Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Γκίντερ Γκρας ομολογεί ότι υπηρέτησε στα «Ες-Ες»

Με καθυστέρηση 51 ολόκληρων χρόνων από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ο Γκίντερ Γκρας, γνωστός Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, συγγραφέας, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας, ομολογεί ότι υπηρέτησε στην επίλεκτη εγκληματική γερμανοφασιστική μαχόμενη μονάδα των «Ες-Ες». Το δήλωσε ο ίδιος στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» του Σαββάτου (12 Αυγούστου).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γκρας στα απομνημονεύματά του, που πρόκειται να εκδοθούν το Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Στο ξεφλούδισμα του κρεμμυδιού», θα αναφέρει ότι όντας 15χρονος θέλησε να υπηρετήσει εθελοντικά στα υποβρύχια, εκεί όμως δεν τον δέχτηκαν και 17χρονο τον έστειλαν στη Δρέσδη στα «Waffen-SS» (μαχόμενα τμήματα των «Ες-Ες»), όπου και υπηρέτησε στη 10η Μεραρχία αρμάτων μάχης «Φρούντσμπεργκ».

Στις μέχρι τώρα βιογραφίες του αναφερόταν ότι υπηρέτησε σαν «βοηθός σε αντιαεροπορικό πυροβόλο».

Σε ερώτηση της εφημερίδας για τα βιώματά του στον πόλεμο, ο Γκρας δήλωσε: «Η σιωπή μου όλα τα χρόνια είναι ένας από τους λόγους, γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο. Επρεπε, επιτέλους, (το μυστικό) να βγει έξω».

Για τα εγκληματικά «Ες-Ες», την εποχή της στρατολογίας του, ο Γκρας δήλωσε! «Για μένα, σ' αυτό είμαι βέβαιος για τις αναμνήσεις μου, τα όπλα "Ες-Ες" δεν ήταν κατ' αρχήν κάτι το αποκρουστικό, αλλά μια μονάδα ελίτ, που πάντοτε τοποθετούνταν εκεί που τα πράγματα ήταν δύσκολα και η οποία, όπως διαδίδονταν, είχε τις μεγαλύτερες απώλειες». Ομως το Διεθνές Δικαστήριο της Νυρεμβέργης έχει καταδικάσει τα «Ες-Ες» σαν εγκληματική οργάνωση και τόσο Γερμανοί όσο και διεθνείς συγγραφείς, λογοτέχνες και ιστορικοί έχουν αναφερθεί στη θηριώδη δράση τους στη Γερμανία και στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (14/8) το δημοτικό συμβούλιο της πολωνικής πόλης Γκντανσκ, γενέτειρας του Γκρας, θα ασχοληθεί με το θέμα επειδή τον έχει ανακηρύξει επίτιμο δημότη της.

Επίσης ο λογοτεχνικός όμιλος ΡΕΝ της Τσεχίας δήλωσε ότι συζητείται η ανάκληση του βραβείου Κάρελ Τσάπεκ, που έχει απονείμει στον Γκρας.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ