Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Σε κατάσταση πολιορκίας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Εν αναμονή του πορίσματος του Ανώτατου Εκλογοδικείου, μετά τη μερική επανακαταμέτρηση 9 εκατομμυρίων ψήφων εκ του συνόλου των 41, που θα κρίνει και τον τελικό νικητή των προεδρικών εκλογών της 2ας Ιουλίου, το Μεξικό βρίσκεται υπό πολιορκία... από τους οπαδούς του κόμματος PRD και του πρώην δημάρχου της πρωτεύουσας και υποψηφίου της Πλατφόρμας «Για το Καλό Ολων», Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ - ΑΜΛΟ.

Εάν ο Φελίπε Καλντερόν, υποψήφιος του κυβερνώντος ΡΑΝ, ανακηρυχτεί νικητής των εκλογών.... «θα είναι ένας πρόεδρος υπό πολιορκία», δήλωσε ο Χεράρδο Φερνάντες, εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης - (PRD) και συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που ανακηρυχτεί πρόεδρος δε θα μπορεί να λειτουργεί εκτός του προεδρικού γραφείου.

Παράλληλα, ο ΑΜΛΟ μιλώντας προς οπαδούς του, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που απαιτούσε εκ νέου ολική επανακαταμέτρηση - καθώς θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι οι προεδρικές εκλογές εκλάπησαν όπως ακριβώς στην περίπτωση των αμερικανικών το 2000, ώστε να ανακηρυχτεί Πρόεδρος ο Μπους - τόνισε ότι «το Μεξικό ζει ιστορικές στιγμές», συμπληρώνοντας ότι «η δημοκρατία στο Μεξικό είναι μία φάρσα»... «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ενθρόνιση ενός παράνομου προέδρου και μιας παράνομης κυβέρνησης».

Παράλληλα, οι οπαδοί του Ομπραδόρ εξακολουθούν τις κινητοποιήσεις. Προχτές κατέλαβαν εκ νέου τις τράπεζες, τους σταθμούς διοδίων αλλά και τις κεντρικές εθνικές οδούς που οδηγούν στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, προς το Μέξικο Σίτι, την Γκουανταλαχάρα και το Μοντερέι καθώς επίσης και την εθνική οδό προς το τουριστικό θέρετρο του Ακαπούλκο και το Νουέβο Λαρέδο, πόλη συνοριακή με τις ΗΠΑ. Ενώ χτες δεν έλειψαν και τα επεισόδια, όταν προσπάθησαν να πλησιάσουν στο Κογκρέσο. Απωθήθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με βία, γκλομπς και δακρυγόνα. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ