζί, μετά το πέρας της συνάντησης Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Λονδίνο. Την ίδια στιγμή, τα τραγελαφικά περιστατικά συνεχίζονται...

...Μια γυναίκα κρατείται στο αεροδρόμιο της Βοστόνης, όπου προσγειώθηκε αεροσκάφος της «United», που εκτελούσε την πτήση 923 από το Λονδίνο στην Ουάσιγκτον. Αιτία, βάσει των πληροφοριών, ο διαπληκτισμός της με τα μέλη του πληρώματος, διαπληκτισμός που προκάλεσε πανικό και έκτακτα δελτία. Παράλληλα, προχτές αεροσκάφος της «Αλάσκα Αιρλάινς» με κατεύθυνση την Πόλη του Μεξικού προσγειώθηκε αναγκαστικά στο Λος Αντζελες, εξαιτίας ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού, όπως αποδείχτηκε... Εννοείται ότι το χάος, ειδικά στα βρετανικά αεροδρόμια, βασιλεύει, εξαιτίας του κλίματος αλλά και των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.

Ανάλογο τρομο-κλίμα καλλιεργείται και στις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν την πρωτοκαθεδρία και έχουν επιδοθεί σε όργιο σεναρίων και καλλιέργειας κλίματος τρόμου. Ενδεικτικό είναι ότι εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα το CNN εκπέμπει τα ρεπορτάζ του πάντα υπό τον τίτλο «Στόχος: ΗΠΑ», το «Φοξ Νιους» με τον τίτλο «Τρόμος στους αιθέρες», ενώ το NBC βάζει τα γυαλιά και των δύο, αφού χρησιμοποιεί και τα δύο ως τίτλο: «Στόχος ΗΠΑ: Τρόμος στους αιθέρες». Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες εφημερίδες όπως η «Ουάσιγκτον Ποστ» ή οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» κάνουν λόγο για μεγαλύτερες αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο, βάσει των «βρετανικών», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μ. Τσέρτοφ ή ακόμη και αλλαγές στο νόμο του 1996 και 1997 που αφορούν στα εγκλήματα πολέμου, ώστε να μένουν στο απυρόβλητο και να μην μπορούν να διωχτούν στρατιωτικοί για βασανιστήρια!

Εννοείται ότι σε αυτό το τεχνητώς καλλιεργημένο κλίμα, τον τόνο δίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους που επανήλθε με δηλώσεις του, για να επιβεβαιώσει την «ιερή» δέσμευση της κυβέρνησής του να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να προστατεύσει τους Αμερικανούς: «Το πλέον ιερό καθήκον μας, ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είναι να προστατεύουμε τον αμερικανικό λαό, και θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό πως θα κάνουμε ό,τι είναι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας για να τον προστατεύσουμε», τόνισε ο Μπους στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στο ΜακΛιν της Βιρτζίνια, κοντά στην Ουάσιγκτον.

Ευρώπη - φρούριο

Και όλα αυτά, παρότι ελάχιστα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στοιχεία έχουν ανακοινωθεί περί της «συνωμοσίας». Φυσικά, οι βρετανικές αρχές δηλώνουν ότι συνεχίζουν τις έρευνες και αναζητούν τον μίτο που συνδέει... μεταξύ της σχεδιαζόμενης τρομοκρατικής συνωμοσίας και των επιθέσεων της 7ης Ιούλη 2005 στο Λονδίνο. Δηλώνουν δε ότι εξακολουθούν να παραμένουν ασύλληπτοι αρκετοί ύποπτοι και μπορεί να υπάρχουν ακόμη μέχρι και 20 πυρήνες τρομοκρατών, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Ριντ, οι συλλήψεις υπόπτων που έχουν γίνει έως τώρα δε σημαίνουν σε καμία περίπτωση πως έχει σταματήσει να υπάρχει η τρομοκρατική απειλή. O ίδιος επισήμανε πως μετά τις φονικές επιθέσεις στο Λονδίνο την 7η Ιούλη 2005 «τουλάχιστον 4 μεγάλες τρομοκρατικές συνωμοσίες έχουν έγκαιρα εξουδετερωθεί από τις βρετανικές Αρχές ασφάλειας». Αν εκδηλώνονταν οι επιθέσεις αυτές, τα θύματα θα ήταν πάρα πολλά, τονίζει ο Ριντ, χωρίς φυσικά να δίνει ούτε ένα στοιχείο για όσα δηλώνει.

Τέλος, εξ αφορμής της «συνωμοσίας», η στενότερη συνεργασία, όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Αρχών ασφαλείας και η βελτίωση των τεχνολογιών εντοπισμού υγρών εκρηκτικών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Λονδίνο.

Ο Βρετανός υπουργός Τζον Ριντ επισήμανε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μόνιμη και πραγματική απειλή σε ολόκληρη την Ευρώπη» και υποστήριξε ότι υπό την τρομοκρατική απειλή τα ατομικά δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία με τη συλλογική ασφάλεια. Οπερ και συρρικνώνονται και άλλο.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών φιλοξένησε τους ομολόγους του από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία. Παρίσταντο, επίσης, ο επίτροπος Δικαιοσύνης Φράνκο Φρατίνι και ο συντονιστής της ΕΕ για θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας.

Εχοντας στο πλευρό του τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας Νικολά Σαρκοζί και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Τζον Ριντ δήλωσε: «Θέλουμε ίση ασφάλεια για όλες τις χώρες μας». Εννοώντας την επιβολή των μέτρων και για τις υπόλοιπες χώρες. Ετσι, οι 6 Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών ζήτησαν αυστηρούς ελέγχους στις χειραποσκευές των επιβατών αεροπλάνων και στις 25 χώρες - μέλη της ΕΕ.

ΜΕΞΙΚΟ
Σε κατάσταση πολιορκίας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Εν αναμονή του πορίσματος του Ανώτατου Εκλογοδικείου, μετά τη μερική επανακαταμέτρηση 9 εκατομμυρίων ψήφων εκ του συνόλου των 41, που θα κρίνει και τον τελικό νικητή των προεδρικών εκλογών της 2ας Ιουλίου, το Μεξικό βρίσκεται υπό πολιορκία... από τους οπαδούς του κόμματος PRD και του πρώην δημάρχου της πρωτεύουσας και υποψηφίου της Πλατφόρμας «Για το Καλό Ολων», Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ - ΑΜΛΟ.

Εάν ο Φελίπε Καλντερόν, υποψήφιος του κυβερνώντος ΡΑΝ, ανακηρυχτεί νικητής των εκλογών.... «θα είναι ένας πρόεδρος υπό πολιορκία», δήλωσε ο Χεράρδο Φερνάντες, εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης - (PRD) και συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που ανακηρυχτεί πρόεδρος δε θα μπορεί να λειτουργεί εκτός του προεδρικού γραφείου.

Παράλληλα, ο ΑΜΛΟ μιλώντας προς οπαδούς του, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που απαιτούσε εκ νέου ολική επανακαταμέτρηση - καθώς θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι οι προεδρικές εκλογές εκλάπησαν όπως ακριβώς στην περίπτωση των αμερικανικών το 2000, ώστε να ανακηρυχτεί Πρόεδρος ο Μπους - τόνισε ότι «το Μεξικό ζει ιστορικές στιγμές», συμπληρώνοντας ότι «η δημοκρατία στο Μεξικό είναι μία φάρσα»... «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ενθρόνιση ενός παράνομου προέδρου και μιας παράνομης κυβέρνησης».

Παράλληλα, οι οπαδοί του Ομπραδόρ εξακολουθούν τις κινητοποιήσεις. Προχτές κατέλαβαν εκ νέου τις τράπεζες, τους σταθμούς διοδίων αλλά και τις κεντρικές εθνικές οδούς που οδηγούν στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, προς το Μέξικο Σίτι, την Γκουανταλαχάρα και το Μοντερέι καθώς επίσης και την εθνική οδό προς το τουριστικό θέρετρο του Ακαπούλκο και το Νουέβο Λαρέδο, πόλη συνοριακή με τις ΗΠΑ. Ενώ χτες δεν έλειψαν και τα επεισόδια, όταν προσπάθησαν να πλησιάσουν στο Κογκρέσο. Απωθήθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με βία, γκλομπς και δακρυγόνα. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν.

ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Ενας νεκρός Ιάπωνας από ρωσικά πυρά

ΤΟΚΙΟ-ΜΟΣΧΑ.--

Ενταση στις ρωσο-ιαπωνικές σχέσεις προκαλεί ο θάνατος ενός Ιάπωνα ψαρά απ' τα πυρά ρωσικής ακταιωρού κοντά στη νήσο Καϊγκάρα, έξω απ' το βορειοανατολικό άκρο του νησιού Χοκάιντο που διοικητικά εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Ρωσίας αλλά διεκδικείται απ' την Ιαπωνία...

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, θύμα είναι ο 35χρονος Μιτσουχίρο Μορίτα. Ο δεύτερος τη τάξει στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Τόκιο Μιχαήλ Γκαλούτζιν υποστήριξε ότι «σκοπός των πυρών που έριξαν οι Ρώσοι αξιωματικοί δεν ήταν ο θάνατος αλλά η απομάκρυνση του θύματος»... Τα άλλα τρία μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε παρακείμενο νησί για ανάκριση απ' τις ρωσικές αρχές καθώς αντιμετωπίζουν «ποινικές κατηγορίες».

Οι Ιάπωνες αντέδρασαν χαρακτηρίζοντας το συμβάν «απαράδεκτο» και υποστηρίζοντας ότι το αλιευτικό «βρισκόταν στα ιαπωνικά ύδατα», ενώ ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του τριμελούς πληρώματος και την επιστροφή του αλιευτικού...

Το συμβάν είναι το τελευταίο μίας σειράς ανάλογων περιστατικών που διαδραματίζονται την τελευταία 60ετία σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες κουρδικές επιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις Κούρδων αυτονομιστών στην τουρκική επικράτεια, όχι μόνο στην Ανατολία αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τις τελευταίες τρεις μέρες, δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με Κούρδους αντάρτες στην επαρχία Σιρνάκ, γεγονός που, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, αύξησε σε 162 τους νεκρούς στη σύγκρουση από τις αρχές του 2006 (96 αυτονομιστές, 66 άνδρες του στρατού). Στο μεταξύ, η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (ΤΑΚ) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Ιστανμπουλ (Κωνσταντινούπολης) με τρεις τραυματίες.

Η κρίση στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα με δεδομένες τις προθέσεις των Τούρκων επιτελών να εισβάλουν στο Ιράκ, όπου ο κουρδικός θύλακος αποτελεί «ορμητήριο» και καταφύγιο πολλών αυτονομιστών αλλά και ένα υπόδειγμα που τροφοδοτεί τον κουρδικό εθνικό αλυτρωτισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ